Antonescu: Basescu este povara de pe umerii CCR

Marti, 31 Iulie 2012, ora 21:00
4124 citiri
Antonescu: Basescu este povara de pe umerii CCR
Foto: B1 Tv

Presedintele interimar Crin Antonescu sustine ca Traian Basescu este "povara" de pe umerii CCR, care are de luat o decizie "foarte grea", legata de validarea sau invalidarea referendumului de duminica.

"CCR are o povara uriasa pe umeri si nu ar fi trebuit sa o aiba: Traian Basescu ar fi trebuit sa demisioneze. Orice om care are respect pentru democratie ar fi luat aceasta decizie. Faptul ca Traian Basescu nu o ia lasa pe umerii CCR o povara uriasa, de care insa sunt incredintat ca se va achita cu onoare", a declarat Antonescu.

Acesta a precizat ca, indiferent de hotararea pe care o vor lua magistratii Curtii, institutia "nu trebuie culpabilizata".

Antonescu, despre demisie: Decizia e luata, o voi anunta la momentul potrivit

"CCR are de luat o decizie foarte grea. Sunt un om politic care in mai multe randuri am criticat decizii ale CCR, le-am respectat intotdeauna. Nu stiu daca in forma sau in fond am gresit, dar nu imi retrag acele critici. Indiferent de decizia CCR, nu va trebui sa o culpabilizam", a mentionat presedintele interimar.

"Cei de la CCR stiu, dupa cum stim toti, ca avem de-a face cu doua cifre, una birocratica, valabila din punct de vedere legal pentru ca nu au fost in stare institutii ale statului sa o adapteze la realitate. Aceasta este cifra din listele electorale.

Avem de a face cu o lista care reflecta realitatea, oamenii vii cu drept de vot si poarta cetatenia romana. CCR trebuie sa dea un verdict in raport cu legea, are capacitatea si dreptul de a interpreta in spiritul Constitutiei si al legii", a mai afirmat Crin Antonescu.

De asemenea, Antonescu a asigura ca, indiferent care ar fi decizia Curtii, aceasta va fi respectata intocmai, transmitandu-le totodata alegatorilor ca, in cazul invalidarii referendumului, nu trebuie sa isi piarda increderea in puterea votului.

"Celor opt milioane si jumatate de romani le spun ca prin prezenta lor la referendum au dat curs procesului democratic. Traian Basescu nu mai poate fi presedintele nostru. Vom respecta decizia Curtii, dar in planul legitimitatii Traian Basescu este pentru noi demis si nu poate sa mai fie presedintele acestei tari. (...)

Daca decizia Curtii va fi nefavorabila le spun romanilor ca tot merita sa votam, pentru ca nu putem preintampina abuzurile decat prin vot. Sunt optimist an legatura cu decizia Curtii si sunt sigur ca toti acesti oameni vor iesi mai intariti in credinta lor in democratie", a mai mentionat Crin Antonescu.

Antonescu si-a manifestat insa speranta ca judecatorii vor lua o decizie "care sa puna inainte de toate spiritul Constitutiei, legii referendumului si faptul ca pragul de cvorum a fost impus pentru a stimula participarea cetatenilor", iar magistratii "vor da intaietate unei realitati in fata unei hartii, unor oameni in carne si oase in fata unor jocuri aritmetice si tertipuri".

Somatia lui Ponta

Cu doar cateva minute inainte de declaratiile lui Crin Antonescu, premierul Victor Ponta a facut un apel adresat tuturor partilor implicate in conflictul actual politic, carora le-a cerut sa se abtina de la orice forma de presiune politica asupra CCR si asupra judecatorilor.

Ponta: Somez partile din conflictul politic sa nu puna presiune politica pe CCR

"Vreau sa somez toate partile politice implicate in actualul conflict politic generat de procedura de suspendare a Presedintelui Romaniei - indiferent ca vorbim de presedintele suspendat, de Parlamentul Romaniei sau de partidele politice din Romania - sa se abtina de la orice forma de presiune publica sau directa la adresa Curtii Constitutionale sau la adresa unor judecatori ai acestei institutii", a transmis Victor Ponta, intr-un comunicat de presa remis Ziare.com.

Cifre controversate

Biroul Electoral Central a centralizat toate voturile de la referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Basescu.

BEC urmeaza sa trimita rezultatele catre CCR, iar magistratii vor decide daca referendumul de duminica este sau nu valid.

Pe 27 iulie, Ministerul Administratiei si Internelor anunta ca listele electorale permanente au fost reactualizate la data de 10 iulie, pe acestea fiind inscrise 18.292.514 de persoane cu drept de vot.

Pe de alta parte, USL considera ca CCR trebuie sa-si fundamenteze decizia privind referendumul pe un cvorum care armonizeaza datele INS cu datele MAI, apreciind ca o hotarare a CCR bazata pe un cvorum excesiv, respectiv pe "Romania ipotetica", si nu pe "Romania reala", va adanci criza politica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cristian Popescu - Piedone, avans considerabil față de ceilalți candidați la Primăria Capitalei, conform ultimului sondaj de opinie
Cristian Popescu - Piedone, avans considerabil față de ceilalți candidați la Primăria Capitalei, conform ultimului sondaj de opinie
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#Antonescu Basescu povara CCR, #Antonescu CCR referenddum cvorum, #referendum demitere Basescu CCR , #Traian Basescu
Comentarii
I
I.E.Feher
rank 1
Poza Radar
Radar
rank 5
Si tu, Antonescu esti povara de pe umerii romanilor cinstiti.