Antonescu: Basescu a sunat oameni din PSD pentru functia de premier

Marti, 11 Decembrie 2012, ora 21:51
8904 citiri
Antonescu: Basescu a sunat oameni din PSD pentru functia de premier
Foto: Facebook/Crin Antonescu

Presedintele PNL Crin Antonescu i-a raspuns, marti seara, lui Traian Basescu, dupa ce seful statului le-a cerut politicienilor sa renunte la presiunile pentru desemnarea premierului.

"Nu stiu la cine se refera. Ma bucur ca e un comunicat care arata intentii sanatoase. Nu cred ca cineva a facut presiuni, din partea noastra au fost declaratii echilibrate, care n-au facut decat sa pledeze pentru respectarea cutumelor. Eu nu l-am sunat, nu am incredere in convorbirile telefonice pentru ca sunt ascultate", a declarat Antonescu, invitat la Romania Tv.

Liderul liberal a reluat ideea conform careia Victor Ponta ramane propunerea USL pentru functia de premier, precizand insa ca Basescu i-a sunat pe unii membri ai PSD, carora le-a propus sa conduca viitorul Guvern.

"De data asta, sarcina presedintelui este usurata de acest rezultat la alegeri, de care trebuie sa ia act. Dupa consultari, dupa savarsirea formalitatilor, trebuie sa desemneze un premier pe care coalitia castigatoare l-a propus si l-a anuntat in persoana lui Victor Ponta. Eu cred ca in cateva zile va cauta condiitile cosmetice ale unei asemenea nominalizari, dupa declaratiile pe care le-a facut in ultimele zile.

Dupa informatiile neconfirmate, presedintele a sunat, a trimis vorba la alte persoane din USL carora sa le propuna sa fie premieri. Erau din PSD, din PNL nu se punea problema. O varianta cu cineva din PNL, in afara ca nimeni din partidul meu nu se preta, sa nu uitam ca PSD a investit in aceasta coalitie avand ca obiectiv propunerea unui premier din PSD", a adaugat co-presedintele USL, evitand insa sa nominalizeze vreo persoana.

"Voi fi presedinte al Senatului"

Crin Antonescu a mai declarat ca Guvernul trebuie sa fie instalat pana la sfarsitul anului, invocand de mai multe ori, pe parcursul emisiunii, sfarsitul lumii, argumentand ca "vreau sa fiu precaut si sa iau in calcul toate variantele".

"Am urmarit toate declaratiile, nu au fost amenintatoare, am spus ca asteptam sa procedeze normal. Sper ca vom incheia acest an, daca nu se adeveresc previziunile mayasilor, cu un Guvern, cu un Parlament instaurat. Ne dorim sa se procedeze normal, nu vrem o noua criza", a mai spus Antonescu.

Basescu acuza presiuni pentru desemnarea premierului

Acesta a precizat ca vrea sa fie in continuare presedinte a Senatului, insa a refuzat sa raspunda daca isi doreste aceasta functie in eventualitatea unei noi suspendari a presedintelui, ceea ce i-ar garanta un loc de interimar la Cotroceni.

"E foarte probabil sa raman presedinte al Senatului. Motivul este ca eu chiar cred ca principala noastra tema este o normalizare a vietii democratice si sunt in stare sa imi asum acest lucru. Functia revenea PC, dar a considerat ca e mai bine sa revina liberalilor, asa ca voi candida eu", a mai spus Crin Antonescu.

Cum va arata viitorul Guvern

In alta ordine de idei, Antonescu a vorbit despre nominalizarile din viitorul Executiv, comentand declaratiile presedintelui Basescu, care a atras atentia ca nu va semna decretul pentru un ministru cu dosar penal, precum Relu Fenechiu ori Liviu Dragnea.

"Deocamdata nu s-a facut nicio propunere, in afara de prim ministru, care nu are niciun dosar, nu s-a rostit niciun alt nume pentru ministri. Am vazut un apel al presedintelui catre cetateni de a nu vota oamenii cu dosare penale. Oamenii au luat scoruri foarte mare, oameni aflati chiar in pragul arestarii au fost votati cu peste 60 la suta", a adaugat liderul liberal.

Acesta a confirmat ca Ministerul de Finante ar putea fi spart in doua ministere - Finante si Buget, iar Ministerul Economiei ar urma sa fie descompus in trei ministere.

"Formula franceza propusa de Victor Ponta e varianta spre care ne indreptam. Premierul vorbeste despre logica unei responsabilitati mai concrete. Un ministru sa se ocupe de mai putine lucruri si sa le poata acoperi", a completat Antonescu.

"Eu am vorbit despre aspiratia mea de a avea un guvern mai mic, cu ministere mai putine. Premierul vorbeste despre logica unei responsabilitati mai concrete, adica sa se ocupe de mai putine lucruri, nu sa fie la varful unei piramide birocratice. A fost strasnis educat in ultimele luni la scoala zgarceniei a lui Florin Georgescu si am incredere ca a consultat Ministerul de Finante cum sa largeasca Guvernul cu aceleasi costuri", a mai sustinut co-presedintele USL.

Liberalul a mentionat ca "Fenechiu si Vosganian sunt oameni pe care ii voi propune pentru a fi ministri, daca vor fi sau nu alesi asta nu mai stiu. Noi ne dormim toate ministerele, dar nu le vom putea lua pe toate", insistand ca "Relu Fenechiu nu a furat niciodata nimic si nu a intrat in politica sa se imbogateasca". In plus, Antonescu a accentuat ca nu il va propune pe Calin Popescu Tariceanu pentru sefia unui minister. "Pentru ca nu vreau!", a argumentat presedintele liberal.

Ideea cooptarii UDMR la guvernare nu este agreata in PNL

In alta ordine de idei, Crin Antonescu a subliniat ca exista foarte mari rezerve fata de cooptarea UDMR la guvernare, desi, in seara alegerilor, colegul sau din conducerea USL, Victor Ponta, anunta o colaborare cu UDMR.

"Nu avem niciun fel de element care sa justifice discutia despre un guvern USL-UDMR. Vor fi niste discutii si vom vedea daca si in ce fel vom colabora. Domnul Ponta va arata (duminica - n.red.) evantaiul posibilitatilor, ca putem vorbi despre asa ceva, dar exista rezerve in legatura cu aceasta ipoteza. Argumentele sunt de durata mai lunga si exista rezerve puternice si in PSD si mai ales in PNL", a mai spus liberalul.

Burduja îl atacă pe Nicușor Dan: "Nepăsarea şi incompetenţa au lăsat zeci de mii de oameni fără căldură şi apă caldă"
Burduja îl atacă pe Nicușor Dan: "Nepăsarea şi incompetenţa au lăsat zeci de mii de oameni fără căldură şi apă caldă"
Administraţia actuală a realizat investiţii "prea puţine şi prea lente" pentru a reabilita reţeaua de termoficare a Capitalei, a declarat miercuri, 24 aprilie, liderul PNL Bucureşti,...
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
#Antonescu alegeri premier Ponta, #Antonescu raspunde Basescu, #Antonescu guvern ministere , #Traian Basescu