Epava lui Crin Antonescu (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 14 Septembrie 2012, ora 18:00
12204 citiri
Epava lui Crin Antonescu (Opinii)
Foto: Arhiva

Liderul liberalilor se incapataneaza sa nu vada in Traian Basescu nimic mai mult decat o epava. Din punct de vedere politic, evident, cum tine sa o sublinieze repetat, sa nu se inteleaga - Doamne fereste! - altceva.

I-a spus-o prima oara in timpul campaniei de la referendumul din vara, dupa ce, in prealabil, presedintele suspendat amenintase "paiata" de la Cotroceni ca va raspunde si va da seama in fata justitiei pentru incercarea de "destructurare" a institutiilor de siguranta ale statului.

Sa presupunem ca atunci era de inteles. Cum de inteles, intr-o cheie absurda dar totusi oarecum inteligibila, ar fi putut fi toate cuvintele extreme aruncate si de catre unii si de catre ceilalti.

De la lovitura de stat pana la cancerul Romaniei - toate tradau doar spaima politicienilor in fata pierderii puterii. Si, intr-un mod pervers, au castigat-o ambele. Or, mai corect, si-au pastrat cu totii feliile castigate in timpul jocului: Traian Basescu si ai lui - Cotroceniul si serviciile, USL - Guvernul si Parlamentul.

Daca cineva si-ar fi imaginat si pentru o clipa ca jocul politic s-ar fi resetat dupa referendum, fie si catusi de putin, ei bine, s-a inselat. Timpul nu mai are niciun pic de rabdare, iar apropierea alegerilor parlamentare de la inceputul lui decembrie pastreaza practic toate premisele din campania de la referendum neschimbate, aproape aceeasi atmosfera si, cu siguranta, jocul continua pe aceeasi miza - acapararea puterii totale in stat. Adica exact ceea ce Traian Basescu a avut pana in februarie (a.c.) cand Emil Boc si-a anuntat demisia sub presiunea strazii.

Insa strada atunci voia plecarea lui Traian Basescu nu a lui Emil Boc, iar presedintele cu siguranta a stiut asta si nici nu cred ca a uitat-o vreo clipa de atunci incoace. Pe asta s-a bazat si USL asta vara cand a fortat Constitutia, spiritul legilor si institutiile pentru a scapa de ghimpele de la Cotroceni.

N-a fost sa fie, cum spune romanul, in ciuda celor 7,4 milioane de voturi incasate in plex - Traian Basescu a avut PR mai bun, i-a avut pe americani, pe Barroso si Reding si alte doua trei persoane in functii cheie. E aceasta o epava? Poate, dar e una care a luptat impotriva a 89% din electorat cu un cinism calculat si fara urma de mustrari de constiinta.

Crin Antonescu a declarat deunazi, la un post de televiziune, ca Traian Basescu este "si mai epava" dupa referendum, din punct de vedere politic, in primul rand pentru ca a acceptat sa se intoarca in functie dupa ce 89% dintre votanti i-au spus sa plece.

Este un punct de vedere. Asa cum un altul, evident cel al presedintelui, are si el ratiunile lui care ne spun ca nu poti sa schimbi un presedinte de fiecare data cand a coborat sub nivelul acceptabil de incredere. Discutia poate regresa la infinit, pentru ca nu vom sti niciodata de la cate procente in jos un presedinte isi pierde legitimitatea si trebuie, in mod automat, schimbat si eliberat din functie.

Crin Antonescu ar fi trebuit sa inteleaga, primul dintre toti chiar, mai ales in calitatea lui de presedinte interimar si responsabil de comunicarea externa, chiar daca doreste sa transmita "poporului" taman mesajul pe dos, ca o epava nu poate fi numit cineva care este tinut in brate si repus in functie de mai marii zilei, ca epava e ultimul cuvant pe care ar trebui sa il folosesti despre cineva care este infinit mai bine conectat la reteaua de putere si influenta a Uniunii Europene decat esti tu... iar Crin Antonescu ar fi trebuit sa stie acest lucru cel mai bine.

Ca nu l-a stiut, ba mai si afirma mandru contrariul, dovada sta chiar faptul ca epava e ancorata la Cotroceni, in ciuda tuturor valurilor, iar corabia care simte tot vantul in panze balteste aiurea si nu prea gaseste niciun port liber prin Europa.

Ca Traian Basescu a stiut sa isi castige favorurile astea prin umilinta si plecaciuni sau, dimpotriva, impunandu-si respectul, nici nu mai conteaza. Rezultatul este acelasi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Crin Antonescu presedinte PNL, #Traian Basescu presedinte, #referendum demitere presedinte , #Traian Basescu