David, un Adomnitei la Interne

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 16 Octombrie 2008, ora 20:56
10189 citiri
David, un Adomnitei la Interne

Cea mai mare prostie este sa iei de prost un adversar care pana acum oricum numai prost nu s-a dovedit. Este eroarea imensa comisa de Cristian David in scandalul masinilor pentru politie.

Toate cifrele arata ca acolo era vorba despre un tun de proportii, de final de mandat, pentru cel putin un client politic consacrat. Este un lucru pe care l-a stiut, fara indoiala si ministrul de Interne, in subordinea caruia se afla politia. Si ce a facut el?

Pe de-o parte, a cerut propriului corp de control sa ancheteze cele 29 de contracte. Pe de alta parte, a luat gentuta cu aceleasi contracte suspecte si s-a dus cu ele in CSAT spre aprobare. La fel de coerent ca ministrul Educatiei care la Palatul Victoria tuna impotriva legii salarizarii dascalilor, iar pe de alta parte vota voios Palament aceeasi lege.

Odata scandalul deconspirat, David ne spune ca rezultatele anchetei sunt la DNA. Sau in drum spre DNA. Sau pe cale de a porni spre DNA. Nu, nu sunt inca la DNA si urmau oare sa ajunga acolo in functie de rezultatul din CSAT, oare?

La randul sau, seful Politiei se apara cu un munte de hartii, de la toate servicile cu putinta, care ne spun ca firma Ager Leasing, castigatoare a licitatiei, e fara probleme.

Sigur, e solvabila chiar prospera, probabil tot datorita contractelor de milioane de euro cu institutii ale statului, inclusiv cel din 2006, cu politia, in mandatul lui Vasile Blaga, contract controversat despre care serviciul secret al MAI ar fi trebuit sa afle macar dand cautare pe google.

Problema este alta, clasica in cazul licitatiilor aranjate. Ager Leasing a fost singurul ofertant pentru 29 de contracte. Si asta se obtine de obicei cu ajutorul unui caiet de sarcini croit exact pe tiparul celui care trebuie sa castige. Totul e legal, dar aranjat.

Dar ce s-ar fi intamplat daca, in urma sedintei, contractele ar fi plecat de la Palatul Cotroceni cu viza CSAT pe ele? Ar mai fi suflat minstrul de interne vreo vorba despre ancheta interna, despre DNA?

Daca nu cumva Cristian David sufera de personalitate dubla, lucrurile par cu mult mai simple. Altfel spus, ori contractele trec si atunci ancheta corpului de control ramane bine ascunsa intr-un sertar pentru ca tranzactia a fost validata la cel mai inalt nivel si devine greu atacabila, cam ca si contractul Bechtel trecut prin Parlament tocmai ca sa nu mai raspunda nimeni pentru el, ori contractele pica la testul CSAT si atunci ministrul se apara cu propria vigilenta care l-a indemnat sa dispuna ancheta interna.

Cristian David se astepta insa, probabil, sa-i iasa prima varianta, gandind ca nimeni nu se va prinde decat, eventual, mult prea tarziu, tot ca in cazul Bechtel. Gresit! Presedintele nu numai ca s-a prins, el chiar stia, fusese avertizat dinainte. De cine? Nu exista oare anumite institutii ale statului, subordonate direct presedintelui si CSAT, care trebuie sa-i raporteze tot ce misca? Ministrul David nu s-a prins si s-a dus cu contractele direct in gura lupului.

Traian Basescu, pe partea lui, n-a trebuit decat sa taca si sa astepte (mare minunatie e jucaria asta noua, tacerea).

Stia, de buna seama, de contracte si de tunurile din el. Daca ar fi vrut, ar fi putut sa-l avertizeze pe Cristian David dinainte, fara televiziuni. De ce s-o fi facut insa? Presedintele si guvernul nu mai sunt de mult timp parteneri.

Apoi, fostul ministru de Interne, Vasile Blaga, pretinde ca el s-a dus cu toate contractele in CSAT. Inclusiv cu cele incheiate in 2006 cu Ager Leasing pentru 6000 de autospeciale Logan? De acele contracte stia sau nu Traian Basescu? Pe atunci insa nu eram in plin scandal referitor la banii publici si nici in buza alegerilor.

Presedintele stia si faptul ca bugetele apararii n-au venit nici macar cu o zi inainte de sedinta CSAT, adica atunci cand a facut ordinea de zi a sedintei. Putea sa o amane pur si simplu, fara tam -tam. De ce s-o fi facut insa? Cum spuneam, presedintele si guvernul nu mai sunt parteneri cam de vreo trei ani. Fiecare trage in celalalt cum si cat poate. Apropierea alegerilor face jocul tot mai dur si mai parsiv.

Atat doar in acest joc dur rezista doar jucatorii abili si inteligenti. Nu pare a fi cazul minstrului Cristian David, care s-a crezut mai smecher decat toti. N-a reusit insa decat sa aseze in bratele lui Trian Basescu o uriasa grenada pe care acesta aruncat-o fara efort in Palatul Victoria unde a si explodat, de altfel.

Este inca un moment in care premierul Calin Popescu Tariceanu are motive sa regrete ca a umplut cabinetul cu ce-a gasit la repezeala prin casa. Apropos, oare cine o fi fost ministrul imbecil de la inundatii?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#David, #contracte, #logan, #Ager , #stiri Cristian Adomnitei