Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Sinceritatea lui Crin Antonescu

Sambata, 31 August 2013, ora 15:56
3129 citiri
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Sinceritatea lui Crin Antonescu

O calitate are in mod sigur Crin Antonescu. Sinceritatea. Este de departe mai sincer, comparativ cu prietenul si camaradul Victor Ponta.

Cand ne tot intrebam ce sa insemne "regimul Basescu" de care trebuie sa scape Romania, nu doar de Traian Basescu, a venit declaratia presedintelui Senatului, Crin Antonescu si ne-a luminat:

"Institutiile tributare "regimului Basescu", in cazul carora majoritatea parlamentara trebuie sa elimine "ramasitele" functionarii partizane, sunt Curtea Constitutionala, DNA, ANI sau CSM".

Asa ca ne-am lamurit ce era cu "dusmanul" Traian Basescu. Un alibi, un subterfugiu, pentru institutiile din justitie, care nu-i lasa pe actualii guvernanti sa fure in voie, cum au facut 20 de ani.

Alte declaratii ale aceluiasi om politic vin sa lamureasca pana la capat problema:

"Am discutat si despre ce poate sa faca Uniunea Social Liberala ca ramasitele importante, ramase in institutiile statului ale regimului Basescu, sa fie limitate".

Crin Antonescu se declara nemultumit de faptul ca multi actuali si fosti lideri importanti ai PNL, inclusiv ministri, au fost chemati la DNA si acuzati de diverse infractiuni legate de acte de coruptie. "Nu putem accepta ca suntem un partid de corupti", declara Crin Antonescu.

Ceea ce Victor Ponta nu are curajul sa spuna in gura mare, de frica institutiilor europene, spune Crin Antonescu: justitia si procuratura nu ne lasa in pace, ne acuza si ne judeca de acte de coruptie.

Daca ne reamintim si declaratiile de anul trecut ale lui Victor Ponta, "avem guvernarea dar nu si toata puterea", "trebuie sa preluam controlul politic la DNA", sau ale lui Dan Voiculescu, "nu vom avea toata puterea pana cand nu luam si justitia", lucrurile devin clare si transparente.

Ne intoarcem la problema care a macinat si macina partidele din Romania.

Politicienii au avut o conventie tacita: nu ne bagam unii pe altii in puscarie, indiferent daca suntem la putere sau in opozitie.

Conventia a functionat pana cand justitia, magistratii, au prins gustul independentei, au inteles sa joace cartea statului de drept, adica separatia puterilor in stat, incepand cu guvernarea Emil Boc, Daniel Morar la DNA si Livia Stanciu la ICCJ.

De notat ca si SRI asigura logistica si spriinul tehnic necesar activitatii institutiilor justitiei.

Aici s-a blocat proiectul USL, care prevedea preluarea totala a puterii, inclusiv a justitiei.

Crin Antonescu personal nu are, pana in prezent, conflicte cu justitia. Si-a cumparat un apartament imens, de 400.000 euro, probabil are cum sa justifice banii. Dar ceilalti membri de vaza ai PNL sunt sub tirul nemilos al justitiei, fie pentru procese mai vechi, fie pentru afaceri curente, pentru incompatibilitati mai mici sau mai mari.

Asta nu pot intelege Crin Antonescu si liberalii. Cum, in tara mea si cu partidul meu la putere, trebuie sa mai dau socoteala cuiva? De ce ne-au votat cetatenii?

Cetatenii nu v-au votat sa furati si sa fraudati bugetul de stat, dle Antonescu!

Sa vedem daca se sustine afirmatia lui Crin Antonescu conform careia magistratii au ce au cu liberalii si USL, si nu se ocupa de "altii".

Pentru ca "altii" nu se afla cu mainile pana la coate in bani publici, in functii de decizie din care fraudeaza bugetele si banii publici. Iar pentru faptele trecute vor da socoteala pe masura ce se deruleaza cercetarile si judecata.

Magistratii ar trebui sa fie nebuni sa se ia in coarne, fara motive intemeiate, cu cei care au painea si cutitul salariilor si pensiilor lor, cu cei de care depinde numirea sefilor din parchete, tribunale si judecatorii.

Este adevarat ca, partial, CSM indeplineste aceasta functie, de gestionare a carierei magistratilor, de aici si lupta formidabila pentru subordonarea acestei institutii, mai ales ca se apropie renumirea judecatoarei Livia Stanciu ca sefa a ICCJ.

Aruncarea vinovatiilor pentru ce se intampla in justitie asupra lui Traian Basescu este ridicola, mai are un an in functie, nu salarizeaza, nu evalueaza, nu avanseaza in functii magistrati, iar ultimele numiri de sefi de parchete le-a facut exact cum a propus Victor Ponta, fara sa cracneasca.

Adrian Nastase, un cunoscator al problematicii, tocmai ce a facut puscarie, ajunge la concluzia corecta.

"Adversarul nu este Traian Basescu, adversarul il reprezinta regimul lui Traian Basescu", a declarat fostul presedinte PSD.

Ce inseamna "regimul Traian Basescu", tocmai ce ne-a lamurit Crin Antonescu: Curtea Constitutionala, DNA, ANI sau CSM.

"Trebuie sa existe un alt tip de raspuns, la alt nivel. Batalia trebuie dusa impotriva unor deformari ale unor institutii ale statului, care in acesti ani au capatat nu functii care sa ajute societatea sa progeseze, ci functii in sprijinul lui Traian Basescu", a mai afirmat fostul prim-ministru.

Ce-i folosesc lui Traian Basescu actiunile DNA si ANI este greu de inteles, atata timp cat PDL a pierdut alegerile si datorita numeroaselor cazuri de coruptie, arestari, trimiteri in judecata, condamnari, din randul propriilor demnitari. Daca ar fi putut si/sau dorit sa opreasca actiunile justitiei ar fi facut-o atunci cand ar fi avut, sa zicem, oarece interes.

Solutia, in conceptia lui Adrian Nastase, bun cunoscator si jurist, nu trebuie sa mai fie suspendarea sau demiterea lui Traian Basescu ci:

"Trebuie o parlamentarizare a guvernarii, utilizarea mult mai eficienta a fortei din Parlament. Aceasta este calea, pentru ca o batalie exclusiva la nivel de Executiv, Guvern-Presedintie, nu poate sa dea rezultatul asteptat, mai ales din cauza ambiguitatii pactului de coabitare. Parlamentul are mana libera si ar trebui sa actioneze cu argumente".

Mai clar nici ca se poate. Parlamentul sa actioneze prin legiferare pentru reducerea prerogativelor CC, DNA, ANI, CSM, ICCJ, aducerea procurorilor la Comisiile Parlamentare, cum se si prevede in Proiectul de Constitutie. Parlamentul sa numeasca sefii tuturor institutiilor importante din justitie si sa vedem atunci ce mai inseamna separatia puterilor in stat.

Ce mama dracului, pare sa spuna Adrian Nastase, suntem la putere sau la puscarie? Avem legislativul si nu actionam?

Ca aceste noi prevederi legislative care sa anihileze separatia justitiei de legislativ s-ar putea sa nu treaca de Curtea Constitutionala nu pare sa fie o piedica in viziunea lui Adrian Nastase. OUG-urile nu ajung sa fie contestate la CC de catre Avocatul Poporului, iar pana se transforma in legi isi vor fi produs deja efectele.

Cam acesta pare sa fie planul USL pentru noua sesiune legislativa. Anihilarea independentei justitiei prin OUG-uri, daca prin schimbarea sefilor n-a fost posibil.

Este adevarat ca oarece succese s-au inregistrat la Parchetul General condus de Tiberiu Nitu, zis si "NUPU", prin dezincriminarea plagiatului lui Ponta, a incompatibilitatii lui Liviu Pop si a munitiei detinute ilegal de catre Adrian Nastase.

Dar nu e suficient.

Urmeaza, asadar, un asalt legislativ asupra institutiilor din justitie, pentru a le readuce sub control parlamentar, in dispretul separatiei puterilor in stat.

Care va fi reactia elitelor intelectuale romanesti si a presei independente nu pare sa-i preocupe prea mult pe actualii guvernanti.

Mai preocupanta este atitudinea oficialilor UE, care au si banii fara de care Romania nu poate plati pensii si salarii bugetare.

Se vor risca guvernantii sa-si franga gatul intr-un esec al relatiei cu UE si America? N-au invatat nimic din evenimentele petrecute vara trecuta?

Vom vedea pana unde sunt dispusi sa mearga Victor Ponta si Crin Antonescu in dorinta de a asigura clientelei accesul nestingherit la bani si functii publice.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#regimul Basescu Crin Antonescu, #coruptie USL, #probleme justitie USL , #Victor Ponta