Perdantii alegerilor

Marti, 24 Noiembrie 2009, ora 18:52
6412 citiri
Perdantii alegerilor
Foto-montaj: Ziare.com

Potentialele surprize ale acestor alegeri, Crin Antonescu si Sorin Oprescu, au iesit din cursa, desi amandoi au avut, cel putin teoretic, o carte buna in mana, carte pe care insa nu au stiut sau nu au putut sa o joace.

Sorin Oprescu, invins fara glorie

Sorin Oprescu devenise prin vara un fel de mit: daca independentul bun de gura e intrat in cursa, gata, s-au dus toti pe copca! Iata ca intrat si a sucombat pe la un jenant 3%. De ce oare?

In primul rand, Sorin Oprescu nu a avut in spate o masinarie de partid, ceea ce este esential. Degeaba au incercat dezertorii din PSD sa-i incropeasca o logistica decenta, o masinarie improvizata in cateva saptamani nu poate concura cu una alcatuita, rodata, consolidata si testata in numeroase cicluri electorale. Asa ajungem la cea de-a doua mare problema a lui Sorin Oprescu: a intrat foarte tarziu in lupta.

E adevarat ca suspansul pe care a incercat sa-l mentina pana in ultima clipa putea sa-i sporeasca popularitatea, dar domnia sa a impins ezitarea mult prea departe. A avut si ghinion, fiind nevoit la repetate amanari ale lansarii din cauza evenimentelor care au jalonat criza politica declansata odata cu iesirea PSD de la guvernare. In nebunia aceea chiar nu a mai fost loc pentru Sorin Oprescu, un candidat care nu avea nicio legatura cu daramarea guvernului si alcatuirea unui nou cabinet.

Asa se face ca Sorin Oprescu a ramas in afara jocului. O astfel de pozitie ar fi putut fi insa si in avantajul sau daca ar fi reusit sa se prezinte ca alternativa viabila prin mesaje si proiecte foarte puternice. N-a fost insa cazul. Sorin Oprescu nu a reusit sa articuleze nimic altceva in afara de glumite si figuri de stil. Nu l-a ajutat, ba dimpotriva, bilantul de la Primaria Capitalei, el fiind deja o imensa dezamagire tocmai pentru cei care l-au votat in urma cu un an. Daca acestia nu o mai fac, de ce ar face-o altii?

Indiferent daca a fost aruncat in lupta de Dinu Patriciu pentru a reduce scorul lui Mircea Geoana in favoarea lui Crin Antonescu sau a reprezentat varianta de rezerva a lui Ion Iliescu, cert este ca doctorul a dat chix. S-a facut de ras.

Crin Antonescu, victoria din infrangere

Crin Antonescu avea in spate o masinarie de partid destul de buna, dar incomparabil mai redusa decat cei care s-au calificat in turul al doilea. Scorul sau, mult peste cel al partidului, ne arata ca masinaria de partid si-a facut, cat a putut, datoria si prezidentiabilul liberal a depasit procentele partidului.

Asta insemana ca el a luat masiv din masa mare a nehotaratilor din sondaje. Masiv, dar insuficient. Ce i-a lipsit lui

Crin Antonescu pentru a sari peste Mircea Geoana ?

In primul rand substanta. Liberalul a mizat exclusiv pe retorica, arma pe care o manuieste, intr-adevar, cu mare maiestrie. Dar ea nu ajunge. Crin Antonescu nu a reusit sa vina cu macar un singur proiect politic consistent care sa tina de atributiile presedintelui.

Daca ne uitam in urma, vedem ca nu a avut in indelungata sa cariera politica un proiect consistent pe care sa-l promoveze tenace. L-au tradat asadar propria superficialitate si inconsistenta si ele il vor tine mereu de picioare.

In al doilea rand, Crin Antonescu a cazut prada unei grave fracturi de imagine. Intelectualul care promova revolutia bunului simt s-a aratat in dezbateri cel mai indisciplinat, preocupat, cam golaneste, exclusiv de gleznele adversarilor. Poate ca in felul acesta a captat o parte dintre tinerii nehotarati, insa nehotaratii intelectuali s-au cam crispat.

Dar cel mai rau pentru Crin Antonescu este ca a pornit cu adevarat la lupta foarte tarziu. Mai bine de jumatate de campanie parea sa nu fi inteles ca pentru a se bate in finala cu Traian Basescu trebuie sa treaca intai de Mircea Geoana, asa ca defilat la brat cu presedintele PSD, umflandu-i acestuia procentele. Ba mai mult, i-a permis lui Mircea Geoana sa confiste imaginea lui Klaus Iohannis, o gaselnita electorala foarte buna pentru Crin Antoesncu si confiscata apoi de Mircea Geoana.

Aceasta alianta fatida cu PSD l-a impiedicat pe Crin Antonescu sa acceseze masa mare de votanti pierduti de Traian Basescu tocmai din cauza pactizarii de anul trecut cu social-democratii.

Una peste alta liderul liberal a facut o figura mai mult decat onorabila, astfel incat pozitia sa in fruntea PNL nu ar trebui sa fie periclitata. Sigur, mai conteaza acum si in ce va converti postelectoral, in favoarea liberalismului si a partidului, aceste procente. Dar daca in urmatorii ani Crin Antonescu va reusi sa adauge si ceva fond la forma foarte competitiva, ar putea deveni un prezidentiabil cu mari sanse.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#rezultat alegeri prezidentiale 2009, #candidati alegeri prezidentiale 2009, #Crin Antonescu vot, #Sorin Oprescu vot , #stiri Crin Antonescu