Mineriada din Parlament (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 12 Decembrie 2013, ora 20:07
3668 citiri
Mineriada din Parlament (Opinii)

Dupa doua zile de la nebunia din 9-10 decembrie din Parlament, dupa ce ambasadele celor mai importante state din Occident au luat pozitie fata modificarile Codului Penal si dupa primele explicatii ale liderilor USL, intelegem mai bine ce s-a intamplat in ziua care va ramane un moment de referinta in istoria postdecembrista. Armata celor aproape 600 de parlamentari a vrut sa se securizeze impotriva justitiei.

Asta a fost prima si cea mai mare grija a lor, una care a avut ca principal motor teama concreta a catorva capetenii ca in viitorul foarte apropiat ar putea infunda puscaria. Niciun alt sentiment nu explica mai bine seria nemerniciilor si sangele rece necesar pentru executarea lor decat frica extrem de concreta pentru pierderea libertatii. Si aici nu este vorba doar despre influentele venite dinspre un Nastase, Voiculescu sau cine stie ce alt puscariabil de astazi sau de maine.

Actiunile lor au fost purtate cu cinismul celui care se stie sigur ca i se va infunda, ca va trebui sa plateasca pentru prostiile facuta in trecut. Doar o astfel de certitudine poate naste curajul necesar pentru a arunca in aer toate normele democratice ale unui stat care pretinde ca inca mai vrea sa se integreze in structurile europene. A doua grija a parlamentarilor a fost sa isi inlesneasca drumul catre banii publici, construindu-si in acelasi timp un scut si mai solid in fata institutiilor care ar putea sa-i deranjeze si sa le incurce afacerile.

Aici s-au inteles toti. Exceptie au facut parlamentarii PDL, fapt ce trebuie mentionat pentru corectitudinea comentariului, desi observatia nu are nicio valoare politica. Dar cea mai buna dovada impotriva bunei credinte a majoritatii parlamentare e paradoxul ce rezulta din modificarile pe care le-au adus sau au de gand sa le introduca in legi. Astfel, in timp ce ei motivau introducerea amnistiei si gratierii ca o necesitate pentru a evita super aglomerarea din penitenciare, de cealalta parte votau pentru reincriminarea infractiunilor de insulta si calomnie.

Asa arata visul oricarui autocrat - imunitate si puteri crescute pentru expertii in arta furatului, botnita si amenintarea cu inchisoarea pentru cei care ar trebui sa vegheze la respectarea drepturilor si intereselor cetatenilor. Ironia cea mare e ca visul tuturor dictatorilor a fost implinit in Romania lui 2013 de catre un Parlament ce se presupune a fi temelia democratiei. Dincolo de asta, chiar nu mai conteaza diferitele iesiri ale liderilor majoritatii parlamentare.

Crin Antonescu s-a apropiat de un penibil fara margini in momentul in care a criticat modificarile la Codul Penal, punand tacerea sa pe seama proastei informari de care a avut parte, fara a da totusi niciun vinovat pentru o astfel de anomalie. Cel mai probabil, Antonescu a avut un moment de luciditate in care si-a dat seama ca, daca si-ar fi pastrat solidaritatea cu aberatiile din 10 decembrie, viitorul sau de prezidentiabil ar fi fost definitiv compromis. Asa, desi penibil si retard, liderul PNL se alatura lui Traian Basescu in incercarea de a recuceri populist electoratul tot mai dezgustat.

Nu e locul, insa, pentru nicio iluzie. Daca nu ar fi existat reactiile din exterior, liderii USL ar fi ramas in continuare captivi masei critice din partid. Asa cum vedem ca face Victor Ponta, care a ramas sa-i puna la punct pe americani pentru "reactia lor gresita".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#parlament superimunitate, #parlamentari imunitate cod penal , #USL