Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: Marele Ponta si Micul Antonescu in tara cu doua guverne

Marti, 19 Februarie 2013, ora 07:50
4380 citiri
Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: Marele Ponta si Micul Antonescu in tara cu doua guverne

In fiecare zi Victor Ponta iese si mai arunca o idee trasnita. Ultima e despre prietenii lui Basescu (ungurii) care sunt dusmanii tarii, iar noi ramanem cu gura cascata si ne intrebam daca el crede cu adevarat ce spune sau doar se joaca.

Si intr-un caz si in celalalt riscurile pentru Romania sunt mari. Aceasta lipsa de maturitate va avea consecinte daca nu are deja si vor fi resimtite de noi toti, nu numai de premier.

Cine e responsabil de deteriorarea relatiilor cu Ungaria la un nivel fara precedent in ultimul deceniu? Cum, dintr-o data, au fost puse pe masa toate frustrarile nationaliste? Din nou, odata cu venirea PSD la putere, ostilitatea fata de maghiari a fost reactivata si adusa in discursul public pentru a fi ascunse adevaratele probleme. Sa enumeram cateva: inflatia, somajul, scaderea investitiilor straine, criza din relatia cu FMI, raportul MCV sau amanarea intrarii in Schengen.

Nimeni nu se intreaba un lucru simplu in aceste zile: mai exista sau nu USL? Daca te uiti la programele televiziunilor de stiri de la Antena 3 si RTV esti tentat sa spui ca liberalii si socialistii sunt la cutite. Daca analizezi agenda publica, descoperi un Victor Ponta din ce in ce mai expansiv si un Crin Antonescu blocat in proiectul Noii Constitutii, una in care nu crede nimeni.

Acest proiect reprezinta o condamnare la esec politic pentru Crin Antonescu. E greu de presupus ca ceea ce va iesi de-acolo va putea fi adoptat. Sunt atat de multe intelegeri de facut, atat de multe provocari formale sau informale de trecut, incat noua Constitutie are perspective slabe.

Dandu-i de lucru lui Crin Antonescu, Victor Ponta e sub presiune sa-si consolideze pozitia in partid pana iese Adrian Nastase din inchisoare, sa distraga atentia alegatorilor de la scumpiri si sa tina caruta cu pensionari si bugetari pe drum, nu cumva sa se rastoarne si sa se declanseze scandalul.

E foarte greu de priceput de ce PDL, care se considera cel mai important partid de opozitie, nu construieste un mesaj pentru pensionari sau de ce nu depune o motiune de cenzura care sa prezinte modul in care au fost mintiti acestia de catre PSD si PNL.

Dansul premierului

Pe de alta parte, e greu de inteles de ce actualul prim-ministru practica acest joc de rezistenta la limita? De ce nu incearca cu adevarat sa atraga investitorii, de ce nu da semnale externe puternice ca sa se poate avea din nou incredere in Romania, de ce nu renunta la limbajul dublu si nu scapa de povara crizei din vara anului trecut?

Acest joc continuu la doua capete o sa-l erodeze mult mai rapid decat se asteapta. Daca nu te bazezi pe un mesaj solid, daca nu ai aliati in interior, dar si la nivel inalt in Uniunea Europeana, e foarte greu. In acest joc, o mica situatie neprevazuta, un mic accident poate provoca daune mari in "giganticul" PSD. S-a mai intamplat asta si in trecut.

Tot raul spre bine, se observa cu ochiul liber in aceste zile ca Victor Ponta face eforturi sa se desprinda de influenta lui Dan Voiculescu. Emisiunea de sambata seara de la RTV a tras din toate pozitiile in "Felix", fiind vorba, ati ghicit, despre conturile lui Ceausescu. In aceste conditii e fireasca intrebarea, mai exista sau nu USL?

La nivel formal, exista, dar, imediat dupa formarea Guvernului, falia dintre PSD si PNL a inceput sa se adanceasca. Astazi parca traim intr-o tara cu doua guverne, unul mai mare si mai agresiv, condus de Victor Ponta, si un guvern mic pentru Crin, atacat din toate partile si cu mari probleme de respiratie.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Victor Ponta Crin Antonescu USL, #Dan Voiculescu USL , #Victor Ponta