Ziare.com

Presedintele Consiliului Judetean Iasi, Cristian Adomnitei, in arest la domiciliu

Joi, 14 Mai 2015, ora 18:45

   

Presedintele Consiliului Judetean Iasi, Cristian Adomnitei, in arest la domiciliu
Presedintele Consiliului Judetean Iasi, liberalul Cristian Adomnitei, cercetat pentru favorizarea faptuitorului si fals intelectual, a fost plasat in arest la domiciliu.

Aceeasi masura a fost dispusa, joi dupa-amaiza, de magistratii de la Curtea de Apel Iasi si pentru celelalte trei persoane acuzate in acest dosar, angajatele CJ Iasi, Teodora Jinga si Carmen Irimescu, precum si Letitia Popa, administrator al Laser CO SRL.

Vinerea trecuta, Tribunalul Iasi a decis ca seful Consiliului Judetean Iasi, Cristian Adomnitei, retinut pentru favorizarea faptuitorului si fals intelectual, sa fie cercetat sub control judiciar.

Cristian Adomnitei, lasat in libertate: va fi anchetat sub control judiciar

Cristian Adomnitei a fost retinut, in 7 mai, de procurorii DNA, dupa aproximativ cinci ore de audieri, el fiind acuzat de favorizarea faptuitorului si fals intelectual, dupa ce le-ar fi ajutat pe Teodora Jinga si Carmen Irimescu, angajate ale CJ, sa acopere nereguli privind un contract pentru tiparirea de materiale de promovare a judetului.

Presedintele CJ Iasi, Cristian Adomnitei, a fost retinut

Adomnitei: Am sentimentul ca sunt singurul din sat care nu stie si nu intelege ce se intampla

Cristina Teodora Jinga, director executiv al Directiei Proiecte si Dezvoltare Durabila din cadrul CJ, a fost retinuta pentru abuz in serviciu, fals intelectual in forma continuata si instigare la fals intelectual in forma continuata, iar Carmen Ingrid Irimescu, sef Serviciu Proiecte si Parteneriate din Directia Proiecte si Dezvoltare Durabila tot din CJ, a fost retinuta pentru abuz in serviciu, fals intelectual in forma continuata si complicitate la fals intelectual.

Totodata, a fost retinuta Elena Letitia Popa, administrator al unei societati comerciale, pentru instigare la abuz in serviciu, complicitate la fals intelectual, in forma continuata, si fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata.

Potrivit DNA, in luna august 2013, la nivelul Directiei Proiecte si Dezvoltare Durabila din CJ Iasi a fost redactat caietul de sarcini pentru achizitia prin procedura "cerere de oferta" de servicii de tiparire de materiale pentru promovarea judetului Iasi, contractul fiind adjudecat de societatea comerciala administrata de Letitia Elena Popa si semnat la 27 septembrie 2013.

Durata maxima de executie a contractului de servicii era de trei luni de la data semnarii, in caz de executare cu intarziere, prestatorul putand fi obligat la plata de penalitati de 0,1% (pentru fiecare zi de intarziere) din contravaloarea serviciilor ramase de executat.

"Pentru ca acest contract sa fie atribuit firmei pe care o administra, inculpata Letitia Elena Popa a intocmit si utilizat documente false, (CV-urile unor angajati), pentru a crea aparenta indeplinirii criteriilor de admisibilitate si conformitate a ofertei, depunand apoi toate aceste inscrisuri la autoritatea contractanta - Consiliul Judetean Iasi. In acest mod, Letitia Elena Popa i-a determinat, cu intentie, pe membrii comisiei de evaluare a ofertelor sa atribuie, fara vinovatie si fara a avea cunostinta de caracterul fals al inscrisurilor depuse, contractul firmei sale, in conditiile in care oferta ar fi trebuit sa fie respinsa, din cauza neindeplinirii cerintelor minimale ale caietului de sarcini. Astfel, s-a produs o vatamare a intereselor legale ale celuilalt ofertant si s-a obtinut un folos necuvenit pentru societatea administrata de Letitia Elena Popa", se arata in rechizitoriul procurorilor.

Adomnitei ii intimida si umilea pe cei care au descoperit frauda de la CJ Iasi - stenograme

Cristian Adomnitei, saltat de DNA din trafic si dus la audieri (Video)

In 19 decembrie 2013, intre Consiliul Judetean lasi si societatea administrata de Letitia Popa a fost incheiat procesul-verbal de predare-primire, in cuprinsul caruia s-a consemnat predarea, catre autoritatea contractanta, a unui numar mai mic de produse, fata de cel prevazut in contract (respectiv 11 din cele 16 produse), nefiind predate si primite albume de prezentare a judetului, brosuri, DVD-uri cu filmul de prezentare a judetului Iasi, machete cu proiectul conceperii si designului acestora, prevazute in contract.

Produsele nepredate aveau valoarea totala, conform contractului, de 213.005,71 lei.

DNA mai arata ca, in luna decembrie 2014, pentru ca Letitia Popa sa poata incasa, in mod nelegal, plata acestor bunuri pe care nu le livrase si, totodata, sa nu poata fi obligata la plata penalitatilor, Cristina Teodora Jinga, in calitate de director executiv al Directiei Proiecte si Dezvoltare Durabila din cadrul Consiliului Judetean Iasi, cunoscand faptul ca nu fusesera livrate reperele respective i-a determinat pe membrii comisiei de receptie din care facea parte si Carmen Ingrid Irimescu sa semneze un proces-verbal de receptie antedatat 7 ianuarie 2014, in cuprinsul caruia s-a mentionat, in mod nereal, ca fusesera livrate, in 19 decembrie 2013, si reperele lipsa, respectiv o mie de albume de prezentare a judetului Iasi, o mie de brosuri, o mie de DVD-uri, filmul de prezentare a judetului Iasi (o bucata), machetele cu proiectul conceperii si designului albumelor de prezentare a judetului Iasi.

De asemenea, Jinga a semnat mai multe documente, activitati ce au avut ca urmare producerea unui prejudiciu in cuantum de 213.005,71 lei pentru judetul Iasi, la care se adauga contravaloarea penalitatilor in cuantum de 1% pe zi, prin plata nelegala a sumei respective din bugetul unitatii administrativ teritoriale, si obtinerea unui folos necuvenit in acelasi cuantum pentru firma respectiva.

In 8 martie 2015, Carmen Ingrid Irimescu le-a ajutat pe Teodora Jinga si o alta persoana, prin punerea la dispozitie a apartamentului sau, sa semneze, in conditii de confidentialitate, un proces-verbal, antedatat 11 februarie 2015, in cuprinsul caruia s-a atestat, in mod mincinos, restituirea catre firma a celor 948 de albume de prezentare a judetului Iasi, in vederea actualizarii gratuite a acestora cu date si fotografii privind Aeroportul International Iasi.

Concret, desi bunurile mentionate mai sus nu au fost predate Consiliului Judetean Iasi decat scriptic, Cristina Teodora Jinga si Carmen Ingrid Irimescu au facut demersuri pentru a crea aparenta receptionarii tuturor reperelor prevazute in contract, astfel incat sa poata fi facuta plata catre firma Letitiei Elena Popa, potrivit DNA.

In perioada martie-aprilie 2015, Cristian Mihai Adomnitei, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Iasi si de ordonator principal de credite, cu intentie directa, le-a ajutat pe Teodora Jinga si Carmen Ingrid Irimescu, in urma unei intelegeri prealabile cu acestea, pentru a se evita descoperirea infractiunilor pe care acestea le comisesera si tragerea lor la raspundere penala.

Pe 30 martie 2015, presedintele CJ Iasi i-a convocat la o discutie pe cei trei auditori din cadrul CJ, respectiv Fanel Constantinescu, Ion Catarau si Dumitru Calance, la aceeasi discutie fiind chemate ulterior si Teodora Jinga si Carmen Irimescu, angajate ca sef serviciu in cadrul CJ Iasi.

Procurorii DNA sustin ca la sedinta respectiva Adomnitei ar fi sesizat ca "auditorii erau determinati sa nu cedeze" si ca a inceput sa-i umileasca.

Co-presedintele PNL Alina Gorghiu declara, la inceputul acestei saptamani, ca presedintele CJ Iasi Cristian Adomnitei s-a pus la dispozitia PNL si ca va fi suspendat din partid daca in cazul sau va fi luata "o decizie privativa de libertate".

In 15 aprilie, procurorii DNA au facut 21 de perchezitii, dintre care 19 la Consiliul Judetean Iasi, in birourile unor directori ai Directiei Economice, Serviciului Financiar Contabil si Directiei Achizitii, intr-un dosar in care sunt vizate fapte de coruptie si fals, care ar fi fost comise in perioada 2013-2015.

La momentul desfasurarii perchezitiilor, Cristian Adomnitei nu se afla in tara, el fiind la Bruxelles, unde a participat la sedinta plenara a Comitetului Regiunilor.

Cristian Adomnitei, in varsta de 40 de ani, este presedinte al Consiliului Judetean Iasi din noiembrie 2012.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre Cristian Adomnitei arest domiciliu
Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 656 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Cate stele o vedea acum Adormitei ?

Este una din uneltele chelnerului Relu Fenechiu .Relu a facut cariera,a fost arestat din pozitia de ministru.Adomnitei,Chiuariu si inca unul care imi scapa au fost ministrii ai lui Relu Fenechiu si au devenit ulterior MINISTRII ai USL. Nu neg ca Relu Fenechiu ar avea mai multa minte ca cei trei. Dar un chelner ia ce i se ofera,iar un ministru ia ce vrea muschil lui .(pana la judecata macar )

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor