Adomnitei cumpara scolile retrocedate ca sa faca loc elevilor

Miercuri, 11 Iunie 2008, ora 15:33
1251 citiri
Adomnitei cumpara scolile retrocedate ca sa faca loc elevilor

In urma sedintei de Guvern care a avut loc miercuri ministrul invatamantului, Cristian Adomnitei, a iesit sa raspunda temerilor legate de deficitul locurilor in scolii si gradinite.

Guvernul a aprobat alocarea a 31,656 milioane de lei pentru achizitionarea a 44 de gradinite, scoli si licee din 15 judete ale Romaniei, a declarat ministrul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, Cristian Adomnitei, informeaza un comunicat remis redactiei Ziare.com.

"O buna parte a cladirilor in care aveam gradinite, scoli generale si licee au apartinut altor proprietari, ele au fost confiscate de regimul totalitar si retrocedate apoi acestora. Pentru o buna parte dintre ele, Ministerul Educatiei, cu autoritatile locale, a gasit de cuviinta necesitatea cumpararii acestora", a afirmat ministrul Adomnitei.

Unitatile de invatamant nu dispun de terenuri pentru construirea de noi cladiri, nu exista solutii de mutare, iar autoritatile locale nu dispun de resurse financiare pentru achizitie. De asemenea, in unele cazuri au fost restituite in totalitate terenurile pe care sunt amplasate cladirile unitatilor de invatamant, inclusiv curtile.

Banii vor fi transferati, din bugetul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului, catre bugetele locale din judete, prin intermediul inspectoratelor scolare judetene.

Astfel, judetul Alba a primit 3,063 milioane lei, judetul Arad - 321.000 lei, judetul Bihor - 2,711 milioane lei, judetul Brasov - 1,992 milioane lei, judetul Cluj - 2,237 milioane lei, judetul Constanta - 544.000 lei, judetul Covasna - 3,284 milioane lei, judetul Galati - 5,376 milioane lei, judetul Harghita - 620.000 lei, judetul Hunedoara - 108.000 lei, judetul Maramures - 2,305 milioane lei, judetul Mures - 2,626 milioane lei, judetul Sibiu - 1,376 milioane lei, judetul Satu-Mare - 2,410 milioane lei si judetul Timis - 2,683 milioane lei.

Toate imobilele care fac obiectul actului normativ urmeaza a fi achizitionate prin vanzare-cumparare in urma unui proces de negociere cu proprietarii.

Achizitia imobilelor retrocedate se va realiza in termen de 90 de zile de adoptarea Hotararii.

"In vederea reducerii deficitiului de locuri in gradinite si scoli in tara, si in special in Bucuresti, am hotarat in sedinta de guvern sa achizitionam scolile retrocedate astfel incat copii sa nu ramana fara locuri", a declarat Adomnitei.

In acest moment la inscrierile in clasa I sunt mai multe cereri decat locuri, conform datelor preliminare inregistrate in scolile din Bucuresti.

La majoritatea scolilor din Capitala, cererile au depasit numarul de locuri disponibile pentru inscrierile la clasa I, iar unele scoli, in acest moment, nu mai fac inscrieri, desi acestea ar trebui sa se finalizeze abia la 31 august.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#scoala, #loc, #deficit, #retrocedare, #cristian adomnitei , #stiri Cristian Adomnitei