Cand si unde se va trezi Crin Antonescu (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 18 Decembrie 2013, ora 19:46
3760 citiri
Cand si unde se va trezi Crin Antonescu (Opinii)

E pentru prima oara cand liberalul chiar trebuie sa se trezeasca rapid. USL a decedat, e un mort viu care umbla doar din interese materiale si produce numai pagube, iar fiecare zi pe care liberalii o petrec la guvernare alaturi de un PSD tot mai hraparet si ostentativ e un cui sigur pe care il bat in sicriul electoral al prezidentiabilului Crin. Nu exista cale de mijloc, nici al treilea drum si nici solutia divortului in camere separate, fata fotografii de cuplu, asa cum viseaza inca frumos Antonescu.

Singura solutie de bun simt pentru toata lumea, inclusiv pentru electoratul care a votat, este ca o alianta in care partenerii au ajuns sa se suspecteze reciproc de minciuna, hotie si golaneala sa inceteze urgent a mai functiona.

Altfel, lucru demonstrat de istorie si viata de zi cu zi, pagubele sunt mult mai mari pentru ambele partide. Iar pentru ca PNL detine candidatul oficial la prezidentiale, aici daunele de imagine vor avea un impact mult mai mare decat in randul prea harsaitului PSD.

Iar daca pentru Crin Antonescu e indecent sa pozeze alaturi de Victor Ponta, ar trebui sa fie cel putin la fel de indecent sa isi lase oamenii la guvernare doar pentru ca astfel mai apuca si ei sa castige putin cascaval prin sinecurile pe care si le-au acordat. Un minim bun simt ar trebui sa-i spuna ca liderului liberalilor ca in aceasta formula a neintelegerilor si despartirilor pe toate planurile, dar a ramanerii impreuna de dragul banilor, singurii care pierd sunt ei, cei care s-au ales deja cu imaginea de atarnatori de dragul puterii si functiilor.

Exista, desigur, interesul national, votul celor peste 4,5 milioane de romani pentru ideea unui USL unit, promisiunile din campanie si tot restul... bla si bla, dar e mult prea vizibila ruptura ca ea sa mai poata fi carpita cu purtatori de cuvant si discursuri pe care nu oricum nu le mai crede nimeni. Iar noua etapa in care a intrat USL este o lupta din care marii pierzatori vor fi, aproape exclusiv, doar liberalii.

In primul pentru ca PSD a demonstrat, prin votul pentru sefia TVR, ca de el depinde tot ce se intampla la guvernare, bun sau rau, iar daca partidul lui Ponta decide intr-un fel lucruri vor evolua asa si nu altfel.

De cealalta parte, PNL se afla in contradictie in mai toate punctele esentiale ale marilor teme aparute pe agenda publica in ultimele doua saptamani. De la modificarile aduse Codului Penal si legea amnistiei pana la comasarea Muzeului Satului cu Muzeul Taranului Roman.

Evident, pana sa faca pasul moral de iesire de la guvernare, Antonescu are nevoie de acordul greilor din partid care s-au lipit de izvoarele nesecate ale banului public. Dar a demonstra ca detine controlul asupra partidului este primul pas necesar (desi nu si suficient), daca vrea sa pastreze minime sanse la alegerile de anul viitor. Iar a nu pune nici macar in discutie aceasta etapa inseamna a pierde si mai mult la nivelul imaginii.

Raman, evident, de calculat detaliile. Momentul exact al despartirii, motivele pe care le vor invoca si alte nimicuri specifice politicii romanesti. Sau poate PNL asteapta sa fie dat afara pur si simplu de la guvernare. Asta inseamna ca atarna de calculele pe care si le fac social democratii, varianta care le va aduce un prejudiciu de imagine si mai mare. Exista, poate, si varianta ca liberalii - Antonescu sa creada inca in buna intentie a partenerilor sau in fantasma conceptuala a USL. Ar fi prea multa naivitate aici, insa, pentru a merita o discutie.

Realitatea e ca USL nu doar ca nu mai merge, dar nici nu a implinit niciuna dintre promisiunile pe care si le-a angajat in campania de doi ani pe care a facut-o inainte de a ajunge la putere. Aceste doua realitati ii obliga pe ambii parteneri sa isi ia adio. Cat despre interesul national, el poate fi slujit la fel de bine si de la Putere si din Opozitie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Crin Antonescu ruptura USL, #criza USL Antonescu, #criza guvernare , #USL