Ce urmeaza dupa ruperea USL (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 12 Martie 2013, ora 12:16
5850 citiri
Ce urmeaza dupa ruperea USL (Opinii)

Valul de declaratii razboinice din USL, provocat de constatarile-avertisment ale lui Dragnea si raspunsurile-atac ale lui Antonescu, a inundat jurnalele si emisiunile.

Spre surprinderea sincera a unora, conform asteptarilor si rugaciunilor altora, Uniunea Social Liberala nu se simte deloc bine. Ca ii este greu la doar doua luni dupa alegeri, cand se pune deschis problema unei posibile dezmembrari intr-un viitor nu foarte indepartat, pare a fi un semn si mai prost.

Din pacate, nu e doar ca nu avem o experienta pozitiva in privinta aliantelor politice. Nici macar faptul ca Traian Basescu s-a aflat in centrul tuturor coalitiilor care au colapsat - vezi CDR si Alianta DA - nu ar trebui sa dea apa la moara celor care cred ca ruperea USL este inevitabila. Dimpotriva, presiunea intretinuta de presedinte ar fi trebuit sa le ofere suficiente motive uselistilor sa reziste.

Uneori chiar par ca o vor face, mai cu seama ca alternativa nu pare deloc o solutie mai buna decat ceea ce au in prezent.

Disonanta care razbate insa chiar de la varful Uniunii a ajuns un factor care perturba insasi guvernarea. Intre atatea planuri actiune pregatite si anuntate de liderii USL - de la modificarea Constitutiei, reorganizare teritoriala si pana la refacerea imaginii tarii pe plan extern - ciondaneala din interiorul aliantei e ultimul lucru care poate sa transmita incredere si liniste populatiei.

Or, USL ar fi trebuit sa inteleaga din trecutul PDL cel mai important lucru - nu poti guverna in liniste, daca nu transmiti incredere.

Ocupati doar cu transarea granitei intre cele doua forte politice majore in interiorul actului de guvernare, social-democratii si liberalii par sa fi uitat ca au unele probleme mai importante de rezolvat decat abstractiunile cu care par sa isi ocupe tot timpul.

Pe de alta parte, criza economica s-a banalizat. Devine aproape o nebunie in sine sa te mai astepti de la Guvernul Romaniei sa faca vreun plan de redresare. Am ajuns prea ocupati cu statul de drept, cu schimbarea Constitutiei si regionalizarea, ca sa ne mai putem macar revolta ca Executivul lui Ponta pur si simplu nu exista din punct de vedere economic.

Niciun plan de fuga, nici macar un scenariu minimal de proba. Primim in schimb de la actuala guvernare continuarea politicilor de austeritate inaugurate pe axa Merkel - Basescu - Boc. Enuntate intr-un stil premeditat haotic si contradictoriu, cand pe fata, cand pe dos: inghetarile bugetare, declararea insolventei unor mari companii si inchiderea lor care urmeaza inevitabil, disponibilizarile si liberalizarea pretului la gaze si energie electrica, cresterea taxelor si impozitelor - au fost acoperite in permanenta de heirupisme politice fara nicio importanta pentru viata romanilor.

In fata cresterii nemultumirilor si saraciei, s-ar putea ca la anul pe vremea asta, in cel mai bun caz, ruperea USL sa fie singura solutie rezonabila pentru resetarea jocului socio-politic. Pentru pregatirea acelui moment se si strang cele doua armate in spatele lui Antonescu si Ponta.

In aceeasi logica a pregatirii razboiului care va urma intra si devorarea pana la ultimul os comestibil a PDL. Ca si declaratiile de curtoazie ale liderului liberal catre popularii europeni si parintelui austeritatii - frau Merkel.

Daca USL va rezista testului revizuirii Constitutiei si reorganizarii adiministrative, atunci va ramane situatia economica sa decida momentul marii despartiri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#USL rupere, #declaratii scandal Antonescu Dragnea , #USL