Cristian Diaconescu: Suntem in pericol de izolare, va dura 3 ani sa ne revenim - Interviu

Marti, 14 August 2012, ora 16:45
6935 citiri
Cristian Diaconescu: Suntem in pericol de izolare, va dura 3 ani sa ne revenim - Interviu

Fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, considera ca actiunile USL din cadrul operatiunii de demitere a presedintelui Traian Basescu au afectat grav credibilitatea tarii si i-au ingrijorat pe partenerii europeni si americani, care au suspiciuni ca Romania ar putea schimba cursul politicii sale externe.

Diaconescu e de parere ca va dura cel putin 3 ani, daca lucrurile reintra in normal, pentru a reface credibilitatea Romaniei pe plan international.

Fostul coordonator al consilierilor prezidentiali ai lui Traian Basescu spune ca e posibil ca guvernul USL sa-si doreasca o alta directie externa, din moment ce nu respecta valorile transatlantice si ii acuza pe europeni si americani de ingerinta in treburile interne ale Romaniei.

Diaconescu i-a acuzat pe reprezentantii USL ca se fac ca nu inteleg mesajele primite din exterior.

Asistentul secretarului de stat al SUA, Philip Gordon, a fost ieri la Bucuresti si a dat cateva mesaje importante. Ce a inteles tabara Basescu, pentru ca se pare ca tabara USL a inteles cu totul altceva?

Nu e o problema de a percepe un mesaj de pe pozitiile unei tabere. Toti partenerii europeni si transatlantici au dat mesaje despre principii si valori.

Domnul Gordon a sustinut ceea ce Comisia Europeana a afirmat. Situatia e clara, ramane sa vedem daca suntem constienti de consecintele incalcarii unor angajamente.

Mesajul e clar de la partenerii nostri strategici - sunt deosebit de ingrijorati de ceea ce fac partidele aflate la putere.

Partenerii nostri sunt consecventi cu ei insisi. Cand faci dovada faptului ca nu respecti regulile si standardele democratice, mai ales intr-o chestiune atat de specifica precum demiterea presedintelui, aduci apare pericolul de izolare, de limitare a capacitatii externe a tarii.

Ar putea Romania sa se vada cu dreptul de vot suspendat in UE?

Nu exista acest pericol imediat, dar, din cauza unei reticente a partenerilor nostri, capacitatea Romaniei de a participa la consens e limitata din cauza a ceea ce se intampla.

Ca sa dau un exemplu, in aceasta dimineata, FMI isi prezinta raportul si se refera si la functionarea sistemului judiciar din Romania. In mod normal, FMI n-ar trebui sa se preocupe de acest aspect.

E Romania izolata pe plan international in acest moment?

Nu. Romania a generat o stare de preocupare, ridica semne de intrebare. E clar care sunt asteptarile.

Mai multi lideri ai USL v-au acuzat pe dumneavoastra, pe presedintele Traian Basescu si pe oameni precum Monica Macovei de faptul ca stricati imaginea Romaniei, ce le raspundeti?

Absolut nimic, nu ma cobor la nivelul unora care nu deosebesc imaginea Romaniei de o problema minora. Imaginea tine de comportamentul autoritatilor de la Bucuresti. Daca vor sa se tina de evaluari ieftine, ne produc o problema ca tara.

Ar trebui CCR sa ia o decizie azi (marti - n.red.) privind validarea sau invalidarea referendumului?

CCR are o sansa istorica de a arata ca e solida, consecventa si se supune legii.

Domnul Crin Antonescu l-a acuzat pe ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, de faptul ca e partinitor, ca favorizeaza tabara lui Traian Basescu. Cum comentati?

Fac urmatoarea constatare - sunt o serie de reprezentanti ai statului care se fac ca nu inteleg sensul mesajelor primite de la partenerii nostri. Ma tem ca, daca nu e vorba de lipsa de analiza si perceptie a acestor mesaje, e lipsa de altceva. Ma indoiesc de faptul ca nu au inteles corect mesajele trimise pe cai formale si informale.

As vrea sa mai spun si ca nu e obligatoriu ca Romania sa urmeze cursul euro-atlantic. Reprezentantii SUA vin si sa vada directia pe care o urmeaza Romania.

Sa nu ne asteptam ca vom fi la infinit protejati de partenerii nostri. Daca ne orientam spre alte valori, nu ne obliga nimeni sa pastram cursul.

Am vazut comentarii de la oameni aflati in fruntea statului, oameni care nu au participat la procesul de integrare, care nu au fost implicati direct, nu au participat la sacrificiile facute.

Acest proces are o sustinere de 80% in randurile populatiei. A merge impotriva vointei populare e, daca nu inconstient, lipsit de rationalitate.

Sa intelegem ca guvernul USL ar putea schimba cursul politicii externe a Romaniei?

Singurul sens pe care trebuie sa-l urmam e sa fim parteneri seriosi ai UE, impreuna cu UE si parteneri seriosi ai SUA, impreuna cu SUA.

Cand ii acuzi pe ceilalti de ingerinta, inseamna ca doresti o alta orientare, o alta directie. S-a vazut ieri, domnul Gordon a repetat aceleasi lucruri spuse de ambasadorul Gitenstein, pentru a clarifica faptul ca aceasta e pozitia oficiala americana.

Spuneti ca pozitia Romaniei in exterior a fost afectata - cat va dura sa ne refacem imaginea si credibilitatea?

Romania a dat semnale de vulnerabilitate si slabiciune accentuata. In conditiile revenirii rapide la un comportament intern adecvat, nu mai putin de 3 ani.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Diaconescu pericol izolare, #Diaconescu demitere Basescu, #Diaconescu vizita Gordon , #consilier prezidential