Totul despre nunta lui Borcea (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 29 August 2011, ora 18:59
16478 citiri
Totul despre nunta lui Borcea (Opinii)
Foto: Antena3

Exista un cerc al ipocriziilor atat de puternic in cazul nuntii lui Borcea, incat aproape nimeni nu i-a scapat. Lupta curvasariei au inceput-o televiziunile de stiri, care au transmis ora de ora evenimentul, descriind cu pasiune tampita, cel mai adesea, detaliile urat mirositoare ale chilotariei mirilor.

Dupa ce un reporter gatuit de emotie ne instiinta de la fata locului despre ciorapii extravaganti ai lui Borcea, veneau analistii si invitatii din studiouri sa strambe din nas. Ca lor le pute, totusi...

Ca-n viata - nu ne place, dar vorbim; ne schimonosim de scarba, dar ne uitam mai departe cu ochii scosi din cap. Ultima veriga a lantului de fatarnicii sunt, desigur, consumatorii de media. E o porcarie, o sfidare a bunului simt si gust - vor fi spus ei - dar cifrele audientelor demonstreaza ca nimic nu a fost mai urmarit decat acest spectacol, extrem de ieftin si scump in acelasi timp.

Ca de fiecare data, vor fi aparut si analistii dezgustati ca posturile de stiri nu au ratat o noua ocazie pentru a-si mai pierde inca putin din si asa tot mai fragida credibilitate. Ca si cum, daca toate aceste spirite fine si rafinate ar fi vrut cu adevarat sa se extraga cotidianului nu ar fi putut sa puna mana pe o carte - sa spunem "Fiinta si Timp" a lui Martin Heidegger - si sa isi petreaca duminica in cu totul si cu totul alt chip decat cu ochii beliti in televizor.

Dar pentru ca televiziunea a ajuns a doua noastra casa si nu mai putem sa ne desprindem de ecrane, ne comportam vizavi de programele lor exact ca si cum am face-o fata de vecinul nostru. Tragem cu ochiul prin gard la petrecerea lui, dar strambam din nas sofisticat apropo de invitatii sai; ne bucuram pe ascuns de raul lor, dar ne declaram compasiunea publica fata de vreo nenorocire ce le zguduie existenta.

Dincolo de suita fatarniciilor noastre, ale tuturor - de la cea suprema a nasului Gigi Becali, care predica umila morala crestina calare pe Rolls Royce, pana la ipocrizia subtirilor comentatori si fariseismul grosierilor telespectatori, nunta prea-fericitilor si iubitilor Borcea este cel mai normal lucru care se putea intampla in Romania anului 2011. La asa popor, asa bogati.

La asa rezultate ale alegerilor facute de romani in ultimii ani, asa politicieni. Nimic nu este nici mai prejos, nici mai presus decat ceea ce suntem si alegem sa fim in fiecare zi.

Oricate mate ar intoarce pe dos expunerea "neamului prost" din nunta lu' Borcea, nimic nu este condamnabil in sine. Suntem o societate la inceput de drum, care abia s-a pus in miscare.

Pastrand proportiile, nu vad nicio diferenta majora intre nunta lui Borcea si nunta printului William sau cea a lui Albert de Monaco. Simt deja alte fete schimonosite la auzul unei asemenea blasfemii. Desigur. Acelasi fast, acelasi gust pentru a epata si etala public bogatia si a accentua diferentele sociale. Ca unii prefera sa vada gustul si "stilul" din Marea Britanie, iar altii se declara oripilati in fata marlaniei dambovitene din Pipera, de inspiratie borciana sau becaliana - e doar o chestiune de decalaj pe scara timpului civilizatiei.

Dormiti linistiti - si aici si acolo personajele principale sunt conduse de aceleasi sentimente. La fel ca si cei de urmaresc evenimentul. Cu precizarea, care face toata diferenta, ca acolo gradul de ipocrizie generala e considerabil mai scazut. Ei au invatat sa isi tolereze mai usor excesele, diferentele, prostia si egoismul. La ei se cheama traditie, stil si bun gust.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Cristi Borcea Alina nunta, #Borcea nunta Alina Vidican, #Gigi Becali nas Borcea , #Gigi Becali
Comentarii