Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Adomnitei, comparat cu un prim-secretar PCR

Miercuri, 23 Aprilie 2008, ora 13:50
1491 citiri
Adomnitei, comparat cu un prim-secretar PCR

Seful Comisiei de educatie a PD-L, Catalin Croitoru, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, ca ministrul educatiei, Cristian Adomnitei, si-a facut un bilant la un an de activitate demn de un prim-secretar al PCR si ca ar fi mai bine sa demisioneze din functie, informeaza NewsIn.

"Ar fi fost decent si corect ca la momentul bilantului festivist cu care isi incepe campania electorala inainte de termenul legal, domnul ministru Adomnitei sa faca singurul bine de care ar fi capabil pentru Educatia romaneasca, pentru elevi, studenti, profesori si parinti- sa demisioneze", a spus Croitoru.

Acesta si-a completat acuzatiile spunand ca bilantul ministrului Adomnitei i-a amintit de ceea ce faceau fostii prim-secretari PCR care raportau in stil triumfalist realizarea unor recolte care bateau toate recordurile.

Croitoru a facut, la randul sau, un bilant de activitate a ministrului, spunand ca printre "performantele" ministrului se numara- neglijarea condamnabila a investitiei in resursa umana, umilirea permanenta a profesorilor prin perpetuarea unui sistem de salarizare nemotivant si refuzul de a promova o noua Lege a salarizarii, insa s-au gasit sume mari de bani pentru promovarea unor proiecte de legi "catastrofale", la care s-au facut peste 10.000 de amendamente si care nu au folosit decat propagandei electorale.

Democrat-liberalul a criticat ca, dupa incercarea de anulare a acordarii tichetelor cadou a aparut o noua discriminare - unii profesori vor primi tichete, altii nu. El a vorbit si despre incompetenta evidenta in administrarea problemelor din sistem, incoerenta si nerespectarea legilor care au condus la demararea a sute de procese ale sindicatelor impotriva MECT pentru obligarea acestuia la aplicarea si respectarea legislatiei in vigoare.

De asemenea liderul sindical a subliniat ca se poate vorbi in timpul mandatului lui Adomnitei de o politizare fara precedent a administratiei scolare, indepartarea abuziva si ilegala din functii a inspectorilor si directorilor de alta orientare politica decat cea a ministrului si numirea la fel de abuziva si ilegala a clientelei politice, prin concursuri trucate.

Catalin Croitoru a condamnat materializarea aliantei PNL-PSD prin numirea in functii in Minister si in Inspectoratele scolare a unor persoane nominalizate de PSD.

El a mai spus ca, in ciuda fondurilor mari, alocate pe hartie, pentru modernizarea infrastructurii scolare rezultatele din teren sunt departe de a reflecta acest nivel, organizarea defectuoasa a circuitului financiar, incapacitatea manageriala a celor ce trebuiau sa cheltuie fondurile alocate, incapacitatea promovarii unui numar corespunzator de proiecte, interesele firmelor clientelare, nerespectarea atributiilor administratiei locale, au condus la returnarea a 200 de milioane de euro la bugetul de stat, la sfarsitul anului trecut.

Croitoru l-a atacat pe Adomnitei si pentru desfiintarea Comisiei mixte Sindicate-MECT de monitorizare a utilizarii fondurilor pentru infrastructura si dotari, astfel nemaiputandu-se verifica modul in care au fost cheltuiti banii.

Croitoru a punctat si alte probleme din invatamantului preuniversitar care nu au fost rezolvate, referindu-se la deficitul de 30.000 de locuri, in gradinite, la problema lipsei apei curente si a grupurilor sanitare intr-un numar foarte mare de scoli, a unui numar foarte mare de unitati de invatamant care, in fiecare toamna, incep activitatea fara autorizatie sanitara de functionare, anul trecut fiind aproape 50%.

Democrat-liberalul a subliniat dezorientarea profesorilor si a parintilor prin modificari repetate ale sistemului de evaluare, admitere si finalizare a studiilor, criticand obiectivitatea tezelor unice.

De asemenea, el a spus ca parintii sunt in continuare nevoiti sa sustina scoala cu sume importante stranse la "fondul clasei" si "fondul scolii", in timp ce violenta in scoli in a atins cote alarmante, conditiile sanitare sunt indoielnice, dotarea laboratoarelor si a bibliotecilor este deficitara.

Catalin Croitoru a mai spus ca invatamantul superior ramane in continuare o fabrica de facut bani din taxele stundentilor, multe universitati de stat ajungand sa functioneze in regim de entitati comerciale si a luat partea sefului statului, care a criticat la randul sau, sambata trecuta, invatamantul superior.

In plus, Croitoru a aratat ca, in ciuda directivei europene EN 45013 care recomanda ca evaluarea externa sa fie de terta parte, singurele agentii de evaluare sunt create de stat: ARACIS si ARACIP.

"Ultima isprava" a ministrului Adomnitei si a Guvernului PNL, potrivit democrat-liberalului, este reducerea bugetului educatiei cu 200 de milioane de lei in 2008, nerespectand astfel obligatia legala care prevede un buget de minim 6% din PIB.

Ministrul Educatiei si Cercetarii, Cristian Adomnitei, a declarat, luni, la prezentarea bilantului dupa un an in aceasta functie, ca a avut foarte multe realizari de cand a fost numit, cele mai importante fiind investitiile in infrastructura, superioare celor realizate in intervalul 2004-2007.

In cele 12 luni la sefia Educatiei, ministrul a fost contestat in mai multe randuri de adversarii politici ai PNL si de sindicate, intre criticile aduse lui Adomnitei numarandu-se, in principal, lipsa unei reforme reale a sistemului national de invatamant.

La alegerile locale care vor avea loc in luna iunie, Cristian Adomnitei va candida, din partea PNL, pentru functia de primar al municipiului Iasi.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Catalin Croitoru, #acuza, #cere, #demisia , #ministrul Educatiei