Ruptura USL si candidatul PSD la prezidentiale (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 17 Septembrie 2013, ora 18:41
3316 citiri
Ruptura USL si candidatul PSD la prezidentiale (Opinii)
Foto: Arhiva

Schimbul de replici dintre Victor Ponta si Crin Antonescu din ultimele trei zile nu mai lasa niciun loc de dubiu asupra rupturii USL.

Se va intampla la fel de sigur cum stim ca dupa iarna urmeaza primavara si dupa noapte vine ziua. Ramane doar o chestiune de timp, la fel ca si aflarea candidatului pe care PSD il propune pentru prezidentialele din 2014.

In conditii normale, despartirea ar fi fost planificata undeva dupa europarlamentarele din primavara, cand consecintele pierderii majoritatii USL asupra stabilitatii politice si economice ar fi fost minime.

Cutremurul produs in interiorul USL si al societatii de proiectul de la Rosia Montana a accelerat insa toate planurile subterane ale gruparilor politice la o viteza care, dupa cum vedem, a dat peste cap toate pronosticurile.

Nici cei mai bine informati strategi sau consultanti politici nu au prevazut turnura evenimentele, din simplul motiv ca nici macar autorii despartirii nu au stiut ca lucrurile vor evolua atat de rapid pana la capat.

Rosia Montana, interesele financiare si calculele politice prea divergente au dat produs o criza la varful USL care nu mai are decat o singura continuare:

Divortul dintre Victor Ponta si Crin Antonescu e ca si parafat in urma declaratiilor celor doi. Dupa ce liderul PNL a spus vineri ca nu mai are incredere in premier si ca liberalilor nu le tremura "chiloteii" in fata PSD, Ponta a declarat luni seara ca nu crede ca PSD il va mai sustine pe Antonescu la prezidentiale, dupa ce "am vazut ca nu mai vrea sa fie candidatul USL".

Si asa va continua sirul declaratiilor, una mai hotarata decat precedenta, pana cand fratia dintre cei doi revolutionari autohtoni va deveni o simpla amintire a luptei dusa candva impotriva puterii de la Cotroceni.

Ca Victor Ponta si PSD nu il vor mai sustine pe Crin Antonescu la alegerile prezidentiale este o chestiune ce il priveste personal pe liderul liberalilor. La fel si candidatura lui Victor Ponta sau a oricarui alt pesedist care se va hotara sa candideze impotriva lui Antonescu.

Insa despartirea celor doi si ruptura USL, care vine la pachet cu destramarea majoritatii parlamentare, va produce o bulversare a scenei politice si o noua realitate caracterizata in primul rand printr-un blocaj politic cvasi-total. Asta fara sa luam in calcul si al treilea element al politicii romanesti - factorul Cotroceni.

Este greu de spus daca Crin Antonescu mai are sau nu vreo sansa la Cotroceni fara sprijinul mecanism de partid al social democratilor, asa cum e imposibil de prezis daca Victor Ponta va rezista tentatiei de a intra cursa pentru Cotroceni.

Cu atat mai mult cu cat pe agenda sa de prim ministru nu contabilizeaza decat esec dupa esec: de la privatizarea ratata de la Oltchim si semnele de intrebare de la CFR Marfa pana la scandalul interminabil de la Rosia Montana.

Apoi, in lipsa unei majoritati parlamentare confortabile, activitatea Guvernului Ponta va deveni si mai dificila. La fel ca si viata lui Crin Antonescu in fruntea PNL, in cazul in care liberalii vor fi scosi de la putere.

Ceea ce ar insemna o resetare a intregii scene politice romanesti. O schimbare atat de radicala, incat si Ponta si Antonescu piarda statutul de favoriti la fotoliul de la Cotroceni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Antonescu Ponta divort, #declaratii Antonescu Ponta, #destramare USL , #USL