Eterna amagire a romanului: Crin Antonescu nu stie pretul painii (Opinii)

Duminica, 19 Iunie 2011, ora 17:48
4380 citiri
Eterna amagire a romanului: Crin Antonescu nu stie pretul painii (Opinii)
andreicristi.blogspot.com

Cu toate ca i se pot imputa multe lui Traian Basescu, nu putem omite capacitatea acestuia de a spune lucrurilor pe nume. Stie sa puna degetul pe rana, unde trebuie si cand e nevoie. La fel a facut de curand, vorbind despre vesnica tanguiala de pe tv a celor care isi plang de mila.

"Nu oricine isi poate permite sa stea la bloc", spunea domnul Basescu, atunci cand s-a referit la eliminarea viitoare a subventiilor pentru gigacalorie, din cadrul cheltuielilor bugetare. E adevarat, cheltuielile traiului cotidian intr-un oras mare, precum Capitala, si nu numai, pot depasi veniturile medii ale multora dintre locatarii acestor zone urbane. Insa o vorba romanesca spune destul de clar: "Nu te intinde mai mult decat te tine plapuma". Evalueaza-ti sansele, cantareste-ti posibilitatile si...Romania-i mare.

"Am rate, am copii la scoala, am familie mare si mor de foame". Aceasta fraza ne dispera zilnic, auzind-o cum rasuna din difuzorul televizorului sau aparatului de radio. Nimeni nu propune solutii si nu pare a avea de gand sa faca altceva, in afara de vaicareli perpetue la emisiunile informative. Iar realizatorii de-abia asteapta sa-si mai dea cate-un nene foc prin piata, ca sa repuna pe tapet bocetele natiunii.

Din pacate, cetatenii nu-si evalueaza corect posibilitatile si continua sa se pacaleasca, traind intr-un sistem, care-i clar ca nu mai poate functiona in acest mod. Acel stat social nu mai poate fi o realitate, in conditiile actuale. Cu exemplul Greciei, membra fruntasa a UE pana mai ieri, aproape de colaps, nu putem sa omitem aspecte vitale care s-ar putea dovedi salvatoare petnru multi romani.

Viata la oras. Apa calda, caldura, transport urban. Toate subventionate, din banii altora care poate habar n-au ca o parte din banii lor se duc catre acest tip de asistenta sociala. Statul a platit, ani de-a randul, sume consistente din bugetul consolidat pentru plata acestor subventii la celebra gigacalorie, sau pe hectarul agricol. Bani cheltuiti haotic, de guverne care nu aveau nici cea mai mica idee despre realitatile cotidiene. Cei care ne propun o viata imbelsugata nu stiu nici acum ce se intampla in strada sau in piata.

Ca sa avem o imagine a ceea ce ni se propune pe viitor, nu trebuie decat sa urmarim declaratia lui Crin Antonescu de-acum cateva zile din cotidianul Ring, facuta in cadrul unui amplu interviu. Alaturi de intentiile reformiste, de obsesia pentru Basescu, domnul Antonescu a avut o revelatie la sfarsitul interviului. Nu stia cat costa o paine in Romania. Reforma fara oameni si fara a-i cunoaste nu se poate. In 20 de ani, oamenii politici n-au ajuns sa cunoasca nici macar Romania.

Altfel, cum sa ne explicam ca cetateni cu masini de lux la scara blocului plateau acelasi pret pe gigacalorie ca si cel care de-abia isi permitea sa-si umfle bicicleta, duminica in parc. Nemaipunand la socoteala acele declaratii pe propria raspundere, pe baza carora mai primeai ceva pe langa subventia clasica. Mai toata lumea facea o astfel de declaratie si nimeni nu se temea ca poate fi controlat vreodata si, eventual, acuzat de fals in declaratii.

Oamenilor asta li s-a dat si au crezut ca asta-i costul vietii. Insa realitatea este cu totul alta. Satele s-au golit, pamanturile stau nelucrate, iar putinii fermieri care mai exista prin Romania nu au cu cine sa-si execute lucrarile sezoniere. Poate ca banii-s putini, dupa cum sustin cei care refuza constant o asemenea posibilitate de munca, dar tot e mai mult decat deloc.

E vremea ca romanul de la oras, si nu numai, sa se trezeasca. Ar trebui ca atunci cand nu-si va mai permite asa-zisul lux de apartament sa se gandeasca serios sa-l vanda, iar cu banii castigati sa se reorienteze catre un loc de prin jurul Bucurestiului, de unde ar putea cu usurinta sa se deplaseze cu trenul catre serviciu. S-ar rezolva mai multe probleme dintr-o lovitura.

Ar fi mai multi copii in mediul rural, iar scolile poate nu vor mai fi desfintate. Bucurestiul, de exemplu, va deveni un oras mai aerisit fara atatea masini in trafic. Fiecare petec de pamant va da de mancare cate putin si celui care trudeste si celui de langa el.

Cand nu mai sunt bani de gaze, se poate face o gustare la foc de lemne pe vatra. Solutii sunt, dar trebuie ca cei care se vor in fruntea tarii sa invete cu adevarat ce-i aceea viata de roman. Poate c-o paine se poate face primavara.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#Basescu Crin Antonescu paine, #subventii caldura Bucuresti , #Traian Basescu