Crin Antonescu: Basescu vorbeste singur, il supara revizuirea Constitutiei

Marti, 11 Iunie 2013, ora 21:24
2502 citiri
Crin Antonescu: Basescu vorbeste singur, il supara revizuirea Constitutiei
Foto: Digi 24

Crin Antonescu, presedintele comisiei de revizuire a Constitutiei, a vorbit, marti, despre noile amendamente si despre criticile aduse de Traian Basescu la adresa proiectului USL.

Dupa ce Traian Basescu a criticat, marti, proiectul Constitutiei, spunand ca a inceput procedurile pentru organizarea unui referendum, presedintele dorind Parlamentul unicameral, Antonescu a declarat, la Antena 3, ca Basescu nu este de acord cu acest proiect pentru ca "nu-i apartine, nu-l controleaza, fiind unul dintre angajamentele majore ale USL in fata alegatorilor, sustinut de peste 60% dintre acestia".

Presedintele comisiei a mai spus ca amendamentele noii Constitutii vor duce la o absorbtie accelerata a fondurilor europene, ceea ce inseamna ca romanii vor trai mai bine, iar mediul de afaceri se va schimba in bine, ceea ce il supara pe Traian Basescu, "care vorbeste singur".

Basescu: Am initiat un nou referendum - Parlament unicameral cu 300 de membri

"Basescu a avut toata puterea, dar i-a facut pe romani sa traiasca mai rau, iar azi face tot ce poate ca in timpul guvernarii USL sa nu se intample ceea ce vrem cu totii. Basescu apartine trecutului, dar vine reconditionat si revitalizat de coabitarea de care profita", a declarat Antonescu.

Intrebat daca presedintele poate sa blocheze proiectul de modificare a Constitutiei, liderul PNL a spus ca nu poate, acesta fiind motivul pentru care "se agita din ce in ce mai mult", adaugand ca USL are ca prioritate indeplinirea proiectelor si nu o polemica cu Traian Basescu.

"A contestat tot ce s-a facut in Romania fara aprobarea sa, fara sa controleze, fara sa aiba un beneficiu imediat, dar azi nu e important ce spune Basescu, ci proiectul Constitutiei si alte lucruri. De exemplu, premierul a avut ieri (luni - n. red.) o primire la cancelaria Germaniei cum Basescu n-a avut niciodata, la care nici nu a visat. Aceste lucruri il scot din minti", a precizat Antonescu.

Acesta a adaugat ca nu are niciun motiv sa se teama ca noua Constitutie nu va trece de Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR), sustinand ca USL a avut grija sa nu genereze vreo obiectie si ca se bazeaza si pe parerea Comisiei de la Venetia, dar mai ales pe votul cetatenilor.

"S-ar putea sa existe amendamente care sa fie interpretate maximal la CCR, pe acestea le putem schimba, dar o noua Constitutie nu poate fi judecata in raport cu actuala Constitutie, cu cea pe care o schimba", a afirmat presedintele comisiei.

Cum vor fi numiti directorii SRI, SIE, SPP si STS

Legat de nemultumirea unor politicieni fata de faptul ca Senatul ar putea numi directorii SRI, SIE, SPP si STS, Crin Antonescu a negat acest lucru si a explicat noul amendament.

"Numirea sefilor serviciilor speciale nu se schimba, acestia sunt in continuare propusi de presedinte, doar ca sunt votati numai de Senat, adica de o singura camera in loc de doua, cum era pana acum", a spus Antonescu.

Potrivit unui nou amendament, presedintele nu mai poate cere urmarirea penala a ministrilor, ci Parchetul, pentru ca tot ce tine de Guvern "nu e treaba presedintelui, nu face el politia Guvernului", a mai explicat Antonescu.

De asemenea, acesta a mai afirmat ca modificarile din capitolul cu drepturi si libertati din Constitutie au la baza ideea de "a intari cetateanul in raport cu statul". "Acum intarim foarte multe drepturi. Exista si o intarire a Parlamentului in raport cu presedintele, care nu va mai putea abuza", a mai spus Antonescu.

Ghise si-a pus partidul in cap, dupa ce a cerut demisia lui Ponta: PNL se delimiteaza de atac (Video)

In legatura cu afirmatia senatorului PNL Ioan Ghise, care a cerut demisia premierului, Antonescu a precizat ca il incurca si il indurereaza aceasta declaratie.

"Il cunosc pe Ghise de 21 de ani si facem politica impreuna. Il pretuiesc, dar n-are rost sa prelungim aceste declaratii, am decis sa mergem impreuna cu USL. E dezamagitor. A comis o greseala de neiertat pentru capacitatea sa politica. Sunt foarte indurerat", a conchis liderul PNL.

Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
#Crin Antonescu Basescu, #Crin Antonescu Constitutie, #Crin Antonescu revizuire Constitutie , #Traian Basescu