Liderii imaculati ai USL (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 05 Octombrie 2013, ora 08:13
3439 citiri
Liderii imaculati ai USL (Opinii)

Razboiul strategic dintre PSD si PNL in cadrul USL este foarte interesant si el are un singur obiectiv - cine deconteaza nota de plata a rupturii care a devenit inevitabila.

Ceea ce remarc in ultima perioada este o reeditare, dar in alt fel, pe alte coordonate, a teoriei liderului imaculat, lansata de Adrian Nastase la vremea lui. Ce inseamna asta? Inseamna ca amandoi liderii joaca o carte absolut pacifista, a concordiei si a bunei intelegeri, in vreme ce oamenii din jurul lor, anturajul imediat musca din "parteneri".

PNL isi lanseaza propriile proiecte de lege, le respinge pe cele ale USL, il infrunta si provoaca pe Victor Ponta in chestiunea Rosia Montana, dar Crin Antonescu iese mai nou sa spuna ca oricare liberal care ataca PSD va fi sanctionat inclusiv cu excluderea. A uitat ca a fost o vreme, foarte recenta, in care el insusi facea acest lucru, probabil pana sa ii explice cineva ca acela care va fi gasit vinovat de electoratul USL pentru spargerea aliantei marilor iluzii se va duce la fund.

Sigur, mai incalca si el regula, dar numai pentru chestiuni majore, alea care spera sa ii spele imaginea, precum scandalul procurorilor. E principial, care va sa zica.

La randul sau, Victor Ponta nu pierde nicio ocazie sa zica ce bine merge USL, cata liniste si armonie e in Guvernul in care ministrii dau avize pozitive pe un proiect respins de partidul din care ei fac parte. El e pacifist, e unificator, nu-i asa? In schimb, socrul Sarbu ataca la baioneta vestind nici mai mult nici mai putin decat sfarsitul USL pentru ca asa nu se mai poate. Recent si Liviu Dragnea a dat un ultimatum similar.

Liderii sunt, nu-i asa, imaculati, pacifisti si lucizi, dar de-abia isi mai tin in lesa cainii de lupta gata sa strapunga jugulara unui USL care, de fapt, oricum e in moarte clinica si nu-l mai tin intr-o aparenta viata decat teama de decont a celor doua partide.

Liberalii isi doresc sa fie dati afara cat mai repede din doua motive. Pe de-o parte, pentru a trece cat mai repede in Opozitie, acolo de unde Crin Antonescu spera sa creasca in sondaje precum voinicul din poveste. Pe de alta parte, pentru ca vine o iarna grea, pentru care PNL nu vrea sa isi asume jumatate din costul electoral. De ce sa nu o plateasca integral PSD si candidatul lui la presedintie?

PSD ar da PNL cu mare drag afara, ca sa se bucure singur de prada guvernarii. Dar nu vrea sa treaca singur iarna si nici nu vrea sa victimizeze PNL si sa-si asume costul rupturii. Asa ca fiecare dintre parti incearca sa o impinga pe cealalta sa faca gestul necugetat. Adica PSD impinge PNL sa rupa USL, iar PNL forteaza PSD sa il dea afara din guvern.

Dar liderii, ei, dragutii, pacifistii si inteleptii, ei vor pace si buna intelegere, nu-i asa?

Partea foarte proasta, dincolo de acest joc de imagine este ca tara este neguvernata de fapt, ca toate deciziile sunt de strategie electorala, de pozitionare in interiorul USL si nimeni nu mai da doi bani pe interesul public.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#joc politic USL, #rupere USL, #PSD PNL USL , #Victor Ponta