Belzebut si ochiul sau din USL (Opinii)

Duminica, 10 Martie 2013, ora 22:33
7875 citiri
Belzebut si ochiul sau din USL (Opinii)

USL nu are a se teme in prezent de primejdia unor asalturi provenite dinspre adversarii sai politici. Existenti doar prin definitie, nu si prin altceva. Rasfirarea Opozitiei in cele patru puncte cardinale, din care trei apartin PDL, e motiv de confort, dar si de blazare in acelasi timp.

In aceasta situatie, cei doi principali centri nervosi ai Puterii sunt preocupati sa se priveasca reciproc peste gardul imaginar al doctrinelor. Fara sicane vizibile, ci doar condescendent, in spiritul tratatului de nonbeligeranta semnat la nasirea Uniunii.

Ca pondere, PSD continua sa pastreze suprematia la nivel national in pofida inregimentarii unui important defector, cum e Mihai Stanisoara, de catre camarazii liberali. Victor Ponta admite ca mecanismul USL s-ar putea splita in 2016, atunci cand o bipolarizare ar putea deveni efectiva.

Mai precis, vor fi "un mare partid de centru-stanga si un mare partid de centru-dreapta". Prim-ministrul nu exclude si confruntarile deschise dintre PSD si PNL, dar nu-si simte amenintata pozitia, in virtutea pactului iscalit.

In aceasta perversa meserie, cum e cea politica, increderea excesiva acordata partenerului poate fi ca un montagne russe cu sinele rupte exact la mijlocul traseului, in portiunea descendenta, cand nicio frana din lume nu mai poate fi de folos.

Urmand considerentele optimiste expuse de catre Victor Ponta, nimeni si nimic nu pune sub semnul pericolului tintele pe care actuala Putere si le-a propus a fi atinse. "USL trebuie sa existe pana ne atingem si ultimele doua obiective politice avute in momentul fondarii: de a pune capat formal si real la tot ce a ramas din regimul pe care il detestam impreuna, anume de a alege in functia de presedinte al Romaniei, pentru prima data in istorie, un liberal si reconstruirea tarii", a declara recent Ponta.

Fals prin omisiune sau, daca vreti, adevar injumatatit. In planul initial de lupta, primul si principalul deziderat era lichidarea politica a lui Traian Basescu. Cum si de ce nu l-au bifat cei doi co-lideri la capitolul victorii este cunoscut, s-a discutat sub toate formele si nu reiau ideea.

In masura in care politica in general si in Romania mai ales, cuvantul dat se respecta, iar social-democratii si liberalii vor incerca sa mearga brat la brat pana la borna 2016, cred ca de altceva ar trebui sa se teama acest cuplu motor. Anume de voievozii deconcentrati.

Daca liberalii nu dispun de prea multe legaturi cu greutate in feudele tarii, altfel stau lucrurile in PSD. Acesta are o galerie de Menumoruti cu state istorice de servicii si radacini lemnoase, adanc infipte in glia relatiilor de tot felul. Si-au facut deja aparitia primele cracneli.

Cea mai sonora i-a fost adresata lui Victor Ponta si a venit de la Pontul Euxin. Ea ii apartine sefului Consiliilor Judetene romanesti, Nicusor Constantinescu. Tovarasul de arme nonconformist al primarului Mazare.

Suparat peste masura ca ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a cerut autoritatilor locale sa-si plateasca arieratele, al caror nivel a crescut in ianuarie cu 1,18 miliarde lei, fata de decembrie 2012, Constantinescu a recurs la amenintari.

"Voinea nu ne poate da noua ordine, doar nu poate comanda un ministru unor alesi. Nu se poate sa ordone nimeni de la Bucuresti, ca nu mai suntem pe vremea lui Ceausescu. Daca nu se iau masuri, o sa-I schimbam, ce sa facem", a declarat constanteanul referindu-se la ministii Voinea si Chitoiu.

Asadar, inca o data se dovedeste ca banul e ochiul ciclopului cu coarne si copite. Usor semn de rebeliune. Deci, de nu se vor plati aceste datorii, zice-se preluate de la PDL, si nimeni de la centru nu va arata nuiaua buldogilor din teritoriu, pe nicio alta tema disturbatoare, USL isi va incheia in 2016 ciclul propus.

Apoi, se poate diviza. Daca pana atunci nu va fi ajutata de PDL, la care sa adere eventuali confrati de Opozitie. Deocamdata aceasta din urma ipoteza e putin plauzibila, deoarece are sansele raspandite in patru zari, din care trei sferturi...

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#USL rupere presiuni, #Antonescu Ponta baroni locali , #Victor Ponta