Editorial: Domnule Antonescu, e stat bananier. De drept

Miercuri, 14 Noiembrie 2012, ora 19:03
11168 citiri
Editorial: Domnule Antonescu, e stat bananier. De drept
Foto: USL online

Oricata parere proasta as avea eu despre Crin Antonescu, de aceasta data trebuie sa recunosc ca seful liberalilor i-a dat o replica inspirata lui Traian Basescu:

"daca Romania nu este stat de drept, este un stat dictatorial, un regim autoritar, un regim bananier? Care este situatia presedintelui? Este el seful statului, este el ostatic, prizonier, se intampla in Romania o lovitura de stat impotriva vointei sale?"

Nu e bananier, domnule Antonescu, e ca in bancul acela cu un ardelean care vede pentru prima oara o broasta testoasa si conchide: asta ori e ceva, ori mere undeva...

Caci nu se poate spune ca institutiile nu functioneaza. Doar ca beneficiarul de drept, adica din manual, nu este cetateanul, cum ar trebui sa se intample daca n-am vietui in copaci, mancand banane, ci am respecta cu totii, cu religiozitate, Constitutia. Cine sa fie atunci?

Pai daca noi nu, inseamna ca altii da. In Romania istoria este o gluma, educatia un moft, cum era proprietatea pe vremuri, sanatatea o boala lunga, iar avutia tarii nesfarsita. Doar boala, saracia si ipocrizia au drept beneficiari o larga majoritate, si nici macar vesnicia nu s-a mai nascut la sat, ci in Parlament.

Institutiile statului, domnule Antonescu, trebuie sa functioneze independent de toanele de moment ale boierilor. Iar o tara unde hotararile judecatoresti definitive nu se aplica, vezi cazul senatorului Mircea Diaconu, un actor desavarsit, dar un politician ipocrit, nu se poate numi nici democratie, nici dictatura.

Nu e nici lunga, nici patrata, nici animal, nici om, nici rotunda, nici plata. E o aschie pe care dumneavoastra, politicienii, ati infipt-o in coasta noastra zicandu-i "patrie" si aveti pretentia sa nu ne doara. Si va mirati, vorba lui Mihai Eminescu, ca fraza lustruita nu ne poate insela.

Ce diferenta este intre celebrul "l'etat c'est moi" si ce ati facut dumneavoastra, domnule Antonescu, in aceasta vara, cand ati manipulat institutiile democratiei pentru a va atinge scopul politic, dispretuind legea pe care ati jurat sa o respectati?

Interesanta mi se pare si alta formulare adresata presedintelui: "domnul Traian Basescu a afirmat din nou ca Romania nu este un stat de drept. Este o afirmatie defaimatoare, foarte grava la adresa Romaniei si naste intrebarea: daca Romania nu este stat de drept, ce fel de stat este si ce anume este Traian Basescu in acest stat, care este rolul sau?"

Sunt de acord. Prin semnalul sau de alarma, caci asa l-a descris, si pe fond are dreptate, seful statului invita, practic, Uniunea Europeana sa ne rada din nou. Mi se pare periculos.

In loc sa incerce sa ajunga la un numitor comun cu USL in materie de imaginea tarii, indiferent ce compromisuri ar trebui sa faca, Traian Basescu se cazneste sa tina pe Romania lupa UE astfel incat impresia produsa in aceasta vara sa nu aiba sanse sa se imbunatateasca.

Desigur ca fondul problemei este legat de regulile de integritate nerespectate si de Justitia pusa intre paranteze. Insa daca ne apucam din nou de analiza asupra intaietatii oului sau a gainei nu ajungem nicaieri. Trebuie trasa o linie dincolo de care toate partidele sa respecte democratia cu orice consecinte. Daca nu reusesc, nu e vina noastra.

Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
#Antonescu Basescu stat de drept, #Antonescu Basescu defaimare , #Traian Basescu