Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Antonescu refuza sa fie partas la smecheriile lui Ponta

Marti, 17 Septembrie 2013, ora 14:27
2508 citiri
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Antonescu refuza sa fie partas la smecheriile lui Ponta

Interesanta schimbarea de pozitie a lui Crin Antonescu. De cateva zile tuna si fulgera impotriva lui Ponta, a pozitiei acestuia in privinta Rosia Montana.

In special proiectul de lege controversat privind Rosia Montana l-a deranjat pe dl Antonescu, lipsa de asumare de catre Guvern si pasarea responsabilitatii catre Parlament.

Probabil ca Antonescu a fost oripilat de prevederile proiectului de lege, care contine clare prevederi de renuntare la atribute ale suveranitatii si autoritatii statului roman.

Ministerul Justitiei si Consiliul Legislativ au facut si ele praf proiectul de lege, iar presedintele Basescu a pus degetul pe rana: proiectul este neconstitutional.

Manifestatiile de strada, posibil amplificate dupa sosirea studentilor la 1 octombrie, au dus si ele la aceeasi concluzie: societatea romaneasca nu este pregatita sa accepte riscuri de mediu pentru beneficii indoielnice.

Din pacate, Victor Ponta se obstineaza sa creada ca doar el are dreptate. Merge mai departe cu Comisia parlamentara, o trimite cu forta la Rosia Montana, sperand ca va fi induiosata de mineri.

Ei bine, Crin Antonescu nu mai vrea sa inghita pe nemestecate tot ce ii baga sub nas premierul Victor Ponta. Cum aranjamentul cu RMGC pute de la distanta a coruptie, spagi importante date unor oficiali romani, Antonescu a simtit pericolul si nu vrea sa-si prabuseasca partidul si propria persoana intr-un scandal international de

proportii, in cazul in care RMGC va publica aceasta lista a spagilor si spagarilor.

Cum succesele guvernarii se lasa astepate, iar in viitorul an, decisiv pentru prezidentiale, nu se intrevad reusite in procesul de guvernare, Antonescu a inteles ca functia de premier e o palarie prea mare pentru Victor Ponta si merge mai degraba la dezastru alaturi de el, nu la succes.

Antonescu mai are o caracteristica. Nu este bantuit, ca altii, de obsesia unei imbogatiri rapide, pe orice cai si cu orice riscuri, dupa care potopul, se retrage in insule exotice. Nu are firme pe care sa le conduca din umbra, nici actiuni, nici masini scumpe sau terenuri cu sutele de hectare.

In aceste conditii nu-l banuiesc de beneficiar al spagilor de la mari companii. Atunci de ce sa riste sa fie acuzat, la un moment dat, de tradarea intereselor economice ale statului roman?

Nici PSD nu mai este sigur ca isi doreste un presedinte cu puterile pe care le are acum Basescu (in nominalizarea premierului, de pilda), si care sa nu fie, suta la suta, supus intereselor de partid, de fraudare a fondurilor publice.

In aceste conditii ratiunile de a fi ale USL au cam disparut. Doar posturile ocupate de liberali in administratie il mai tin in viata. Ministri si sefii deconcentratelor liberali nu vor sa se rupa USL, pentru ca ar zbura instant din posturi.

Exista insa si varianta caderii Guvernului Ponta in urma unei motiuni de cenzura initiata de liberali si la care se raliaza si alte forte politice parlamentare.

Probabil la aceasta ora se fac calcule frenetice, se cumpara parlamentari bob cu bob, se contureaza variante de alte majoritati parlamentare, cu solutii care mai de care imorale. Asa este politica romaneasca si nu numai.

Cert este ca liberalii nu mai vad in USL un vehicol castigator la viitoarele prezidentiale, ci un pericol, pentru ca atacarea intereselor nationale ar putea fi sanctionata de justitie cand te astepti mai putin. Patania lui Fenechiu, Silaghi, Voiculescu, in curand Dragnea, i-a pus pe ganduri si nu mai vor sa-si asume riscuri incontrolabile, pentru spagile luate de catre inalti lideri ai PSD.

Probabil in urmatoarele zile sau saptamani problema va fi transata intr-un mod sau altul, pentru ca instabilitatea politica afecteaza mediul de afaceri, bancile straine scot din Romania un miliard de dolari pe luna!

Asa a inceput si dezastrul Greciei.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#rupere USL, #Crin Antonescu cearta Victor Ponta, #USL candidat prezidentiale , #Victor Ponta