Invitatii Ziare.com Costin Ciobanu: Va fi sau nu va fi Antonescu?

Sambata, 14 Septembrie 2013, ora 08:44
3869 citiri
Invitatii Ziare.com Costin Ciobanu: Va fi sau nu va fi Antonescu?

In mai 2013, folosind pretextul episodului Rosca-Stanescu, BPN al PSD decidea renegocierea protocolului cu PNL si numea o echipa de negociere.

Blocarea revizuirii Constitutiei, care viza de fapt recunoasterea prin cea mai importana lege a Romaniei a raportului real de putere dintre social-democrati si liberali, a insemnat in fapt esecul negocierii si a transformat acordul USL intr-un document la fel de anacronic precum acordul de "cooperare institutionala" dintre premier si presedinte.

Astazi, fara armistitiu semnat, USL traieste consecintele unui dezacord fundamental intre liberali si social-democrati cu privire la impartirea puterii si a influentei. Ce nu a fost stabilit prin "tratate de pace" va fi totusi stabilit pe campul de batalie.

Sa ne asteptam deci la pozitionari si la actiuni politice, in primul rand din partea liberalilor care vor trebui sa apere ceea ce li s-a acordat cu prea multa darnicie, gandesc social-democratii, in 2011 si 2012.

Prima mare batalie se numeste candidatura lui Antonescu din partea USL la alegerile prezidentiale de anul viitor, iar castigatorul ei va fi desemnat dupa alegerile europarlamentare din mai 2014, in functie de cine va avea mai multa energie si nervi la sfarsitul unui asalt de opt luni.

Incepe, asadar, turul zero al alegerilor prezidentiale in USL si, pentru dramatism, o noua batalie intre palate, de aceasta data intre Palatul Victoria si Palatul Parlamentului.

Trantirea proiectului Rosia Montana marcheaza primul raspuns viguros al liberalilor impotriva avantului pesedist din ultimele luni. Replica lui Antonescu a fost in masura a restabili echilibrul strategic in USL, oferind un contra-narativ scenariului pesedist privind abandonarea sustinerii candidatului liberal in 2014.

Voi incerca sa descriu care sunt resorturile si mizele celor doua narative vehiculate de cele doua mari partide din USL, precum si cum influenteaza ele relatia de putere intre PSD si PNL in conditiile alegerilor prezidentiale de anul viitor.

Narativul social-democrat se construieste de cateva luni argument cu argument, stire cu stire, concluzionand ca Antonescu este un cal mort si nu va fi sustinut de PSD la alegerile prezidentiale. Se prezinta sondaje de opinie in care nivelul de incredere in Antonescu este in picaj, sub cel al altor liberali precum Tariceanu sau Johannis.

Se zgandara mandria pesedista: cum ar putea cel mai mare partid din Romania sa nu aiba candidat, sa se scurga, pana la momentul unei noi candidaturi, 15 ani de cand ultimul pesedist a parasit Cotroceniul? Apar public voci in PSD, precum cea a lui Vasile Dancu (foarte influent in cotloanele strategice ale partidului), care pun explicit sub semnul intrebarii candidatura lui Antonescu.

In plus, pe Crin Antonescu nu-l avantajeaza nici calculele "teritoriului" pesedist, care l-ar impinge pe Ponta la Cotroceni pentru a scapa de emotii in 2016. Nici Liviu Dragnea nu e de partea liberalului, in primul rand pentru ca plecarea lui Ponta ar lasa liber un scaun din care s-ar controla nu doar un partid, ci si Guvernul.

De cealalta parte, contra-narativul liberal se construieste in aceste zile. In esenta, vivacitatea necaracteristica a lui Antonescu vrea sa le transmita colegilor de alianta ca, daca vrea liniste la guvernare, atunci PSD ar face bine sa-si respecte cuvantul dat liberalilor si lui personal.

Presedintele PNL nu se sfieste sa arate ca exista un plan B al candidaturii, iar in acest caz PSD ar trebui sa fie pregatit pentru un razboi in care, vorba jargonului diplomatic, toate optiunile sunt pe masa. PNL a acceptat statutul partenerului minor la guvernare si valseaza, discursiv si operational, intre Putere si Opozitie.

Dupa episodul nominalizarilor din justitie (care a insemnat si pierderea ministerului), in urma caruia chiar evaluau timid iesirea de la guvernare, liberalii au tot incercat sa iasa din incercuirea strategica. Abia insa de cateva zile, PNL a intrat cu totul in jocul de imagine al managementului ruperii USL.

Constienti ca perla coroanei - candidatura la presedintie - este pe cale sa le fie furata de parteneri, liberalii forteaza. Va urma un joc in care vom specula in legatura cu cine ia decizia rupturii, daca PNL se va cere afara sau daca PSD ii va arata usa, cine este victima si cine este agresorul.

Antonescu si PNL par decisi sa devina vocea strazii din inima guvernarii, sa puna partitura criticii constructive si sa intinda coarda asupra unor decizii importante pentru PSD cat vor putea. Asa se explica mesajul de forta al lui Antonescu din ultimele zile, menit parca sa reaminteasca ca doi din cei trei presedinti ai Romaniei au fost alesi fara spriijinul PSD si ca PSD poate ramane cu 35% bine-merci multi ani in opozitie.

Alegerile europarlamentare din 2014 ne vor spune care din aceste doua narative se va impune. Sunt, dupa cele prezidentiale din 2009, primele alegeri in care liberalii merg pe cont propriu. Realitatea cifrelor va defini realitatea politica. Imaginati-va deci ca rezultatul alegerilor europarlamentare va arata o cifra incepand cu 3 pentru PSD si una incepand cu 1 pentru PNL.

In ipoteza perpetuarii ostilitatii dintre liberali si social-democrati, va fi greu atunci pentru PSD sa-l mai "inghita" pe Antonescu. Am putea ajunge la repetarea "rocadei" din 2004, cu Ponta candidat la presedintie si cu promisiunea unui premier liberal pana in 2016 (altul decat Antonescu, probabil Tariceanu).

Bref, amenintati, liberalii au trecut in ofensiva in USL si au castigat o prima batalie, dintr-un razboi in care asaltul final se da in mai 2014. Deocamdata, Antonescu e curajos, un curaj care s-ar putea sa-i prabuseasca universul si ambitiile anul viitor, daca nu reuseste sa redefineasca situatia politica.

Ca la fotbal, sunt doua mari amenintari pentru liderul liberal: sa nu aiba suflu pentru un astfel de meci si sa fie surprins pe contraatac. Asteptam deci pasii urmatori ai lui Antonescu. Observam, totusi, ca gheata e foarte subtire.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Crin Antonescu Victor Ponta presedintie, #candidat USL presedentie , #Victor Ponta