Crin Antonescu se opune supraimpozitarii bugetarilor anuntate de Ponta

Joi, 31 Mai 2012, ora 15:51
2601 citiri
Crin Antonescu se opune supraimpozitarii bugetarilor anuntate de Ponta
Foto: dcnews.ro

Liderul PNL Crin Antonescu a declarat, joi, la Arad, ca taxa de solidaritate "este, totusi, o formula care excede intelegerea pe formula fiscala" si ca el nu sustine o asemenea masura.

"Taxa asta, un tip de taxa exceptionala, de solidaritate sau asa ceva, este, totusi, o formula care excede intelegerea noastra pe formula fiscala si, din punctul asta de vedere, cel putin daca nu vad niste argumente foarte concrete, eu unul nu sustin o asemenea masura", a spus Crin Antonescu.

Liderul PNL a adaugat ca vor mai discuta pe acest subiect, atat in PNL, cat si cu partenerii din USL.

"Vom avea discutii inclusiv in Partidul National Liberal. Eu la prima strigare, ca sa spun asa, nu o vad bine, in sensul ca nu cred ca este o solutie, nu am crezut niciodata ca marirea unor impozite mai ales de conjuncturi atat de scurte este de natura sa rezolve ceva.

Filozofia si principiile si formulele nostre de impozitare negociate la nivelul USL sunt foarte clare, sunt publice. Le-a reamitit de curand si premierul Ponta. Un impozit regresiv, sa-i spun asa, deci 16 la suta ramane cea mai mare cota de impozitare si ne ducem in jos cu 12 la suta si cu 8 la suta", a afirmat liderul PNL.

"Vom discuta in Partidul National Liberal, cu ministrii nostri, cu parteneri nostri in USL si, in urma a ceea ce vom decide acolo, sigur, ca Guvernul va actiona", a adaugat Antonescu.

Rusanu (PNL): Supraimpozitarea bugetarilor nu este corecta

Premierul Victor Ponta a spus, joi, la Iasi, ca pentru a decide supraimpozitarea persoanelor din sistemul bugetar cu salarii mari se face o analiza calitativa, deoarece miza e ca obiectul acestei masuri sa fie "tot felul de consilieri si sefi de pe la Conpet, Transgaz, Rovinari", nu profesori universitari.

"Am fost criticat ca vreau o taxa de solidaritate pentru cei care castiga din zona bugetara - si aici include si companiile de stat, companiile cu capital majoritar de stat. Pai cand il vad pe dl Anastase (tatal Robertei Anastase, consilier al directorului CONPET, unitate economica de stat - n.red.) care castiga 320 (presa a scris ca ar fi vorba de 350, n.red.) de milioane de la o companie de stat, pentru ca e de stat Conpetul, vi se pare anormal sa cer sa ii luam mai multi bani?

Dimpotriva, mie mi se pare normal sa luam cat mai mult din aceste venituri pe care, sigur, daca le obtii in zona privata e in regula. Dar daca le obtii de la stat, dati-mi voie sa cred ca nu le obtii pe baza aptitudinilor extraordinare si calitatilor de tata al presedintei Camerei Deputatilor, ci le obtii pe un interes politic. Or acolo, cred ca trebuie sa iau masuri. Chiar daca, sigur, vor fi suparati cei care au aceste venituri", a declarat primul-ministru la Iasi.

Ponta a precizat ca deocamdata nu s-a stabilit caror persoane li se va aplica masura, dar a insistat ca nu se doreste sa fie afectati, de exemplu, profesorii universitari.

"Deocamdata, am cerut Ministerului de Finante sa primesc o evidenta cu numarul de persoane care au aceste venituri. In al doilea rand, vreau sa fac o analiza calitativa. Pentru ca un profesor universitar, care dupa foarte multi ani ajunge sa castige un venit brut care ramane in final net la 4500 de lei, cred ca merita acei bani si nu trebuie supraimpozitat. Cand vorbim insa de tot felul de consilieri si sefi de pe la Conpet, Transgaz, Romgaz, Rovinari, Turceni sau alte institutii ale statului, acolo, da, cred ca trebuie reglementata problema veniturilor obtinute de cei care lucreaza in zona bugetara.

Dar repet, e vorba de cei care primesc aceste venituri de la societati cu capital majoritar sau integral de stat. Imediat ce am toata analiza, si cantitativa dar mai ales calitativa, o sa pot sa va spun", a aratat el.

Seful Executivului a dat asigurari ca in legatura cu aceasta taxa de solidaritate vor fi consultati si partenerii internationali. "Si mai este un lucru pe care l-am spus si ieri: dorinte legitime altfel de a face exista, dar nici un fel de decizie referitoare la politica fiscal-bugetara nu se ia decat dupa ce avem aceasta analiza, inclusiv referitor la taxa de solidaritate si decat dupa ce discutam cu partenerii nostri internationali, FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala", a conchis primul-ministru.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Crin Antonescu supraimpozitare bugetari, #Crin Antonescu Ponta supraimpozitare bugetari, #Ponta impozit salarii bugetari , #Victor Ponta