De ce ii e teama lui Crin Antonescu? (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Duminica, 28 Octombrie 2012, ora 18:10
9393 citiri
De ce ii e teama lui Crin Antonescu? (Opinii)

Primul semn de intrebare s-a nascut in momentul in care Crin Antonescu s-a grabit sa-i ocupe locul lui Traian Basescu la Cotroceni.

Asa cum nici macar Vacaroiu nu facuse in 2007, cand acelasi presedinte fusese suspendat pentru prima oara. Nimic de spus. In fond, Antonescu nu facuse nimic ilegal sau din ce nu "se cade", dar si numai gandul la posibilitatea sa evacueze Palatul, in cazul revenirii lui Traian Basescu, si ar fi trebuit sa il faca sa se gandeasca de doua ori asupra impactului acestui scenariu asupra propriei imagini.

Cu atat mai mult cu cat ar fi trebuit sa isi imagineze cum s-ar lipi un astfel de deznodamant de calitatea lui de fost, actual si viitor candidat la prezidentiale. Mai rau decat o nuca infipta in fruntea lui "Felix". Si totusi, Crin a mers inainte. A plusat cu parasirea vietii politice, in cazul in care presedintele suspendat s-ar intoarce. Mai mult, a facut din asta si o mica sceneta in Parlament, in direct, in fata intregii natiuni.

Si asa, jucandu-si piesa parasirii pana in ultima clipa, Antonescu nu a avut nicio jena sa stearga promisiunea, sa isi ia cuvantul si sa dea totul uitarii, pe simplul motiv ca nu se pune. Nu se pune pentru ca au existat 7,4 de milioane de voturi, totusi, care i-au spus lui Basescu sa plece. Asa a ajuns Crin apoi sa anexeze si milioanele de voturi, sa se considere indreptatit sa reintre in lupta pentru ele.

Asa a ramas Antonescu in politica - nu ca ar fi trebuit sa isi tina cuvantul si sa plece, asa cum ii cerea propaganda portocalie, dar macar sa nu-l mai faca nimeni "samurai intr-o tara de mioare".

Depasind momentul revenirii de unde nu a plecat prin aceleasi atacuri la "tiranul de la Cotroceni" (sustinut de Europa amorezata de profilul sau autoritar), Crin Antonescu nu a avut nicio clipa puterea macar sa ia in calcul si posibilitatea ca, poate, si atitudinea sa a contribuit la agresivitatea catorva figuri din UE in a-l sustine pe Traian Basescu impotriva, intr-adevar, a 7,4 milioane de voturi.

Cumva, in incercarea sa disperata de a-l da jos pe Traian Basescu - devenita disperata dupa ce s-a convins ca asta e misiunea sa si intregul sau orizont politic - Antonescu a ajuns sa isi copieze intr-atat de mult dusmanul, incat astazi aproape ca dezvolta trasaturi si caracteristici identice.

Un lucru pe care, de la Crin Antonescu pana la ultimul sau prieten, trecand si prin simpatizantii inamicului sau, toata lumea se preface a nu-l observa.

Iar in goana sa dupa detronarea lui Traian Basescu, e de la sine inteles ca nimeni nu mai are rabdare sa se intrebe oare ce o fi in capul sau, de exemplu, cand spune ca sustine monarhia.

Presedintele liberalilor, candidatul USL la prezidentiale, devine unul dintre promotorii ideii de Romania - monarhia contitutionala! In cazul asta, ce ne-ar mai mira, ce ar mai trebui sa spuna liderul USL ca sa socheze mai mult de atat, sa convinga pe oricine e dispus sa il asculta ca i s-a urat cu asteptatul?

Si totusi inca mai e loc pentru nefacute. Ultima perla a lui Antonescu ar fi fuga sa din colegiul din Capitala la Dragnea acasa. De ce si de cine fuge? Pentru publicul larg, unde Crin e vedeta, Sandra Pralong e o cvasi-necunoscuta. In cazul asta, devine si mai bizara alegerea lui Antonescu de a face echipa cu Liviu Dragnea, in Teleorman. Probabil sa fie sigur ca nu va rata intrarea in Parlament. Altfel ar fi, intr-adevar, mult prea rusinos ca prezidentiabilul sa isi mai continue activitatea in viata politica.

In fata unui asemenea posibil dezastru nu ar exista nicio scuza, nimic care sa-l salveze. Dar daca fuga la Dragnea in colegiu se adevereste, inseamna ca Antonescu simte teama si fiorii unui eventual esec. Si atunci, ramane o singura intrebare: daca Antonescu se teme sa candideze intr-un colegiu in Bucuresti, ce sens mai are sa vorbim despre el ca viitor candidat al USL la prezidentiale?

Si, in definitiv, ce sens mai are sa se lupte sa mai intre in Parlament, daca si la anul abia va calca pe la munca si atunci doar ca sa vorbeasca la televizor?

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Crin Antonescu alegeri parlamentare, #Crin Antonescu candidat Teleorman, #Crin Antonescu monarhie , #Traian Basescu
Comentarii