PDL: MAI si USL pregatesc fraudarea listelor. Plangere penala impotriva lui Ponta, Dusa si Stroe

Duminica, 19 August 2012, ora 12:25
8292 citiri
PDL: MAI si USL pregatesc fraudarea listelor. Plangere penala impotriva lui Ponta, Dusa si Stroe

Deputatul PDL Cristian Boureanu acuza ca MAI pregateste, cu sprijinul USL, o mare fraudare a listelor electorale, precizand ca partidul sau va depunde, in zilele urmatoare, o plangere penala impotriva premierului Victor Ponta si a ministrilor Mircea Dusa si Radu Stroe.

Boureanu a reprosat ca Ministerul de Externe pregateste un document fals potrivit caruia 3,8 milioane de romani figureaza ca fiind plecati in strainatate si ca USL-ul va radia, abuziv, 2 milioane de romani de pe listele electorale.

"MAE lucreaza la un document prin care 3,8 milioane de romani vor fi declarati plecati in strainatate. De exemplu, ambasada Romaniei din SUA a transmis 470.000 de persoane plecate, fara a verifica aceste cifre. Printre aceste persoane figureaza si copii, deci fara drept de vot", a declarat deputatul PDL.

Democrat-liberalul a comentat sedintele in care s-a intrunit conducerea MAI in acest weekend, apreciind ca "se pune la cale impreuna cu structurile USL o mare fraudare: scoaterea de pe listele electorale a 2,5 milioane de romani cu drept de vot, contrar comnicarii clare facute de CCR".

"Primarii PDL ne-au transmis ca persoane din MAI au facut presiuni asupra functionarilor din primarii pentru a transmite listele electorale falsificate pentru referendumul din 29 iulie. Functionarii din evidenta populatiei certifica aceste liste false, fara a avea documente care sa sustina datele", a mai acuzat Boureanu.

Acesta a prezentat, intr-o conferinta de presa, modalitatile pe care le foloseste USL pentru a "radia ilegal si abuziv" cetatenii de pe listele electorale.

"Se radiaza persoane declarate decedate de rude sau vecini, fara documente care sa ateste decesul - radierea este un fals in acte publice. Se radiaza persoane declarate plecate din tara de rude sau vecini si, in acest caz, fara a se prezenta acte in acest sens.

Se radiaza persoane care au documente expirate, aceasta operatiune nu are niciun temei legal, reprezinta un abuz si fals in acte publice.

De asemenea, se radiaza persoane care si-au schimbat numele prin casatorie sau divort, fara a se prezenta documente in acest sens, si aceasta operatiune fiind ilegala si abuziva", a afirmat Boureanu.

"Se incearca dezinformarea Curtii Constitutionale", a adaugat Boureanu, reiterand ca se pregateste o frauda majora. El a spus ca PDL depune plangeri penale impotriva premierului Ponta si a ministrilor Dusa si Stroe.

"Cerem tuturor functionarilor din MAI de buna-credinta sa lamureasca urmatoarele aspecte: au sesizat existenta unor presiuni pentru micsorarea listelor electorale? Daca da, cine le-a facut? Sa faca precizari privind cadrul legal utilizat pentru actualizarea listelor electorale, privind documentele legale necesare radierii unei persoane de pe listele electorale si privind sanctiunile la care se supun primarii si functionarii care elimina abuziv persoane din listele electorale", a incheiat Cristian Boureanu.

Stroe anunta modificari care vor "rasturna" decizia CCR

Ministrul delegat pentru Administratie, Radu Stroe, a declarat duminica, la sediul MAI, ca au fost primite toate datele solicitate administratiilor locale, precizand ca exista modificari majore la listele electorale.

Stroe, despre listele electorale: Vor fi modificari majore, care vor rasturna decizia CCR

Ministrul a precizat ca verdictul Curtii Constitutionale s-ar putea "rasturna", intrucat sunt schimbari majore in listele electorale permanente de la referendumul din 29 iulie.

Dusa: "Nu sunt purtatorul de cuvant al lui Stroe"

Ministrul de Interne, Mircea Dusa, a raspuns acuzatiilor facute de Cristian Boureanu si a comentat, scurt, afirmatiile omologului sau de la Administratie.

"Exista un numar mare de persoane care nu si-au actualizat actele de identite. Vor fi intr-o lista separata. Acestea nu si-au pierdut dreptul de a vota, doar isi neglijeaza actualizarea actelor. Guvernul nu transmite listele la CCR, ci o evaluare legata de persoanele care trebuiau radiate de pe liste", a spus Mircea Dusa la Antena 3.

Acesta a precizat ca reactualizarea listelor se va face strict legal, asa cum a cerut CCR.

Dusa: Guvernul nu transmite liste CCR, ci o evaluare

Intr-o interventie telefonica la Realitatea Tv, Dusa a evitat sa se pronunte asupra modificarilor de pe listele electorale. Daca inainte cu o zi anunta ca "vor fi surprize", duminica a subliniat ca la inceputul saptamanii viitoare vor fi facute publice noile date.

Despre afirmatia ministrului delegat al Administratiei, potrivit careia rezultatele "vor rasturna" decizia CCR, Dusa a comentat scurt: "Nu sunt purtatorul de cuvant al lui Stroe".

"Colegul meu Radu Stroe poate sa faca orice declaratie politica doreste, este politician, este deputat, este liber sa spuna orice. Eu spun doar ca imediat ce vom avea toate datele si le vom ordona pe categorii de persoane care trebuiau operate in listele electorale pana la data de 10 iulie, le vom transmite la Curtea Constitutionale, care le va analiza si va lua o decizie. Nu pot sa-mi permit sa fac aprecieri legate de ce va face Curtea", a declarat ministrul.

MAI trebuie sa finalizeze actualizarea listelor electorale pana luni, asa cum a cerut Curtea Constitutionala.

Astfel, la sediul Ministerului inca se lucreaza la acest lucru, acolo fiind prezenti reprezentanti ai Institutului National de Statistica, ai Ministerului de Externe, precum si ministrul delegat pentru Administratie, Radu Stroe.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#PDL plangere penala Ponta, #PDL acuza MAI fraudare, #fraudare liste electorale referendum , #PDL