Editorial: Coabitare cu Basescu, meci cu Antonescu

Luni, 21 Ianuarie 2013, ora 18:30
8422 citiri
Editorial: Coabitare cu Basescu, meci cu Antonescu
Foto: Arhiva

Unul dintre proiectele politice cele mai cunoscute ale presedintelui PNL este modificarea Constitutiei in sensul introducerii republicii parlamentare ca forma de guvernamant.

Insa acum cativa ani, cand Crin Antonescu isi exprima crezul nascut in timp ce privea spre jongleriile de forta ale lui Traian Basescu, nu era clar ca viitorul PDL se va narui, iar locatarul de la Cotroceni va deveni, volens-nolens, intaiul pilot de sanie al tarii.

Vineri seara, seful Senatului a declarat la Realitatea Tv ca formula pentru care a gasit mereu argumente (nu dintr-o necesitate de progres a societatii, ci raportand-o la un singur om) ar contine riscul unei concentrari prea mari de putere in mainile premierului.

Caci ce observa domnul Antonescu uitandu-se la televizor impreuna cu restul romanilor? Ca Victor Ponta, partenerul sau de alianta ("Catalin, viclean copil de casa"), devine un lider luminat, cu verb mieros, tot mai popular (zic sondajele) si pus pe fapte mari. Care nu exclud o candidatura la prezidentiale (nu, nu in 2014).

Care pune umarul spre perceptia de normalitate: de o parte presedintele, care-si vede de Consiliul European si weekendurile prin zapada, de cealalta, premierul, aplecat spre indicii macroeconomici.

Si de ce sa nu aiba premierul o putere mai mare, daca de condeiul sau depind destinele romanilor intr-o proportie covarsitoare, avand un sprijin parlamentar fara precedent? Caci - asta n-a spus domnul Antonescu, dar se subintelege - in mlastina politica este posibil orice.

Iar Victor Ponta este prea ambitios si prea tanar sa nu existe riscul sa fie sedus de putere intr-o maniera care sa-l inlature pe partenerul sau din ecuatia viitorului, se gandeste presedintele PNL.

In plus, daca povestea guvernarii nu se termina prea prost - interesul creditorilor internationali nu este animat de iubire crestineasca - partieee!

Ca-i sta in gat intelegerea Ponta - Basescu este evident cu fiecare interviu acordat de Crin Antonescu. Nu rateaza nicio ocazie sa ironizeze "pactul caraghios", de unde se vede treaba ca linistea de care avea nevoie viata politica din Romania, pentru a nu se scufunda tara, este un amanunt mai putin important decat macelul cu orice consecinte.

Din toate aceste frustrari pe care domnul Antonescu, indiferent cat de simpatic si relaxat se straduieste sa para in platouri, nu le poate tine in frau, mai ca as inclina sa pun sub semnul intrebarii cariera politica pentru care s-a pregatit.

Daca adaug sagetile indreptate spre baronii PSD (de ce ati candidat in Teleorman, domnule?), identific o mare ingrijorare a presedintelui liberal legata de persoana lui Victor Ponta, care-si poate duce la capat fara niciun risc un proiect politic cu bataie lunga: coabitare cu Basescu, meci cu Antonescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Crin Antonescu alianta Victor Ponta, #Basescu Ponta coabitare, #Antonescu Constitutie modificari Ponta , #Victor Ponta