USL, pe viata si pe moarte (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 12 Februarie 2014, ora 11:00
6830 citiri
USL, pe viata si pe moarte (Opinii)

PSD (de fapt, mai nou, USD) si PNL sunt in mijlocul unei reimpartiri brutale a puterii, cu putine tipete, spre deosebire de alte dati, dar cu mesaje de forta si chiar santaje explicite.

Scandalul din USL arata ca o constructie in care fiecare parte a tot adaugat cate o caramida sperand sa fie ultima si sa inchida jocul.

Deschiderea a fost facuta spectaculos de Crin Antonescu prin eliminarea ministrilor liberali "pontisti" si introducerea in Executiv a celei mai grele piese pe care o mai detine, Klaus Iohannis, care trebuie sa fie mai mult decat un ministru de Interne si un vicepremier, sa fie de-a dreptul premier alternativa.

PSD a avut nevoie de o respiratie mai lunga dupa care a incercat sa il aseze pe Klaus Iohannis intr-o pozitie mai putin privilegiata. Ministru, dar nu vicepremier. PNL nu a renuntat.

PSD a scos din joben noua majoritate - USD si practic noua filosofie a USL: patru partide, parteneri egali in decizie, PSD, UNPR, PC, PNL.

Klaus Iohannis a reactionat: "Imaginati-va ca sunteti patru prieteni care faceti totul impreuna si intr-o dupa-amiaza aflati ca ceilalti trei si-au facut un grup tare, dar nu v-ati despartit de tot. Cum v-ati simti? Chit ca e o alianta pentru europarlamentare, alea sunt acum, dupa aceea vor fi altele".

Si, totusi, PNL a acceptat ca dl. Iohannis sa coordoneze ministerele economice din pozitia de ministru de Interne, adica o aberatie perfecta, in opinia mea. Dar PSD vrea acum mai mult - o reorganizare completa a raporturilor de putere din Guvern: adica patru vicepremieri, cate unul din partea fiecarui partid - mic mare, cum o fi, nu conteaza, ca partener in USL se numeste - care sa ia deciziile prin consens inaintea sedintelor de guvern.

Adica trei vicepremieri din USD si unul din PNL. In plus, patru ministri delegati, intre care trei ai USD, trebuie sa devina ministri plini, dupa ce trei ministri tehnocrati numai ce devenisera si ei social democrati.

Cum sa accepte PNL asa ceva? Sa se dea legati, unu la trei in toate deciziile guvernamentale esentiale? Daca vrea Iohannis ministru de Interne si vicepremier trebuie sa accepte, caci altfel premierul nu duce reorganziarea Guvernului in Parlament. Simplu, nu?

Singura sansa a lui Crin Antonescu, devenit reactiv si defensiv, dupa spiritul ofensiv de la remanierea liberala, a fost sa mute scandalul pe o zona care sa capteze cat mai mult din simpatia electoratului pe spuza PNL:

"Nu suntem fabrica de vicepremieri. Vicepremierii au fie destinatia administrativa, in sensul de a facilita munca premierului, fie sunt functii simbolice reflectand componente politice dintr-un guvern. Noi avem doi vicepremieri - Dragnea si o propunere Iohannis - si un al treilea, Gabriel Oprea, acceptat prin conventie ca e presedintele unui partid ceva mai real, mai serios decat PC.

Deschis o spun, ar insemna o devalorizare a functiei de vicepremier. Si nu se poate ca noul guvern sa debuteze cu intrarea de mana lui Klaus Iohannis cu Daniel Constantin".

Dan Voiculescu este un personaj detestat, ideea ca din nou ambitiile sale sunt motivul unei crize guvernamentale va enerva cu siguranta multi alegatori, inclusiv ai USL. Sigur, unii dintre si-ar putea aduce aminte cine a tractat de aceasta data PC in Parlament, cine a adus PC in USL, cine a dus PNL in aventura numita Alianta de Centru Dreapta cu Dan Voiculescu. Ca direct din centru dreapta, PC a trecut in uniunea de stanga USD chiar nu mai mira pe nimeni.

Fapt este ca de aceasta data nu e vorba doar despre ambitiile lui Dan Voiculescu. Este vorba despre felul in care Victor Ponta a decis sa redeseneze raporturile de forte din USL si din Guvern, dupa ce Crin Antonescu a incercat o demonstratie de forta extrem de riscanta.

Iar PSD are cel mai putin de pierdut, avand in vedere ca are o majoritate noua. In vreme ce liberalii, in caz de iesire de la guvernare, ar putea trece chiar printr-o ruptura provocata de cei carora le-o fi drag liberalismul, dar cu mult mai draga le este guvernarea.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#USL USD Crin Antonescu, #vicepremieri guvern Ponta, #Klaus Iohannis vicepremier , #Victor Ponta