Ministrul Cristian David: O extindere a restrictiilor din Marea Britanie ar fi imposibil de aplicat

Luni, 04 Februarie 2013, ora 12:25
1807 citiri
Ministrul Cristian David: O extindere a restrictiilor din Marea Britanie ar fi imposibil de aplicat
Foto: Gov.ro

"Ne vom bate ca romanii sa fie beneficiari deplini ai drepturilor ce deriva din cetatenia europeana. Sunt destul de optimist ca Marea Britanie nu va extinde restrictiile pe piata muncii pentru romani si bulgari dupa 1 ianuarie 2014, nu exista semnale oficiale in acest sens", este de parere ministrul delegat pentru romanii de pretutindeni, Cristian David.

El spune ca "deocamdata vorbim de o posibila intentie, pentru ca pana la ora actuala noi nu avem o informatie cu privire la o intentie reala a autoritatilor britanice de a extinde aceste restrictii pe piata fortei de munca incepand cu 1 ianuarie 2014, lucru pe care de altfel il gasesc si imposibil de pus in aplicare, atata timp cat prevederile Tratatului sunt foarte clare".

"Eu cred ca cetatenii romani vor avea drepturile integrale ca cetateni europeni in Marea Britanie dupa 1 ianuarie 2014", a spus David, la RFI Romania.

The Guardian:Proteste ale politicienilor romani, fata de atitudinea britanicilor legata de imigranti

Ambasadorul roman in Marea Britanie: Satul Olimpic de la Londra nu era construit fara romani

Cristian David se arata "destul de optimist" ca restrictiile din Marea Britanie nu vor fi extinse: "Din toate discutiile pe care le-am avut pana acum, nu sunt semnale ca Marea Britanie ar intentiona si ca o va si face, adica mentinerea acestor restrictii dupa 1 ianuarie 2014. Dar desigur este o discutie pornita in presa, a pornit in luna ianuarie, pana in decembrie mai e ceva vreme. Asa cum stau lucrurile astazi, sunt destul de optimist, da".

Ministrul precizeaza ca "in cei sapte ani, a plecat un numar considerabil de cetateni pe diferite piete ale fortei de munca din statele membre ale Uniunii Europene".

"Foarte putini au ales ca destinatie Marea Britanie, sunt in jur de o suta de mii de romani acolo, din circa 2,5 - 3 milioane care au plecat. Deci iata ca nu putem vorbi de o cifra foarte consistenta, care ar putea sa ridice probleme. Cu atat mai mult cu cat aceasta suta de mii din Marea Britanie este deplin integrata, sunt de fapt oameni care au contracte de munca legale, sunt platitori de impozite si taxe si cred cu siguranta ca o asemenea situatie nu ingrijoreaza pe absolut nimeni, nici pe cetateni, nici pe autoritatile britanice, pentru ca aceia care lucreaza legal platesc impozite si taxe, sunt bine integrati si bine primiti in societatea britanica", a declarat David.

Ambasadorul roman la Londra, catre britanici: Aveti economie slaba, romanii nu vin

Ministrul pentru romanii de pretutindeni crede insa ca "orice astfel de campanie are o dubla fata a monedei. Pe de o parte, ea se adreseaza celor care urmeaza sa vina, dar nu are cum sa faca viata usoara si celor care sunt deja acolo, in Marea Britanie".

Citeste mai multe despre Ministrul pentru romanii de pretutindeni, Cristian David: O extindere a restrictiilor din Marea Britanie ar fi imposibil de aplicat!, pe RFI Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
#Cristian David restrictii romani Marea Britanie, #romani acces piata muncii Marea Britanie , #ministru delegat