Crin Antonescu: Momentul Rosia Montana este ratat - Interviu

Vineri, 07 Octombrie 2011, ora 12:54
5813 citiri
Crin Antonescu: Momentul Rosia Montana este ratat - Interviu

Presedintele PNL, Crin Antonescu, ne-a vorbit despre proiectul exploatarii aurifere de la Rosia Montana si promisiunile USL de a asigura protectia reala a mediului.

Antonescu a declarat, intr-un interviu acordat Ziare.com, ca "momentul Rosia Montana" este ratat, el neputand fi realizat atat de repede, "peste noapte".

Liderul PNL l-a atacat pe presedintele Traian Basescu pentru declaratiile referitoare la Rosia Montana, in special pentru referirile la lasitatea politicienilor.

In opinia lui Antonescu, Traian Basescu putea el sa aduca acest proiect in dezbatere, pentru ca, in acest caz, argumentele celor care trebuie sa-l duca la bun sfarsit ar fi fost bine gandite. Senatorul PNL l-a mai acuzat pe Basescu si de faptul ca ar influenta intr-un mod "nefast" dezbaterea despre Rosia Montana.

Crin Antonescu ne-a declarat si ca USL se va preocupa in mod deosebit de protectia mediului, in conditiile in care asta ne poate aduce avantaje economice importante, in 20-30 de ani.

Intrebat daca proiectul de la Rosia Montana ar putea aduce pana la 19 miliarde de dolari Romaniei, Antonescu a raspuns ca trebuie pus in balanta faptul ca orice ban adus poate insemna, in acelasi timp, si dezavantaje serioase din cauza pericolului la adresa mediului.

Cum va aduce USL Romania la rang european din punct de vedere al protejarii mediului?

Pana sa ajungem la nivel european trebuie sa incepem. N-a spus nimeni ca intr-un ciclu de guvernare vom fi la nivelul la care sunt europenii dupa 50 de ani de ecologism si dupa 30 de ani de politici de mediu din ce in ce mai serioase.

Important este sa incepem. E important ca un Guvern USL sa aiba preocupari serioase pentru acest domeniu.

Cum ne invata strategia dezvoltarii mediului sa luptam cu criza actuala?

Criza actuala inseamna o rasturnare a multor criterii si premise. Din aceasta criza vor castiga tari, persoane, companii care se vor putea adapta si care vor rasturna dificultatile in oportunitati.

In contextul crizei, contradictia intre dezvoltare economica, dezvoltare industriala si protectia mediului poate sa se ascuta.

Cred ca e un context bun sa intelegem ca un mediu bine intretinut poate sa aduca si castiguri de natura economica in urmatorii 20-30 de ani.

Exista o legatura intre dezvoltarea durabila si protectia mediului? De exemplu, putem vorbi, in cazul Rosia Montana, de un proiect sanatos, de dezvoltare durabila?

Din ceea ce stim pana acum, nu cred. In ceea ce priveste proiectul Rosia Montana sunt doua armate de lobby, cum probabil Romania nu a mai vazut.

Cred, insa, ca factorul politic si aici ma refer la presedinte, a precipitat lucrurile, pe care le influenteaza in mod decisiv si nefast.

Presedintele vorbeste despre lasitatea politicienilor din '97 pana acum. Nu inteleg de ce timp de 14 ani nu a pus in dezbatere acest proiect, pentru ca lumea sa il inteleaga, iar argumentele celor care vor sa-l duca la bun sfarsit sa fie bine gandite.

Cred ca, acum, momentul Rosia Montana este ratat. Din punctul meu de vedere, nu se poate "inghiti" peste noapte.

Un studiu al expertilor britanici de la Oxford Policy Management estimeaza ca proiectul minier de la Rosia Montana ar putea avea o contributie potentiala de 19 miliarde dolari la PIB-ul Romaniei, in schimb va avea un impact negativ asupra mediului. Ce alegem?

Intotdeauna solutiile sunt amestecate. E greu sa gasesti 19 miliarde sau chiar un dolar fara niciun fel de inconveniente, mai ales in zona mediului.

E greu sa ai un mediu perfect intretinut si, in acelasi timp, resurse economice. Solutiile sunt intotdeauna de echilibru.

Credeti ca o noua recesiune ar duce protectia mediului la coada listei de prioritati?

Din punctul nostru de vedere, nu. Preocuparea pentru mediu este independenta de evolutiile economice.

Preocuparea pentru mediu exista sau nu. Ea nu a existat coerent si stabil la niciun Guvern al Romaniei pana acum.

Tot ceea ce noi in esenta am angajat astazi este ca, pentru Guvernul USL, va exista o astfel de preocupare, indiferent de contextul economic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#Crin Antonescu Rosia Montana, #program usl mediu, #USL Rosia Montana , #USL