Crin Antonescu: Eschiva lui Basescu in scandalul steagurilor nu e convingatoare

Joi, 07 Februarie 2013, ora 23:00
4420 citiri
Crin Antonescu: Eschiva lui Basescu in scandalul steagurilor nu e convingatoare
Foto: Realitatea TV

Liderul PNL, Crin Antonescu, a criticat modul presedintelui Romaniei de a nu raspunde provocarilor venite din partea oficialilor maghiari, in scandalul steagului secuiesc.

"Eschiva de azi a domnului Basescu nu sta in picioare. Nu a fost deloc convingator spunand ca nu va vorbi decat atunci cand va vorbi si presedintele Ungariei. Nu presedintele Ungariei este omologul de putere al presedintelui Romaniei. Trebuie sa vorbeasca pentru romani, cu secui cu tot, pentru ca este presedintele lor", a declarat Crin Antonescu, joi seara, la Realitatea TV.

Potrivit spuselor sale, este important ca oficialii romani sa nu-si piarda calmul si sa actioneze cand si cum trebuie. "Romania nu are nici un interes ca stat sa dezvolte o tensiune, ba mai rau un conflict pe teritoriul ei. Romania este obligata in permanenta sa faca respectata legalitatea, Constitutia si legile tarii", a comentat co-presedintele USL.

Acesta a precizat ca, in locul presedintelui Traian Basescu, ar fi vorbit despre scandal, nu pentru a-l inteti, dar pentru a da de inteles ca Romaniei nu i se pot face recomandari despre Constitutie de catre straini.

Tot din acest punct de vedere, Antonescu a precizat ca articolul I din Constitutie, care defineste Romania drept stat national, nu va fi modificat. "Atunci cand a existat discutia despre intrarea UDMR la guvernare, nu a fost respins pur si simplu. Noi am cautat o formula prin care sa asociem UDMR la guvernare. Articolul I nu se modifica si nu doar pentru ca se numara printre cele care nu pot fi modificate.

Vointa politica poate sa modifice orice fel de text. Dar, categoric, nu exista posibilitatea sa discutam despre articolul I la aceasta modificare", a spus liderul PNL, care va fi presedintele comisiei care va lucra la modificarea Constitutiei.

"Preocuparea si jocurile lui Basescu in interiorul maghiarimii au fost nefaste. Maghiarii care sunt cetateni romani pot infiinta orice partide doresc si pot intra in orice partide doresc. Insa incurajarea acestor forme de extremism, cu partide cu un profil mai accentuat decat UDMR, nu a fost de bun augur", a adaugat Antonescu.

El a mentionat ca, printre modificarile Constitutiei, se vor regasi clarificari cu privire la atributiile presedintelui, astfel incat sa nu mai existe probleme de genul luptelor pentru participarea la summit-urile europene. "Scoatem ecuatia presedinte - premier dintr-un regim de lupta pentru putere. A fost devastator pentru viata politica romaneasca", a precizat liderul liberal.

Chiliman va reveni in conducerea PNL

Pe de alta parte, presedintele PNL a tinut s-o apere si Mariana Campeanu, ministrul Muncii, despre care au aparut niste informatii conform carora ar fi cercetata de DNA.

"Nimic din toate aceste lucruri nu sunt adevarate, nu au nici un sambure de adevar. Nu poti terfeli imaginea unui om. Absolut nimic nu-i adevarat. Regret faptul ca s-a ajuns la eliminarea oricarei autocenzuri profesionale. In momentul cand faci afirmatii si esti contrazis oficial, este un linsaj", a comentat el.

Referitor la primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, care s-a exprimat public impotriva lui Crin Antonescu, acesta din urma a tinut sa precizeze ca va face parte "din cele mai inalte structuri ale partidului, ca membru de drept".

"Daca domnia sa tine mortis sa faca rau PNL, sigur ca nu vom putea ramane impreuna", a adaugat Antonescu.

Cum se va face regionalizarea

Presedintele PNL a declarat ca prima optiune in privinta regionalizarii este a impartirii in opt regiuni, pe actualele regiuni de dezvoltare.

Cat despre cine va conduce aceste regiuni, inca nu s-a luat o hotarare daca vor fi alesi sau numiti de Guvern.

Totusi, Antonescu a tinut sa avertizeze ca trebuie ca acestia sa nu devina un fel de baroni locali. "Oamenii trebuie sa fie reprezentativi, in asa fel alesi sau, daca e cazul, numiti, incat sa poata raspunde foarte bine responsabilitatilor, dar intr-un fel in care sa nu creeze problema urmatoare: daca ne-am plans de zece ani de consolidarea asa-numitilor baroni, in toate partidele, sa nu ne pomenim cu vreo 8 presedinti de mici republici. Riscul unui fel de federalism tacit exista. Unitatea statala si echilibrul bazat pe descentralizare nu trebuie pus in pericol", a precizat el.

Relatia cu Dan Voiculescu

Presedintele PNL a subliniat faptul ca il pretuieste de Dan Voiculescu in calitate de "aliat onest".

Vorbesc despre politicianul Dan Voiculescu, care a facut PC si a predat conducerea unui om mult mai tanar. Dan Voiculescu este unul din foarte putinii oameni din Romania care si-a asumat riscuri, dar nu a cedat si nu a intrat intr-o forma de complicitate cu acel Traian Basescu care a incercat sa controleze tot de la presa la viata politica", a conchis Antonescu.

Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
#Crin Antonescu scandalul steagurilor, #Crin Antonescu Traian Basescu steaguri , #Traian Basescu