Guvern Ponta2: Cine este Cristian David, ministrul delegat pentru Romanii de pretutindeni

Miercuri, 19 Decembrie 2012, ora 18:41
2905 citiri
Guvern Ponta2: Cine este Cristian David, ministrul delegat pentru Romanii de pretutindeni
Foto: Arhiva

Fostul ministru liberal al Internelor Cristian David, ales la scrutinul din 9 decembrie pentru un nou mandat de senator, este desemnat ministru delegat pentru Romanii de pretutindeni, in Cabinetul Ponta II.

Cristian David a fost senator de Vaslui in legislaturile 2004-2008 si 2008-2012 si ministru delegat pentru controlul implementarii programelor cu finantare internationala (2004-2007) si ministru al Internelor si Reformei Administrative, din 2007.

La alegerile din 9 decembrie el a fost ales pentru un nou mandat de senator.

David s-a nascut la 26 decembrie 1967, in Bucuresti, numele sau la nastere fiind Cristian Troaca. A luat numele de David in urma primei casatorii. A absolvit studiile liceale la Liceul C. A. Rosetti din Bucuresti, profilul fizica-chimie (1986), dupa care a fost angajat la TMUCB Bucuresti (1986-1990), devenind apoi proiectant la Centrul de Proiectare TMUCB Bucuresti (1990-1991).

Potrivit CV-ului sau, David a fost director la Van Soestbergen Import Export SRL (1992-1994) si la Team International Import Export SRL (1995-1996).

Liberalul a absolvit studii universitare la Facultatea de Cibernetica, Statistica si Informatica Economica din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti (in 1997) si apoi studii postuniversitare in domeniul securitatii nationale la Colegiul National de Aparare (2004). In 2006 a obtinut doctoratul in stiinte economice

Dupa Revolutia din decembrie 1989, a devenit membru (PNL), intre 1990 si 1993 fiind coordonator al Organizatiei Tineretului Universitar National Liberal, consilier al Free Congress Foundation (1992-1993) si consilier al Fundatiei Friedrich Naumann (1990-1992). Apoi a fost membru al Biroului Permanent Central al PNL (1991-1993) si secretar general al Organizatiei Tineretului National Liberal (1993-1997).

David a fost consilier la Ministerul Tineretului si Sportului in perioada in care Ministerul era condus de Crin Antonescu si membru al Biroului Comitetului Interguvernamental pentru Politici de Tineret din cadrul Consiliului Europei (1997-1998).

Demitere contra demisie

Dupa alegerile din noiembrie 2004, Cristian David a fost ales senator de Vaslui pe listele Aliantei Dreptate si Adevar PNL-PD, fiind in aceasta calitate membru al Comisiei pentru drepturile omului, culte si minoritati.

La 29 decembrie 2004 a fost numit ministru delegat pentru controlul implementarii programelor cu finantare internationala si urmarirea aplicarii aquis-ului comunitar, functie care a fost desfiintata la 5 aprilie 2007.

La data de 5 aprilie 2007, ca urmare a restructurarii Cabinetului Tariceanu, Cristian David a fost numit ministru al Internelor si Reformei Administrative.

In octombrie 2008 presa a relatat despre o achizitie pe bani publici facuta de Ministerul Internelor si Reformei Administrative, prin care se achizitionau autovehicule Dacia Logan la preturi de 45.000 de euro, preturi care, daca se adauga si taxele de leasing asociate, ajungeau la aproximativ 70.000 de euro. Subiectul a fost mentionat inclusiv de catre presedintele Basescu, acesta criticand aceste cheltuieli.

Ca urmare, PDL i-a cerut lui David demisia, dar acesta a refuzat, cerand in schimb, si primind din partea premierului, concedierea seful Politiei, chestorul Gheorghe Popa.

In presa, ramanerea lui David in functie a avut ca efect acuzatii ca Popa a fost doar un tap ispasitor si ca ministrul a evitat astfel raspunderea pentru afacere, pasand-o pe umerii sefului Politiei.

O luna mai tarziu, in noiembrie 2008, Pavel Abraham, ofiter superior de politie retras din functie in perioada mandatului ministrului David, a afirmat la o emisiune TV ca la o perchezitie la locuinta acestuia, efectuata in 1995, pe cand era director al firmei Van Soesbergen SA, s-au gasit LSD, amfetamine si cocaina.

In aceeasi emisiune, precum si intr-un interviu acordat Realitatea FM, David a raspuns acuzatiilor, precizand ca el nu a consumat droguri si ca legatura sa cu ancheta respectiva a fost una marginala.

David s-a casatorit, in Viena, cu notarul public Vanda Vlasov, sora geamana a creatoarei de moda Ingrid Vlasov si fiica a avocatului Mihail Vlasov, presedinte al Camerei de Comert Iasi.

In declaratia de avere depusa inaintea alegerilor din 2012 David nu a trecut nici apartamente, nici vile si nici terenuri, ci o motocicleta Martin Motors din 2005. El a mai trecut in declaratia de avere bijuterii in valoare totala de 45.000 de euro.

La venituri, David a trecut 60.450 de lei pe ultimul an fiscal incheiat din functia de senator. Sotia sa a castigat 134.061 de lei din functia de la Curtea de Arbitraj si 11.970 de lei din avocatura.

La datorii, ministrul a trecut un credit la BCR, scadent in 2012, in valoare de 186.755 de euro.

In declaratia de interese David a scris ca este membru in Consiliul Director al Institutului de Studii Liberale, vicepresedinte al Federatiei Romane de Polo si presedinte al Scolii de Natatie Pro Dinamo. De asemenea, el mentioneaza ca este membru al Delegatiei Permanente a PNL.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Preşedinta PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat joi, 18 aprilie, că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să fie discutată...
#Cristian David ministru Diaspora, #Cristian David biografie , #stiri Cristian David