Ponta, fracturat de Antonescu (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 10 Septembrie 2013, ora 12:33
3879 citiri
Ponta, fracturat de Antonescu (Opinii)

Cum a ajuns marele USL sa se clatine in Parlament, dupa primele proteste ale unor "hipsteri" in piata, este la fel de interesant pe cat e si faptul ca "invincibilul" Ponta s-a trezit fata in fata cu posibilitatea de a fi debarcat din Palatul Victoria.

Ca majoritatea parlamentara de colos a USL e doar o iluzie, care se poate face praf in orice moment mai delicat, au dovedit-o toate scandalurile politice interne din ultimele sase luni. Ca si Ponta poate zbura din fruntea Guvernului la fel de usor, asta nu ar mai fi crezut-o nimeni, cu atat mai putin Victor insusi. Si totusi se prea poate.

Crin Antonescu a marturisit mai demult ca i se intampla des sa actioneze instinctiv, fara sa isi pregateasca declaratiile sau actiunile in spatele unor calcule si aranjamente politice.

Dupa ultima iesire in cazul proiectului Rosia Montana inaintat de Guvern catre Parlament, e foarte posibil ca liderul liberal sa fi spus adevarul. Pozitia pe care a avut-o luni in legatura Rosia Montana echivaleaza cu o pisica salbatica aruncata in fata lui Ponta, amenintandu-l ca animalul e si turbat.

In cazul in care totul nu e decat un joc intre liderii USL, pentru a inchide gura strazii si a evita ca legea pentru Rosia Montana sa ajunga in mana lui Traian Basescu un instrument de santaj politic in perspectiva unui posibil referendum, atunci ruptura dintre Victor Ponta si Crin Antonescu nu a fost niciodata atat de adanca si de grava pe cat se arata a fi acum.

Ea tradeaza deopotriva fragilitatea majoritatii USL, care se poate prabusi in cazul schimbarii de macaz a liberalilor plus PDL si alte partide parlamentare, dar aseaza pe jar si mai marii si greii din PSD care se vad pusi la punct de toanele si capriciile lui Crin Antonescu.

Desigur, jumatatea lui Victor Ponta care a trimis Rosia Montana in Parlament spera in continuare ca legea sa treaca la vot. Premierul a lasat sa se inteleaga clar, chiar si dupa decizia PNL de a nu sustine proiectul, ca PSD va vota liber, fiecare dupa cum ii dicteaza constiinta. Asta si accentul gros pus de Ponta pe potentialele daune pe care statul ar urma sa le plateasca RMGC, inainte ca firma sa isi anunte intentia de a da oficialitatile romane in judecata, ar trebui sa dea de gandit celor din strada care cred deja ca proiectul e ca si respins.

Mai mult, folosindu-se de anuntul lui Antonescu, pare ca Ponta atat a asteptat ca sa scape si de comisiile si dezbaterile parlamentare in cazul proiectului, deschizand usa unei treceri si mai usoare a legii. Pana sa se ne lamurim cum se va vota in Parlament si cum se vor situa cei doi lideri USL fata de votul partidelor pe care le conduc, lucru care va pecetlui si viitorul USL si al candidatului la prezidentiale, sa admiram inca o data ce forte si sentimente adanci trezeste inca glasul strazii in randul romanilor.

Emotia produsa de miile de tineri din toata tara a ricosat pana la urma si in USL, chiar daca prin iesirea sentimentala a lui Crin Antonescu. Asta nu diminueaza cu nimic insa forta mesajului si reactiile reale produse la varf.

Dezvaluie doar un singur adevar vechi de cand lumea in privinta politicienilor: totul pentru voturi, totul pentru a castiga sau a pastra puterea. Dincolo de cinismul acestei constatari ramane un colt si pentru romantismul celor care continua sa iasa zi de zi in strada pentru ceea ce cred:

O mana de oameni poate rasturna in strada procentele castigate de la milioanele de voturi in urma cu nici macar un an. Unii ar putea-o numi democratie participativa, altii s-ar putea sa nu vada aici decat nesiguranta si/sau incompetenta din partea unor lideri care se simt oricum cu musca pe caciula.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#proteste Rosia Montana, #proiect Rosia Montana respins, #aviz negativ Rosia Montana , #USL