Ziare.com

Presedintele CJ Iasi, retinut de DNA: Cum le-a ajutat Adomnitei pe trei doamne sa faca fals in acte

Vineri, 08 Mai 2015, ora 06:47

   

Presedintele CJ Iasi, retinut de DNA: Cum le-a ajutat Adomnitei pe trei doamne sa faca fals in acte
Seful Consiliului Judetean Iasi, Cristian Adomnitei, retinut de DNA, e acuzat de favorizarea faptuitorului si fals intelectual, dupa ce le-ar fi ajutat pe Teodora Jinga si Carmen Irimescu, angajate ale CJ, sa acopere nereguli privind un contract pentru tiparirea de materiale de promovare a judetului.

Presedintele CJ Iasi, Cristian Adomnitei, a fost retinut

Procurorii DNA Iasi au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore a sefului CJ Iasi, Cristian Adomnitei, pentru favorizarea faptuitorului si fals intelectual, precum si a directorului executiv al Directiei Proiecte si Dezvoltare Durabila din cadrul CJ, Cristina Teodora Jinga, pentru abuz in serviciu, fals intelectual, in forma continuata, si instigare la fals intelectual, in forma continuata, dar si a sefului Serviciului Proiecte si Parteneriate din Directia Proiecte si Dezvoltare Durabila tot din CJ, Carmen Ingrid Irimescu, pentru abuz in serviciu, fals intelectual, in forma continuata, si complicitate la fals intelectual.

De asemenea, a fost retinuta si Elena Letitia Popa, administrator al unei societati comerciale, pentru instigare la abuz in serviciu, complicitate la fals intelectual, in forma continuata, si fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata.

Cum actionau Adomnitei si cele 3 doamne acuzate

Potrivit DNA, in luna august 2013, la nivelul Directiei Proiecte si Dezvoltare Durabila din CJ Iasi a fost redactat caietul de sarcini pentru achizitia prin procedura "cerere de oferta" de servicii de tiparire de materiale pentru promovarea judetului Iasi, contractul fiind adjudecat de societatea comerciala administrata de Letitia Elena Popa si semnat la 27 septembrie 2013.

Durata maxima de executie a contractului de servicii era de trei luni de la data semnarii, in caz de executare cu intarziere, prestatorul putand fi obligat la plata de penalitati de 0,1% (pentru fiecare zi de intarziere) din contravaloarea serviciilor ramase de executat.

"Pentru ca acest contract sa fie atribuit firmei pe care o administra, inculpata Letitia Elena Popa a intocmit si utilizat documente false, (CV-urile unor angajati) pentru a crea aparenta indeplinirii criteriilor de admisibilitate si conformitate a ofertei, depunand apoi toate aceste inscrisuri la autoritatea contractanta - Consiliul Judetean Iasi.

In acest mod, Letitia Elena Popa i-a determinat, cu intentie, pe membrii comisiei de evaluare a ofertelor sa atribuie, fara vinovatie si fara a avea cunostinta de caracterul fals al inscrisurilor depuse, contractul firmei sale, in conditiile in care oferta ar fi trebuit sa fie respinsa, din cauza neindeplinirii cerintelor minimale ale caietului de sarcini.

Astfel, s-a produs o vatamare a intereselor legale ale celuilalt ofertant si s-a obtinut un folos necuvenit pentru societatea administrata de Letitia Elena Popa", se arata in rechizitoriul procurorilor.

Firma a castigat contractul pe nedrept si nici nu si-a facut treaba

In 19 decembrie 2013, intre CJ lasi si firma administrata de Letitia Popa a fost incheiat procesul verbal de predare-primire, in cuprinsul caruia s-a consemnat predarea, catre autoritatea contractanta, a unui numar mai mic de repere, fata de cel prevazut in contract.

Reperele nepredate aveau valoarea totala, conform contractului, de 213.005,71 lei.

DNA mai arata ca, in luna decembrie 2014, pentru ca Letitia Popa sa poata incasa, in mod nelegal, plata acestor bunuri pe care nu le livrase si, totodata, sa nu poata fi obligata la plata penalitatilor, Cristina Teodora Jinga, cunoscand faptul ca nu fusesera livrate reperele respective, i-a determinat pe membrii comisiei de receptie din care facea parte si Carmen Ingrid Irimescu sa semneze un proces verbal de receptie antedatat 7 ianuarie 2014, in cuprinsul caruia s-a mentionat, in mod nereal, ca fusesera livrate, in 19 decembrie 2013, si reperele lipsa, respectiv o mie de albume de prezentare a judetului Iasi, o mie de brosuri, o mie de DVD-uri, filmul de prezentare a judetului Iasi (o bucata), machetele cu proiectul conceperii si designului albumelor de prezentare a judetului Iasi.

De asemenea, Jinga a semnat mai multe documente, activitati ce au avut ca urmare producerea unui prejudiciu in cuantum de 213.005,71 lei pentru judetul Iasi, la care se adauga contravaloarea penalitatilor in cuantum de 1% pe zi, prin plata nelegala a sumei respective din bugetul unitatii administrativ teritoriale, si obtinerea unui folos necuvenit in acelasi cuantum pentru firma respectiva.

"Inculpata Irimescu Carmen Ingrid, in calitate de sef al Serviciului Parteneriate si Proiecte din cadrul Directiei Proiecte si Dezvoltare Durabila din cadrul Consiliului Judetean Iasi, cunoscand ca reperele respective nu fusesera livrate autoritatii contractante, a semnat cu buna stiinta documentul de efectuare a receptiei, antedatat 7 ianuarie 2014, precum si alte acte, avand ca urmare producerea prejudiciului mentionat mai sus.

Cum ascunzi o ilegalitate

Mai mult, in anul 2015, pentru a ascunde faptele comise si a impiedica tragerea sa si a celorlalte persoane implicate la raspundere penala, a semnat centralizatorul intrarilor si al iesirilor de materiale de promovare aferente contractului respectiv, in cuprinsul caruia a atestat, in mod nereal, ca in 19 decembrie 2013 firma inculpatei Popa Letitia Elena livrase toate reperele prevazute in contract, faptul ca 52 albume de prezentare fusesera distribuite la diverse evenimente si ca in 11 februarie 2015, 948 albume fusesera restituite societatii respective", precizeaza procurorii DNA.

In 8 martie 2015, Carmen Ingrid Irimescu le-a ajutat pe Teodora Jinga si o alta persoana, prin punerea la dispozitie a apartamentului sau, sa semneze, in conditii de confidentialitate, un proces verbal, antedatat 11 februarie 2015, in cuprinsul caruia s-a atestat, in mod mincinos, restituirea catre firma a celor 948 de albume de prezentare a judetului Iasi, in vederea actualizarii gratuite a acestora cu date si fotografii privind Aeroportul International Iasi.

Concret, desi bunurile mentionate mai sus nu au fost predate CJ Iasi decat scriptic, Cristina Teodora Jinga si Carmen Ingrid Irimescu au facut demersuri pentru a crea aparenta receptionarii tuturor reperelor prevazute in contract, astfel incat sa poata fi facuta plata catre firma inculpatei Letitia Elena Popa, potrivit DNA.

Intra in scena Adomnitei

In perioada martie-aprilie 2015, Cristian Mihai Adomnitei, in calitate de presedinte al CJ Iasi si de ordonator principal de credite, cu intentie directa, le-a ajutat pe Teodora Jinga si Carmen Ingrid Irimescu, in urma unei intelegeri prealabile cu acestea, pentru a se evita descoperirea infractiunilor pe care acestea le comisesera si tragerea lor la raspundere penala.

Astfel, Adomnitei a facut demersuri menite sa amane finalizarea misiunii de audit, sa creeze aparenta ca toate materialele prevazute in contract fusesera predate in termenul stabilit, inclusiv ca 948 albume fusesera restituite firmei pentru a fi modificate, dar si sa creeze timpul necesar pentru ca societatea inculpatei Letitia Elena Popa sa realizeze si sa predea efectiv albumele pe care nu le predase niciodata CJ.

"Aceste demersuri s-au concretizat prin exercitarea, de catre inculpatul Adomnitei Cristian Mihai a unor acte de intimidare indreptate impotriva auditorilor pe care i-a pus in ipostaze umilitoare, reprosandu-le modalitatea de efectuare a auditului, precum si faptul ca s-au deplasat la sediul firmei administrata de inculpata Popa Letitia Elena, fara aprobarea sa.

De asemenea, inculpatul a refuzat sa sesizeze de indata organele de urmarire penala cu privire la frauda comisa, desi i s-a adus la cunostinta, in mod detaliat, modalitatea de comitere a acesteia si i s-a solicitat, in mod expres, sa sesizeze organele de urmarire penala.

In schimb, acesta a preferat sa se implice activ in acoperirea cu acte false a faptelor comise", se arata in rechizitoriul procurorilor.

Astfel, in cursul lunii martie 2015, Cristian Adomnitei a semnat un proces verbal, datat 11 februarie 2015, prin care atesta, in mod mincinos, ca la data respectiva cele 948 albume de prezentare a judetului Iasi au fost restituite de catre Consiliul Judetean Iasi societatii comerciale respective, in vederea actualizarii gratuite a acestora.

"In acelasi sens, inculpatul Adomnitei Cristian Mihai a refuzat sa avizeze formularul de constatare si raportare a iregularitatilor intocmit de catre Serviciul Audit Public Intern si le-a solicitat expres auditorilor sa modifice constatarile din cuprinsul acestui document, precizandu-le totodata sa intocmeasca altul, cu acelasi numar de inregistrare, care sa nu contina referiri la acel prejudiciu, in cuantumul respectiv", precizeaza DNA.

Cristina Teodora Jinga, Carmen Ingrid Irimescu, Letitia Elena Popa si Cristian Adomnitei vor fi prezentati, vineri, Tribunalului Iasi, cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

Adomnitei: Am sentimentul ca sunt singurul din sat care nu stie si nu intelege ce se intampla

Cristian Adomnitei, saltat de DNA din trafic si dus la audieri (Video)

Adomnitei a ajuns la sediul DNA - Serviciul Teritorial Iasi, joi, in jurul orei 15.00, el declarand presei, prin intermediul unui sms, ca a fost chemat sa dea declaratii in fata procurilor si ca are sentimentul ca este "singurul din sat care nu stie ce se intampla in jurul sau".

"Am fost chemat la audieri. (...) Am sentimentul acela ca sunt singurul din sat care nu stie si nu intelege ce se intampla in jurul sau", spunea Adomnitei.

Alaturi de presedintele CJ Iasi, Cristian Adomnitei, au fost duse la audieri sefa Directiei Proiecte si Dezvoltare Durabila din CJ Iasi, Teodora Jinga, si sefa Serviciului Proiecte si Parteneriate, Carmen Irimescu.

Cristian Adomnitei, in varsta de 40 de ani, este presedinte al Consiliului Judetean Iasi din noiembrie 2012.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 3349 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

conducerea usl Iasi se va reuni in curand

bineinteles la puscarie :) .Cred ca le-ar sta bine lui nichita si adomnitei in aceeasi celula.

 

Partidele ar trebui sa fie atente la cei pusi pe liste ptr. alegeri.

Asa indivizi , fara "culoare" nu au ce cauta in functii inalte, fie ca vorbim aici de Adomnitei su cum am vazut cu un Fenechiu ministru la transporturi, un Dusa sau un Zgonea, acest Serban Nicolae, etc. Sunt indivizi ce nu exprima incredere, nu au aliura si nici macar ceva prin cap.Atata prostie si grosolanie exista, ca pana si un Becali a ajuns in parlamentul european si in al tarii, dupa. De alde Frunzaverde, suntem satui. Ei sunt buni ca figuranti prin filmele cu prosti, sau ale lui Nicolaescu , unde ei ar fi buni ca elementele negative ale actiunii.

 

ecxelent titlu "Cum le-a ajutat Adomnitei pe trei doamne .....

... sa faca fals in acte" !!!!!
concluzia ieste evidenta: in dulshilii, linistitul si molcomul targ al Iesilor, "doamnele" faptuiesc falsuri in acte publice, iar "domnul" libelar Adomnitei, galant si bine crescut le ajuta din toata inima sa-si bage in sutiene publicul banutz.
p.s. ce se intampla oare in dulshilii targ al Iesilor din Copou: libelaru' Adomnitei, sefu' ceje-ului de pe Bahlui ajuta si este complice la fals in acte pubice, iar pesederastu' primar Nechita este atat de gelos, incat pune polimilitia munitzipala sa-i urmareasca necredincioasa amanta domnisoara ? ievident ca-i ceva putred in Copou de pestilentialul miros se simte pana'n gara din Aradul nou....

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor