Criza pubertatii USL (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 16 Decembrie 2013, ora 19:44
3240 citiri
Criza pubertatii USL (Opinii)
Foto: www.stiri.com.ro

Sentimentul predominant care ramane dupa actiunile nebune din ultima saptamana e ca USL isi baga picioarele in guvernare. La propriu. Tactica se aplica de la varf, unde liderii se acuza public reciproc de minciuna, pana la baza aliantei, unde membrii de partid trag fiecare in sens opus cat pot de tare, cu atat mai violent cu cat alianta inca da semne sa reziste.

E ca o criza de la pubertate, cand nu stii cum sa scapi de compania cuiva si incepi sa te porti ostentativ nesimtit, poate - poate o intelege omul ca e cazul sa isi vada de treaba si sa te lase in pace.

E suficient sa privesti actiunile lor cu destula detasare si sa renunti la prejudecata ca trebuie sa existe un sens ascuns, misterios si inca necunoscut majoritatii spectatorilor, ca sa intelegi ca in spatele haosului si degringoladei din USL nu e nimic altceva decat dorinta PSD de a scapa de liberali si grija acestora din urma de a-si maximiza profilul si imaginea de victima a rapacitatii pesediste. Dupa ce planul din spatele operatiunii "martea neagra" a fost dezvaluit si cunoscut public, impacarea celor doi lideri pare de acum imposibil de imaginat.

In incercarea lor de a castiga cat mai mult din ruptura sigura a USL, Crin Antonescu si Victor Ponta se intrec in propuneri retarde, provocari infantile si declaratii incendiare. E ca si cum fiecare trage cat poate de elasticul USL, in speranta ca doar - doar s-o rupe in celalalt capat si nu-l va lovi si pe el in fata.

Victor Ponta spune ca liderul PNL isi minte colegii, dupa ce una sustine in fata lui, alta in partid si cu totul altceva in fata presei. Antonescu raspunde ca nu-i permite si-i reaminteste de ajutorul pe care el si liberalii i l-au dat ca sa ajunga premier.

Capat de linie - Antonescu recunoaste ca in ritmul asta USL se va rupe, iar Ponta admite ca va cauta si va folosi si sprijinul altor partide in Parlament. Dar asta e doar certitudinea constanta a vietii politice, important devine de acum modul in care se va produce ruptura si etichetele care se vor lipi "autorilor". Vorba lui Ponta "daca Antonescu vrea sa rupa USL, sa rupa, eu nu vreau". Evident ca nimeni nu vrea acum sa isi asume ceea ce e deja rupt si mort, ambii fiind interesati doar sa salveze "decenta" si aparentele.

In spatele frontului, insa, acolo unde se duce razboiul adevarat si fara menajamente, sunt detonate cele mai distrugatoare proiectile. Antonescu il propune la Cultura pe nimeni in drum, PSD il desemneaza pe Grebla la CCR, dupa propunerea lui Ponta si mai controversata. Exact ca intr-o intrecere a supralicitarilor absurde. Totul peste anuntul liberalilor ca nu vor vota modificarile la Codul Penal si legea amnistiei, dupa ce pesedistii si-au reafirmat dorinta de a merge inainte cu ambele proiecte.

Daca luam in calcul si blocajul dintre Palatele Cotroceni si Victoria, cu bugetul si acordul cu FMI inghetate din cauza opozitiei presedintelui, rezulta o tara incremenita de campanii electorale cu o clasa politica falita si o societate civila in coma.

Ruptura USL ramane singura miscarea care va anima atat viata politica cat si pe cea sociala. Altfel, ma tem ca vom asista in continuare la spectacolul flegmelor unei constructii ramasa fara niciun sens, imposibil de sanctionat in viitor si, tocmai de aceea, iresponsabila.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#ruptura USL, #cearta Ponta Antonescu , #USL