Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: Cele trei greseli ale lui Crin Antonescu care-l tin departe de Cotroceni

Sambata, 02 Noiembrie 2013, ora 08:40
8025 citiri
Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: Cele trei greseli ale lui Crin Antonescu care-l tin departe de Cotroceni

A imbatranit. Cearcane grele ii cuprind ochii. Privirea obosita e golita de speranta. Mintea lui mai zburda de la o idee la alta, dar nu mai are siguranta din urma cu un an. Simte ca a pierdut. Vorbeste despre candidatul USL, agatandu-se cu disperarea inecatului de fragila constructie politica.

Crin Antonescu, prezent joi seara la Realitatea TV, a navigat timid intre doua porturi - unul al lui Ponta, celalalt al "piratului" Traian Basescu.

Repetata referire la USL, arata ca, in mod rational, presedintele PNL realizeaza ca destramarea acestei aliante il scoate cumva din cursa. Pe de alta parte, stie si faptul ca-i va fi foarte greu sa devina liderul opozitiei, actualul presedinte al Romaniei cucerind deja aceasta reduta.

Crin Antonescu s-a trezit prins intr-o capcana politica din care ii e greu sa scape. Daca nu reuseste sa capteze electoratul nemultumit de Victor Ponta, nu are nicio sansa sa ajunga in turul doi al alegerilor prezidentiale, iar daca se desparte de actualul premier va trebui sa se confrunte in alegeri cu masinaria electorala a PSD, ceea ce poate fi un obstacol de nedepasit. In plus, o eventuala despartire de Ponta ar insemna si faptul ca unul va deveni tinta pentru atacurile celuilalt si viceversa.

Dar unde a gresit Crin Antonescu?

Prima mare greseala a actualului lider a fost aceea ca nu a pastrat ceea ce a castigat in confruntarea electorala din 2009. Atunci a reusit sa scoata la urne un public tanar, nemultumit de Traian Basescu, dar care nu avea incredere in PSD si in Mircea Geoana. Se pozitionase pe umerii unui public activ, dinamic, atent, care dorea schimbarea. Crin Antonescu a sacrificat acest public in momentul in care a batut palma cu Dan Voiculescu. Acela a fost momentul in care liderul PNL s-a desprins de electori si a trecut intr-o zona de sforarii politice care ar fi trebuit sa-l faca presedinte inainte de termen. Dar a esuat.

Crin Antonescu nu a batut palma cu Dan Voiculescu pentru a primi "spatiu de antena". Avea notorietate, fusese intr-o campanie electorala. Nu, el s-a asociat cu Dan Voiculescu ca sa ajunga presedinte inainte de 2014.

Si a ajuns. Aceasta a fost a doua mare greseala. Prestatia din perioada interimatului a prabusit si urma de incredere pe care o mai aveau oamenii in el. Chiar daca USL a castigat alegerile cu o majoritate absoluta, motorul victoriei a fost nemultumirea fata de Traian Basescu si nu prestatia lui.

A treia mare greseala, Antonescu o face chiar in aceste zile prin pasivitatea politica de care da dovada. Spera ca o conjunctura favorabila, o eroare de sistem sa-l faca din nou presedinte fara lupta. In loc sa plece si sa-si recastige partidul, in loc sa-si recastige electoratul, joaca la minima rezistenta, intepandu-l pe Ponta si peticind corabia PNL cu vise.

Tehnic, in acest moment, nu mai are nicio sansa. Intr-o confruntare directa cu Ponta, pierde. Pierde si cu Geoana, daca acesta va fi sustinut de PSD, iar daca dreapta reuseste sa propuna un candidat unic, ii va fi greu sa ajunga in turul doi. Sa nu uitam ca un an, in politica, inseamna foarte mult timp, iar acest timp curge acum in defavoarea lui Crin Antonescu.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Crin Antonescu alegeri prezidentiale, #Crin Antonescu alegeru USL , #USL