Noua carte pe care o joaca Antonescu (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 20 Noiembrie 2013, ora 18:38
3438 citiri
Noua carte pe care o joaca Antonescu (Opinii)
Foto: Arhiva

In aceeasi masura putem vorbi si despre noua carte a lui Victor Ponta sau despre ultima strategie de jucator a lui Traian Basescu.

De fapt, daca ar fi sa ghicim cel putin una dintre cele trei, ar fi usor de intuit apoi si celelalte doua, intrucat principalii actori ai politicii romanesti sunt atat de strans legati intre ei incat orice schimbare a unuia dintre ei atrage automat repozitionarea celorlalti.

De cateva saptamani scena politica trece printr-un proces de resetare si transformare. Nimic din ce stiam a fi valabil ieri nu mai sta in picioare azi si pare sa se schimbe definitiv maine. Unii jucatori sunt reevaluati, altii se repozitioneaza. Inainte chiar ca presedintele sa il reconsidere pe Crin Antonescu, asezandu-i strategic toata dreapta in spate in cel de-al doilea tur al prezidentialelor, Victor Ponta preluase deja steagul luptei anti-Basescu de la partenerul sau de alianta.

Din acel moment, indiferent de intelegerea sau razboiul real din culise, scena politica trece printr-un moment de schimbare. Inca nu este afectata guvernarea in mod vizibil, insa mutatiile din spatele frontului vor lasa inevitabil urma in viitor. Singura intrebare importanta este daca actorii din scena controleaza schimbarile de pozitii sau ei sunt doar efectul unor transformari care-i depasesc si ale caror consecinte pe termen lung nu le inteleg si nici nu le pot controla.

Altfel spus, este Crin Antonescu autorul distantarii de liderul PSD sau Victor Ponta, in cursa tot mai evidenta in care pare a se fi lansat pentru cucerirea Cotroceniului, si-a alungat partenerul in bratele celui de-al treilea personaj important din ecuatie? Comparatia cu o relatie de cuplu nu ajuta. In spatele celor trei stau zeci si sute de interese, de calcule, fiecare depinde de o mana de credinciosi si de forta lor influenta, in partid si la guvernare, iar suma acestor factori se reflecta de cele mai multe ori in directia pe care liderul o impune sau viseaza sa o impreme miscarii sale politice.

Ar fi usor sa credem ca stim ce vrea fiecare, ca e usor de intuit incotro se indreapta unul sau altul, ca putem pune degetul pe sensul schimbarilor de pozitie. In realitate, asa cum ne-a obisnuit politica romaneasca de ani buni, cred mai degraba ca niciunul din cei trei nu controleaza pe deplin evenimentele pe care le provoaca sau carora cad victima. Cel mult, fiecare incearca sa obtina maximul din oportunitatile de moment, din trendul pe care il simte a-i fi avantajos pentru o scurta bucata de drum. Totul in speranta ca astfel isi va maximiza profitul si isi va implini scopul ultim.

Care este tinta finala pentru fiecare dintre cei trei? Aici lucrurile se simplifica putin. Stim ca Antonescu vrea sa ajunga presedinte, ca PSD a spus-o pe toate vocile din partid ca isi doreste sa castige tot in 2014 iar despre Traian Basescu nu mai e niciun dubiu ca isi urmareste propria supravietuire dupa ce nu va mai fi presedinte. Plecand de la aceste adevaruri simple citim si intelegem mai bine despartirile contextuale, aliantele de moment, coalitiile din umbra si ochii dulci aruncati la deruta.

Ele vor continua pana pe ultima suta de metri, cand zarurile vor fi aruncate si ultimele pariuri facute. Pana atunci, Antonescu inca mai poate pendula intre PSD si Basescu, Ponta inca mai poate juca rolul de aliat al liberalilor si sustinator al lui Crin si luptator anti-basist, iar presedintele are tot timpul sa faca tot ce stie mai bine: sa innoade si sa deznoade idei, coabitari si programe. Fascinant e ca nimeni nu poate sti acum cine va castiga din noul set de carti pe si-l impart cele trei forte politice.

Dar asta e imaginea politicii noastre - o lupta cu mize mult prea mici, unde actorii joaca pentru propriul palmares si foarte rar pentru cauzele celor pe care incearca obsesiv sa-i impresioneze.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#carte Antonescu prezidentiale, #Antonescu Ponta strategie , #Traian Basescu