Editorial: De ce iubim Opozitia

Miercuri, 30 Noiembrie 2011, ora 18:54
2169 citiri
Editorial: De ce iubim Opozitia
Foto: Arhiva

Politicienii ne-au obisnuit ca nu are niciun rost sa le cantarim programele si argumentele. Nu doar deoarece sunt convinsi ca nu avem capacitatea de a le zari limpezimea si puterea de a construi pentru obste, deci ar irosi orzul pe gaste. Ci mai ales pentru ca nu sunt in stare sa conceapa o strategie care sa dezmembreze impresia de superficialitate.

In consecinta, umbla la motorul care functioneaza exclusiv cu sentimente si-l alimenteaza mereu cu paiete si injuraturi, intr-un cuvant naturel. Uite-asa pierd contactul cu realitatea si ajung sa-si creada propriile minciuni.

Documentul de uz intern care analizeaza vulnerabilitatile USL din perspectiva alegerilor din 2012 o arata cu prisosinta. Asigurarile date de Crin Antonescu si Victor Ponta ca alianta va castiga sunt infirmate de analistii Institutului "Sincai", care prevad o reabilitare a credibilitatii Guvernului in urma infuziei de bani europeni.

Nu este singurul punct unde exista o prapastie intre retorica liderilor USL si prognoza expertilor. Acestia vorbesc de utilitatea masurilor de austeritate concepute de Guvern si Banca Nationala impreuna cu FMI si UE in termeni imprumutati, parca, din declaratiile ministrilor: dincolo de suferintele sociale provocate pe termen scurt, ele aduc, pe termen mediu, echilibre macroeconomice de la care se poate relua cresterea.

Daca pana acum o spunea presa, aia care este in stare sa priveasca si dincolo de granitele Romaniei, si nu raporteaza totul la populismul revarsat cu voluptate pe canalele media aservite politic, iata ca o afirma si niste persoane care nu pot fi banuite ca joaca in tabara lui Traian Basescu.

Are Puterea destule bube in cap, aloca in continuare fonduri si contracte pe criterii clientelare, mentine in aparatul central incompetenti care se bucura de doua calitati - sunt devotati si sunt afinii cuiva. Dar cum noi suntem obisnuiti sa cantarim ofertele, sa le raportam unele la altele, constatam ceva interesant: in absenta unor proiecte serioase, bazate pe calcule, pe simulari, venite de la Crin Antonescu si Victor Ponta, in lipsa unor mostre de inteligenta strategica, fara legatura cu orgoliul, coridoarele Puterii par, dintr-o data, ceva mai atractive.

De asta iubim noi Opozitia. Ne permite sa avem incredere ca lumea nu se termina maine. Ca daca toti sunt la fel, macar astia, nataraii, au reusit sa stabilizeze economia. Echilibrul este fragil, sectorul productiv se misca incet, pentru ca nu s-au gasit solutii bugetare ca sa suporte reducerea constributiilor sociale, iar bancile nu crediteaza, din cauza incertitudinii ca piata va absorbi ce iese de pe banda, dar macar am evitat colapsul.

O arata organizatiile financiare internationale, Comisia Europeana, toti cei care vad in perspectiva, nu numai pana la varful nasului.

Nu spun ca PDL va castiga alegerile. Dar este posibil sa nu le piarda. In ciuda, sau poate datorita unor initiative exotice, gen Dan Diaconescu, menite a-i aduce pe nehotarati la urne. Care ne arata exact unde suntem: langa gardul sanatoriului, de unde privim cu teama.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Opozitie proiecte, #Antonescu Ponta Opozitie, #Institutul Sincai alegeri , #Traian Basescu