Antonescu: Basescu nu mai este o tinta. Victor Ponta ma intereseaza mai mult

Autor: Ana Ilie
Duminica, 06 Octombrie 2013, ora 11:03
5417 citiri
Antonescu: Basescu nu mai este o tinta. Victor Ponta ma intereseaza mai mult
Foto: Arhiva

Presedintele PNL, Crin Antonescu, si-a exprimat dorinta de a nu mai face din presedintele tarii, Traian Basescu, o tinta, atat in perioada ce i-a mai ramas din mandat cat si la alegerile prezidentiale.

Antonescu si-a afirmat dorinta de a candida la prezidentiale intr-o campanie pozitiva, de "concurs de proiecte". "Daca pana acum in Romania s-a votat avand in minte schimbarea, sustine Antonescu, in 2014 se va vota pe proiecte", a declarat acesta, duminica, la ProTv.

"Alegerile prezidentiale ne arata cu exceptia partiala a anului 2009 arata ca au fost castigate din opozitia ca miza a fost schimbarea". Pana si retorica lui Basescu, in 2009, "a fost de opozitie".

"Eu nu-mi doresc sa ajung la candidatura din postura de opozant. Ne-am asumat obligatia de a guverna aceasta tara", a aratat Antonescu, cotninuand ca nu intentioneaza sa faca opozitie in perspectiva alegerilor prezidentiale.

"Alegerile din 2014 nu mai pot fi impotriva presedintelui in functie sau a unui succesor al sau, sunt deschise catre viitor, vrand-nevrand, competita va trebui sa fie concurs de proiecte. Nu intentionez ca Basescu sa mai fie tinta. Se cunoaste ce cred eu despre exercitiul sau prezidential, tema e tot mai putin actuala", a spus Antonescu.

Prezidentialele si Ponta

Intrebat daca exista posibilitatea unei candidaturi a colegului sau de alianta, Victor Ponta, la prezidentiale, Antonescu a raspuns: "Stiu ca nu intentioneaza. Cu certitudine".

In schimb, "daca ma intrebati daca ar putea fi un candidat valabil, ar fi unul dintre cei mai buni. Desi inca foarte tanar este seful unui partid, cel mai mare din tara, este un prim mininistru asupra bilantului caruia pana in acest moment cu exceptiile pe care le-am marcat public nu am critici... Ca persoana fizica, e un om politic bun, a crescut mult". Intrebat daca il considera un om politica mnai bun decat el, Antonescu a raspuns: Nu.

Spre sfarsitul emisiunii, Antonescu a admis totusi ca ar putea exista o instanta in care Ponta sa candideze la presedintie in 2014. "Daca un om din PSD, premierul, va fi cel mai bine plasat in sondaje, ar putea spune ca el candideaza la presedintie si premierul revine PNL", insa in opinia sa acest scenariu este un caz foarte putin probabil.

Independenta Justiei

"Victor Ponta ma intereseaza mai mult, exigenta mea fata de Ponta e mai mare, domnul Basescu e un caz clasat", a spus Antonescu, intrebat fiind de ce l-a criticat mai mult pe colegul de alianta decat pe seful statului, in scandalul declansat de inlaturarea procurorului Papici.

"Aceste fapte nu au legatura cu domnul Ponta, eu am pus in discutie mesajul pe care l-a dat. Nimic nu ne dovedeste ca procurorul respectiv a fost schimbat la comanda domnului Ponta, despre acest fapt administrativ nu am de comentat. Cred ca o data ce mandatele domnului procuror au expirat trebuia sa aiba un succesor, acela trebuia sa fie desemnat de cei indreptatiti sa o faca din timp, faptul ca fost delegat si la cateva zile schimbat poate genera o discutie...", a completat acesta.

"Eu m-a pronuntat si am actionat totdeauna pentru libertatea si independenta justitiei, nu eu pot sa-i spun procurorului general ce sa faca cum sa faca si cand. Ii spune legea. Justitia nu e decat un serviciu public pe care cetatenii il platesc si de la care asteapta performanta. E de dorit si multa comunicare din partea procuror general cate cetateni".

"Nu vreau sa pun distanta intre mine si primul ministru, nu intentionez sa am rolul de cenzor asupra actelor premierului, numai ca exista obligatia de a spune atunci cand socotim ca e important, intr-un sens sau altul", a subliniat Antonescu.

Rosia Montana, un esec USL

Problema contractului de la Rosia Montana, "din punct de vedere al abordarii unitare a USL este un esec, nu atat de grav... un accident. Daca proiectul in sine va reusi, nu stiu, ramane de vazut", spune seful PNL, care atrage atentia sa nu se amestece Rosia Montana cu exploatarea gazelor de sist, "nicio confuzie nu ar folosi nimanui".

"Pornind de la ce s-a intamplat cu Rosia si de la ideea ca noi votam impreuna, eu am chiar un proiect, as vrea sa-l pun in discutie, sa-l propun nu doar partenerilor din USL ci si organizatiilor precum Transparency International, al unui pact, unui document de integritate si responsabil cu exploatarea resurselor", a anuntat Antonescu.

"Ar fi foarte bine daca am avea, transparent, discutat public un document (...) Un pact este un document public pe care partile si-l asuma. In Romania exista un singur pact de natura politica respectat, pactul de la Snagov, de orientare pro-NATO, pro-europeana, singura reusita certa a Romaniei. Dupa experientele prin care am trecut, cred ca discutia in legatura cu un asemenea pact ar fi binevenita si daca ar fi asumat, cand s-ar veni cu un proiect el ar fi confruntat cu elementele, cu criteriile acestuia", a detaliat penelistul.

Antonescu a continuat aratand ca decizia PNL privind Rosia Montana nu a fost luata din cauza protestelor: "Luam in serios semnalele dar ele nu pot fi factori in decizia politica".

Liberalul si-a amintit votarea contractului OMV, care s-a dovedit dezastruos, si a explicat ca aceste decizii nu trebuiesc nici lasate in seama Parlamentului nici unui referendum. "In Parlament am votat contractul cu OMV, un contract prost, de al carui gravitate ne-am dat seama la ani dupa. Eu in mod fundamental nu pot sustine pasarea responsabilitatii catre Parlament", a spus acesta, aratand totusi ca "nu actualul guvern poarta vina majora in aceasta privinta".

In plus, "e periculos sa mergi cu referendumul cand sunt chestiuni tehnice; sunt decizii si decizii. Exemplul clasic: daca vrem sa fim republica sau monarhie, acesta este un lucru fundamental si nu putem sa face monarhie in loc de republica si inveres, nu putem sa facem decat prin referendum. Cand vorbim de decizii tehnice, impozite etc., este riscant sa fie supuse unui referendum".

Intrebat de ce PNL nu a parasit Guvernul daca are alta opinie cu privire la proiectul Rosia Montana, Antonescu a explicat ca nu se strica o majoritate de 70% pentru atata lucru. "Nu poti demisiona cu orice ocazie. Eu stiu ca se vulgarizeaza intens, se vorbeste de ciolan, de asta ne merge si asa de bine. A pleca din guvern, a rupe o stabilitate de 70% este o decizie fundamentala. Noi avem un proiect care nu e fundamental pentru viata Romaniei, ca trece sau cade, vom vedea, dar nu e un motiv pentru care sa denunti o alianta de guvernare".

Suspendarea lui Basescu

Ultimul subiect de discutie a fost eventuala a doua suspendare a presedintelui tarii. "Domnul Basescu, cum am vazut, vrea sa iasa din politica cu picioarele inainte, ii doresc sa iasa cat mai tarziu. Eu doresc sa ies viu, din acest motiv, am socotit ca Traian Basescu trebuie suspendat si am facut-o", a inceput Antonescu.

"Azi a vorbi despre un telefon dat procurorului general este hilar. Am comentat ca este scandalos mesajul pe care il transmite, aceasta parte inacceptabila a avut-o, poate sa lase oamenilor ideea ca justitia este impartita intre doua haite... Sper ca la domnul Ponta a fost o greseala".

Insa, spune Antonescu, acesta nu este un motiv suficient pentru a doua suspendare.

"Domnul Voiculescu a dat o declaratie, nu se poate discuta in USL o suspendare decat daca seful oficial al unui partid vine si pune aceasta chestiune pe agenda USL. Voi spune nu, cu exceptia in care procurorul general vine si spune ca a aflat un fapt constitutional foarte grav, ca a facut Basescu presiuni... In fata unei asemenea situatii as a avea grija sa ma uit daca nu e o incalcare grava", a explicat liderul PNL.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cristian Popescu - Piedone, avans considerabil față de ceilalți candidați la Primăria Capitalei, conform ultimului sondaj de opinie
Cristian Popescu - Piedone, avans considerabil față de ceilalți candidați la Primăria Capitalei, conform ultimului sondaj de opinie
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#Antonescu prezidentiale Basescu, #Antonescu atac Basescu , #Traian Basescu