Despre Cristian Adomnitei

Cristian Adomnitei, fost ministru al Educatiei, s-a nascut pe 24 aprilie 1975, in Suceava. S-a casatorit pe 5 octombrie cu avocatul Sabina Visinari.

S-a facut remarcat prin gafele comise in vizitele la diferite scoli din tara, greseli de exprimare, sesizarea Parchetului in legatura cu fraudarea BAC-ului, dar si prin faptul ca s-a dus la propria nunta cu elicopterul Ministerului de Interne.

Adomnitei a introdus in proiectul de lege al educatiei o prevedere prin care religia devine obligatorie si pentru elevii de liceu, si a fost demis de catre premierul Tariceanu dupa ce a votat in Parlament legea prin care salariile profesorilor au fost marite cu 50%.

Candideaza la Camera Deputatilor in colegiul 7 din Iasi.

Studii

Este absolvent al Facultatii de Construcţii si Arhitectura a Universitatii Tehnice "Gh. Asachi" din Iasi, licentiat in construcţii civile, industriale si agricole si in cai ferate, drumuri şi poduri. A beneficiat de o bursa TEMPUS la City University Londra (1997) si a fost membru in Biroul Senatul Universitatii Tehnice "Gh. Asachi" din Iasi (1998-1999). Este masterand in elemente de constructie noi la Universitatea Tehinca „Gh. Asachi” din Iasi, si doctorand la Facultatea de Constructii si Arhitectura a Universitatii Tehnice "Gh. Asachi" din Iasi.

A fost coordonator de construcţie la Iulius Grup Iasi (1999-2000), sef de district Cladiri 1 Iasi din cadrul CNCF „CFR” S.A. si director general la SC Construct Consult SRL (2003-2004). A fost ministru al Educatiei, Cercetarii si Tineretului din 5 aprilie 2007 si pana pe 7 octombrie 2008, cand a fost revocat din functie de catre premierul Tariceanu.

Activitate politica

Consilier judetean de Iasi dupa alegerile locale din 2004.

Presedinte al Tineretului National Liberal din 2005.

Deputat de Iasi pe listele Aliantei Dreptate si Adevar PNL-PD in urma alegerilor din noiembrie 2004.

 Membru in Comisia pentru invatamant, stiinta, tineret si sport a Camerei Deputaţilor (decembrie 2004 - februarie 2007);

Membru în Comisia Parlamentului Romaniei pentru Integrare Europeana (decembrie 2004 - decembrie 2006).

Membru in comisia pentru afaceri europene a Parlamentului Romaniei (decembrie 2006 - mai 2007).

Membru in comisia pentru administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic a Camerei Deputatilor (din februarie 2007).

Probleme cu stelele de pe stagul UE

In mai 2007, cel mai tanar ministru al Educatiei s-a facut remarcat prin faptul ca nu stie cate stele sunt pe steagul Uniunii Europene. Aflat in vizita la o scoala din Braila, Adomnitei i-a intrebat pe elevi cate stele are steagul Uniunii Europene. Elevii i-au raspuns corect „15” insa el a insistat sa-i contrazica pana cand elevii i-au numarat stelele cu degetul si i-au demonstrat ca sunt 12. Ulterior, in cadrul unei conferinte de presa, ministrul a sustinut ca sunt de vina pentru incident consilierii care i-au redactat gresit un material.

„Am avut un material! De-abia astept sa ajung la Bucuresti si sa am o discutie cu consilierii”, a declarat Adomnitei dupa incident.

Fraudarea BAC-ului

In iunie 2007, ministrul Adomnitei a sesizat Parchetul si Ministerul Internelor, sustinand ca au fost divulgate subiectele la proba orala la limba romana. Ministrul a spus ca a contactat Serviciul de Protectie a Informatiilor - Divizia de Criminalitate Informatica din cadrul MIRA si DIICOT, dupa ce a fost sesizat ca exista scurgeri de informatii privind subiecte de la bacalaureat. El a mai declarat ca isi doreste foarte mult sa afle care este sursa acestor „scurgeri de informatii” si ca ea nu poate sa vina decat din interiorul ministerului.

„Din punctul meu de vedere, scurgerile au avut loc de la centrele de examinare. E evident ca a avut loc o scurgere de informatii, luandu-ne dupa momentul in care ea a aparut, la ore bune dupa ce subiectele au intrat in cunostinta celor 643 de centre de examinare”, a spus Adomnitei.

Demersul insa nu isi avea rostul, avand in vedere faptul ca subiectele la proba orala fusesera de multa vreme publicate pe Internet. Ulterior, minstrul a declarat intr-o emisiune televizata ca sesizarea se referea la o serie de atacuri informatice asupra site-ului ministerului Educatiei.

Sef peste copii „averitabili”

In iulie 2007, prezent la premierea elevilor care au sustinut primul bacalaureat in limba franceza, ministrul Adomnitei s-a exprimat gresit, numindu-i pe copii „averitabili ambasadori ai Romaniei”. Ministrul dorea, de fapt, sa spuna ca elevii sunt „veritabili” ambasadori ai Romaniei.

"Sunt de fapt averitabili ambasadori ai Romaniei, oriunde s-ar duce ei, nu numai in Franta”, a spus Adomnitei.

Zece dintre elevii Scolii Centrale din Bucuresti au fost premiati cu diplome de merit si atestate din partea Ministerului Educatiei si Ambasadei Frantei la Bucuresti. Adomnitei a mai gafat in timpul acestei ceremonii, invitand-ul pe “domnul inspector” sa ii prezinte castigatorii, in conditiile in care inspectorul era o femeie.

Religia, disciplina obligatorie si pentru elevii de liceu

Adomnitei a introdus in august 2007 o prevedere in proiectul de lege al invatamantului care stipula ca religia sa fie obligatorie si pentru elevii de liceu. Religia era inclusa ca disciplina scolara, parte a trunchiului comun, in planurile cadru ale invatamantului primar, gimnazial si liceal.

In proiectul fostului ministru al educatiei, Mihail Hardau, religia era obligatorie doar pana la clasa a X-a. Proiectul lui Adomnitei prevedea ca elevii cu varste de pana la 16 ani sa isi aleaga confesiunea si religia pentru studiu cu acordul parintelui sau al tutorelui, iar cei in varsta de peste 16 ani sa isi aleaga singuri confesiunea si religia pentru studiu.

Ministerul Educatiei scosese initial din proiectul de legi ale educatiei studiul religiei in liceu, insa demersul a declansat nemultumire intre parinti, organizatii civice si la nivelul Patriarhiei Romane. Patriarhia a declansat campania „Niciun liceu fara Dumnezeu”.

Reprezentantii sindicatelor din invatamant s-au declarat nemultumiti de faptul ca aceasta prevedere a fost introdusa in lege fara acordul lor si ca nu sunt de acord cu propunerea de a face religia obligatorie si pentru copiii de peste 16 ani. Proiectul lui Adomnitei prevede ca religia poate fi inlocuita cu alta disciplina, nespecificata.

„Pentru cei care impartasesc alte idei si credinte, daca la optiunea parintelui urmeaza aceste cursuri de religie, trebuie sa intelegem ca in aceste cazuri particulare, materia contribuie la imbogatirea culturala a elevului si nu la indoctrinare. Acest termen nu trebuie sa existe la nivelul scolii. Trebuie sa intelegem ca toti copiii au dreptul la contraexemple in fata violentei pe care o asimileaza zilnic prin alte parghii de comunicare”, considera Adomnitei.

„Dedublarea” Adomnitei: intre Parlament si Guvern

In septembrie 2008, parlamentarul Adomnitei voteaza legea pentru majorarea cu 50% a salariilor profesorilor, fara sa tina cont de faptul ca Guvernul din care facea parte nu era de acord cu majorarile salariale.

Marti, 30 septembrie, Camera Deputatilor a votat in unanimitate proiectul de lege ce prevedea marirea salariilor profesorilor cu 50%. Adomnitei a votat legea pentru marirea salariilor in conditiile in care doar cu o zi inainte si-a exprimat, in calitate de deputat PNL dezacordul fata de proiectul respectiv in fata plenului.

A doua zi dupa ce legea a fost aprobata, Adomnitei a criticat din nou legea pe care abia o votase:

„Orice crestere de peste 9% inseamna un efort bugetar de un miliard de lei pana la sfarsitul anului. Daca lucrurile raman asa cum sunt astazi, nu vom mai avea bani pentru investitii, in conditiile in care efortul bugetar pe anul 2009 pentru salarii va fi de 1,2 miliarde de euro, adica intregul buget al Ministerului de cheltuieli de capital”, a declarat Adomnitei.

In urma votului acordat pe 30 septembrie, Adomnitei a fost criticat de catre colegii de partid, care s-au aratat nemultumiti de faptul ca in calitate de parlamentar isi exprima un vot, si in calitate de membru al Guvernului critica votul pe care tot el l-a dat.

„Eu nu inteleg dedublarea lui Adomnitei, cand e parlamentar, cand e ministru. El e in primul rand ministru si da socoteala Guvernului”, a declarat liberalul Daniel Daianu.

"Din punctul meu de vedere este o inconsecventa in ceea ce-l priveste pe ministru. Mi se pare anormal. Trebuia ca ministru sa spuna ca nu e de acord si ca voteaza impotriva si nu se intampla nimic. El a vrut insa sa pozeze in fata profesorilor ca cel care este alaturi de breazla", a spus Adrian Iorgulescu.

Elicopterul care i-a adus demisia

Cristian Adomnitei a mers la cununia sa civila, oficiata la Iasi, in octombrie 2008 cu un elicopter al Ministerului Internelor, in ciuda faptului ca membrii cabinetului pot folosi aparatele de zbor ale ministerelor doar in interes public.

Adomnitei a fost prezent la sedinta de guvern convocata de premier la care se pare ca le-a spus colegilor, printre care se afla si ministrul de interne, Cristian David, ca nu mai are timp pentru a ajunge la propria cununie, care avea loc la Iasi, informeaza Realitatea TV.

Din fericire, ministrul de Interne Cristian David avea programata o verificare la politia de frontiera Albita, Iasi, precum si intalniri cu autoritatile locale in legatura cu reconstructia din zonele afectate de inundatii, asa ca s-a oferit sa il ia si pe Adomnitei.

Reprezentantii MIRA au declarat pentru Realitatea TV ca din delegatia lui David faceau parte doar doua persoane, prezenta ministrului Educatiei neafectand in niciun fel zborul si nici sumele cheltuite cu deplasarea.

Potrivit reglementarilor legale, ministrii cabinetului au dreptul sa foloseasca aparatele de zbor ale ministerelor, dar deplasarile trebuie sa fie in interesul public.

Adomnitei, revocat din functie

Pe 7 octombrie 2008, premierul Calin Popescu Tariceanu il revoca din functie pe ministrul Adomnitei, propunandu-l drept inlocuitor pe presedintele Autoritatii Nationale pentru Cercetare si Stiinta, Anton Anton.

Guvernul a precizat ca Cristian Adomnitei a fost revocat din functia de ministru al Educatiei din cauza votului exprimat in Parlament in favoarea majorarii cu 50% a salariilor pentru cadrele didactice si pentru ca nu a tinut cont de punctul de vedere negativ al Guvernului, precum si de observatiile Ministerului de Finante transmise inainte de dezbaterile din plen.

"Primul-ministru considera ca ministerul nu si-a asumat suficient responsabilitatea de a sustine in Parlament punctul de vedere al Guvernului referitor la proiectul de lege privind cresterea cu 50% a salariilor cadrelor didactice", se arata si intr-un comunicat al Guvernului.

Ministrul Educatiei a declarat ulterior ca a aflat despre revocarea sa din functie din diferite surse, si ca nu a discutat cu premierul Tariceanu.

"Nu am discutat cu premierul despre schimbarea din functie, dar nu tin de scaun”, a spus Adomnitei.

In urma deciziei premierului de a-l revoca din functie pe Adomnitei, Ludovic Orban a declarat ca ar fi fost normal ca acestuia sa i se dea posibilitatea sa isi dea demisia. Lucian Bolcas, a spus ca „Adomnitei nu trebuia revocat, el nu trebuia numit in functie”, iar Bogdan Ciuca, purtatorul de cuvant al PC, a declarat ca revocarea lui Adomnitei era una asteptata, insa ca aceasta nu rezolva problemele de fond ale invatamantului.

Link-uri utile:

Cristian Mihai Adomnitei
Cristian Mihai Adomnitei

Data nasterii: 24 aprilie 1975, Suceava

Cariera:  sef de santier, director general al unei societati comerciale, ministru al Educatiei

Evenimente importante:  introduce in proiectul de lege al invatamantului o lege care prevede obligativitatea religiei si pentru elevi de liceu, aproba in parlament legea majorarii salariale a profesorilor cu 50%, este revocat de catre premierul Tariceanu din functie

Daca detineti informatii relevante, poze, inregistrari audio sau video inedite cu Cristian Adomnitei, le puteti trimite la adresa de e-mail redactia@ziare.com.