Presa de azi Batalia pe slogan si consilieri de campanie

Luni, 19 Octombrie 2009, ora 07:28
3772 citiri

Lupta pentru scaunul prezidential de la Cotroceni devine din ce in ce mai acerba dupa ce Traian Basescu a ajuns sa se certe cu Crin Antonescu din cauza unui slogan de campanie.

Gandul anunta in editia de luni ca suspiciuni si acuzatii reciproce de furt strabat din staff-urile celor doi candidati la functia suprema in stat, Traian Basescu si Crin Antonescu.

Scandalul a inceput duminica, dupa ce, pe site-ul www.basescu.ro, pe care seful statului il activeaza in perioadele electorale, a aparut ca slogan "Vreau o Romanie a bunului simt".

Mesajul este, de fapt, titlul unui manifest in sase puncte, care are "bunul-simt" in centru: "Vreau o Romanie in care pensiile sa fie de bun-simt" (propune stoparea pensiilor speciale pentru parlamentari si magistrati) ; "Vreau o Romanie in care salariile sa fie de bun-simt" (cere echilibru intre salariile de la stat si din domeniul privat, cu amendamentul ca regimul Basescu a pus capat sporurilor nejustificate si salariilor indecente ale sefilor din aparatul guvernamental) ; "Vreau o Romanie cu un Parlament de bun-simt" (aminteste ca presedintele vrea reducerea la maximumum 300 de numarului de senatori si deputati) ; "Vreau o Romanie cu o justitie de bun simt" (justitia trebuie sa judece mai repede si sa dea sentinte corecte) ;

"Vreau o Romanie cu un sistem de educatie de bun simt" (e nevoie de profesori bine platiti, de scoli mai curate, de laboratoare bine dotate si de implicarea comunitatii locale in deciziile scolilor) si "Vreau o Romanie cu functionari de bun-simt" (romanii trebuie sa fie tratati decent atunci cand merg la medic, la circumscriptia financiara, la politie, au nevoie de servicii de calitate pentru care platesc taxe si impozite, de o administratie publica supla si eficienta cu functionari bine pregatiti si politicosi).

Staff-ul lui Crin Antonescu a luat foc cand a vazut site-ul lui Basescu. Adriana Saftoiu a precizat ca afisele electorale cu acest slogan urmau sa iasa din tipografie duminica seara. Consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu afirma ca echipa presedintelui testeaza acest slogan de doua saptamani in focus-grupuri.

Gardianul: Alt weekend de campanie

Intre timp Gardianul anunta ca si weekendul trecut s-a inscris in tiparul obisnuit, cu principalii candidati pentru Cotroceni in prim-planul evenimentelor.

Daca presedintele Traian Basescu a botezat, duminica, un miel cu numele sau la Targul Indagra, Crin Antonescu si Sorin Oprescu s-au aflat prin tara, iar Mircea Geoana a dat interviuri la posturi de televiziune, liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, a reusit sa atraga atentia mass-media cu o lansare de zile mari chiar pe treptele Teatrului Odeon.

Nici reprezentantul UDMR, Kelemen Hunor, nu a trecut neobservat, intrarea oficiala in cursa fiind marcata de o adevarata cazatura chiar pe treptele scenei unde urma sa se lanseze.

Cotidianul: Traian Basescu, Marele Conducator, vrea sa guverneze de unul singur

Cotidianul remarca faptul ca presedintele Romaniei a luat startul pe televiziuni mai devreme fata de ceilalti competitori in campania electorala pentru alegerile prezidentiale.

Cu o saptamana inaintea debutului oficial al campaniei electorale, cand nu sunt aplicabile prevederile legale cu privire la aparitiile radiotelevizate ale candidatilor, seful statului roman nu a ratat prezenta la nici un post important de televiziune sau de radio. I-au scapat doar aparitiile la Taraf TV, Manele TV, Cartoon ori Radio Itsy-Bitsy.

Traian Basescu a facut turul televiziunilor si al radiourilor cu doar o saptamana inaintea startului oficial al campaniei electorale pentru a-si promova mesajele electorale, pe baza carora ar mai vrea ca romanii sa-i reinnoiasca mandatul pentru inca cinci ani la Palatul Cotroceni.

Jurnalul National: Basescu cumpara cu 450.000 de euro "ghinionul" lui Nastase

Si cum campania incepe oficial in curand, candidatii isi cauta cei mai buni consilieri de campanie, iar Traian Basescu l-a ales pe cel care l-a sfatuit in 2004 pe Adrian Nastase. Jurnalul National deschide editia de luni cu vestea ca PD-L a angajat pentru campania lui Traian Basescu celebra firma de consultanta americana Greenberg Quinlan Rosner, care va oferi staff-ului prezidential servicii de consultanta si cercetari sociologice.

Democrat-liberalii au transferat deja 150.000 de euro intr-o banca din SUA in contul americanilor, urmand ca in caz de victorie a lui Traian Basescu in alegerile de la 6 decembrie sa mai achite o prima de 300.000 de euro.

Echipa de campanie a lui Traian Basescu s-a imbogatit, de o luna, cu un grup de strategi americani si israelieni, care au lucrat in 2004 pentru PSD si Adrian Nastase si pentru fostul premier liberal, Calin Popescu Tariceanu, in 2007.

Principalul consilier al acestuia din urma, Tal Silberstein, s-a instalat deja de cateva saptamani in curtea PD-L, la Modrogan, liderii partidului recunoscand ca acesta lucreaza pentru staff-ul de campanie la prezidentiale, pe partea de cercetare sociologica si strategie.

Revenirea lui Silberstein alaturi de Traian Basescu - cel care l-a adus de altfel in Romania, in 2002 - a fost negociata de Vasile Blaga, pentru care a si lucrat in campania din 2008 pentru Primaria Capitalei, desi la acel moment era sub contract cu PNL si Tariceanu. Jurnalul National a intrat in posesia scrisorii de angajament semnata de PD-L cu americanii de la GQR, primita de democrat-liberali la 22 septembrie si semnata la 29 septembrie.

In document se arata ca GQR se angajeaza sa ofere servicii de cercetare sociologica, anchete si consultanta pentru campania prezidentiala (fara sa fie mentionat numele lui Traian Basescu), si cere in schimb sa fie achitate sumele de bani solicitate: 150.000 de euro pe loc, la momentul semnarii scrisorii de angajament, si 300.000 de euro "prima de succes in cazul realegerii candidatului la alegerile prezidentiale". "Suntem incantati ca avem ocazia sa lucram pentru dumneavoastra.

Documentul mai vorbeste despre confidentialitatea serviciilor furnizate si a obligativitatii nedivulgarii nici unei conversatii purtate intre consultanti si "Client", dar si despre obligatia PD-L de a plati toate costurile legate de angajarea unor institute de sondare a opiniei publice si a altor parteneri pentru asigurarea serviciilor de consultanta. Sumele necesare nu sunt insa mentionate.

Desi neoficial liderii PD-L recunosc ca staff-ul lui Traian Basescu ii cuprinde acum si pe strategii americani si pe Tal Silberstein, oficial nu recunoaste nimeni nimic.

Romania Libera: Cum se scurg informatiile de la "Doi s'un sfert"

Romania Libera trateaza in editia de luni scandalul arhivei DGIPI, serviciul secret al Ministerului Administratiei si Internelor.

Acesta ia amploare: Traian Basescu, presedintele tarii, si ministrul interimar Vasile Blaga au confirmat scurgerile de informatii catre persoane neautorizate in perioada 2008-2009, aratand cu degetul spre Marian Vanghelie si Dan Nica.

La randul sau, Vanghelie a iesit la contraatac sustinand ca cel putin un chestor promovat de Blaga a copiat, fara drept, documente din arhivele secrete.

In structurile DGIPI activeaza inca fosti ofiteri de Securitate. Prin extensie, se poate spune ca acest serviciu este politia politica, continuatoare a practicilor fostei Securitati. Unul dintre ei, Corneliu Muscalu, este suspectat ca ar fi furnizat informatii despre afacerea cu arme in care a fost vehiculat numele lui Mircea Basescu, fratele presedintelui. Muscalu era pe atunci responsabilul din DGIPI cu "circulatia produselor cu regim special", printre care figureaza si armele si munitiile, sustin surse judiciare.

Alti ofiteri suspectati ca ar fi ordonat copierea, vehicularea si transmiterea nelegala de documente secrete ar fi Gelu Drajneanu, Paun Iordache si Florin Trosca, numiti in functiile de conducere ale DGIPI de fostul ministru PSD Dan Nica la propunerile lui Vanghelie, sustin aceleasi surse. Mai mult, cei trei nu ar fi detinut certificate ORNISS (Oficiul Roman National al Informatiilor Secrete) de acces la informatii clasificate.

Imediat dupa ce la conducere s-a instalat triada Drajneanu-Iordache-Trosca, in cadrul DGIPI ar fi inceput concursul cine livreaza mai multe informatii compromitatoare despre membrii familiei lui Traian Basescu, sustin surse MAI. Intalnirile directe cu Vanghelie erau periculoase: un ofiter DGIPI nu poate lua masa cu un lider politic, desi au fost si astfel de cazuri", sustin specialistii in domeniu.

Insa Vanghelie a contraatacat, anuntand ca si chestorul Terente Merce, promovat de Blaga in 2005 ca adjunct la DGIPI, ar fi copiat nelegal documente din arhiva serviciului secret. La Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a fost inregistrat un dosar penal care are ca obiect scurgerile nelegale de informatii de la DGIPI.

In plina desfasurare se afla si un control de fond la acest serviciu, declansat de interimarul Vasile Blaga. "Soarta acestor anchete depinde de rezultatul alegerilor prezidentiale. Daca Basescu va pierde alegerile, anchetele vor fi ingropate", sustin surse judiciare.

Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
#cearta slogan campanie prezidentiala, #Crin Antonescu Traian Basescu , #Traian Basescu