Cristian Diaconescu: Ce face Kover in Romania are iz electoral

Joi, 07 Iunie 2012, ora 10:30
2695 citiri
Cristian Diaconescu: Ce face Kover in Romania are iz electoral
Foto: Arhiva

Consilierul prezidential Cristian Diaconescu, a declarat, miercuri ca actiunile presedintelui Parlamentului ungar in Romania au iz electoral, iar Traian Basescu va interveni atunci cand va fi cazul.

Ceea ce face domnul Kover in Romania nu este "o problema de politica externa si nu este problema relatiilor dintre state. Este o atitudine personala, cu iz electoral, repet, care dupa modesta mea parere nu cred ca este temeinic sustinuta inclusiv de Budapesta", a declarat Cristian Diaconescu la TVR Info, adaugand ca presedintele Parlamentului ungar "se plaseaza intr-o pozitie care nu face onoare Ungariei".

Acesta are "o atitudine si o retorica vetusta, amintind de momente pe care le consideram a fi depasite, nu reprezinta valorile si standardele la care atata Ungaria, cat si Romania, astazi, adera", a mai spus Diaconescu.

Intrebat de ce nu a existat nicio reactie de la Cotroceni, consilierul prezidential a precizat ca seful statului va interveni in momentul in care va considera ca e cazul.

"Presedintele Romaniei va interveni in momentul in care va considera ca este cazul si analiza noastra o va spune ca trebuie sa intervina. In al doilea rand, vreau sa va spun ca in aceasta perioada, si fata de o situatie pe care, evident, incercam sa o contigentam, adica sa nu devina extrem de prejudiciabila pentru statutul Romaniei, ca de alftel si al Ungariei ca partener al Romaniei - sunt teme pe care impreuna cu Ungaria, in acest moment, in Uniunea Europeana mai ales, le urmarim cu foarte mare interes, e vorba de chestiunile legate mai ales de negocierea bugetului 2014-2020 - ei bine, suntem deci interesati ca aceste teme sa fie prevalente in relatia bilaterala", a explicat fostul ministru de Externe.

Diaconescu considera ca acest scandal, provocat de vizitele in Romania si declaratiile mai putin elegante la adresa autoritatilor romane ale presedintelui Parlamentului ungar, se va stinge.

"Probabil ca nu o sa se intample mare lucru. Probabil ca dansul isi va finaliza periplul prin Romania, dupa care se va intoarce acasa si vom merge mai departe. Repet, suntem foarte interesati ca, impreuna cu Ungaria, sa fim parteneri in dialogul in interiorul Uniunii Europene. E mult mai important acest dialog si deciziile care se vor lua la 28 iunie decat acest gen de retorica", apreciaza Cristian Diaconescu.

Referitor la declaratia premierului Victor Ponta privind declararea lui Kover Laszlo drept persona non grata, consilierul prezidential a explicat ca persona non grata "se declara o persoana care, intr-o forma sau alta, este acreditata pe langa statul gazda, deci care are un statut diplomatic", or Kover "a venit in nume personal. Sigur, are o functie in statul ungar, dar aici a tinut foarte clar sa precizeze ca aceasta functie nu-l urmeaza".

Cat despre lipsa de reactie a lui Andrei Marga, Diaconescu a spus ca, intr-o astfel de situatie, ministrul de externe "nu trebuie sa exacerbeze si sa inflameze suplimentar si inutil o atitudine a unui cetatean european care, in nume propriu si nu reprezentand statul ungar, cum a precizat de la bun inceput, vine in Romania si are o serie de, ma rog, contacte, face o serie de activitati, mai mult sau mai putin politice".

Presedintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo, a vizitat, din nou, Romania, desi presedintii celor doua Camere, Vasile Blaga si Roberta Anastase, i-au trimis o scrisoare in care au apreciat ca ar fi "utila" amanarea vizitei acestuia "pentru orice perioada de dupa desfasurarea alegerilor locale".

La precedenta vizita, presedintele Parlamentului de la Budapesta declara, la Ohorheiu Secuiesc, unde urma sa aiba loc reinhumarea scriitorului Nyiro Jozsef, care a fost anulata, ca "a fost foarte surprinzator comportamentul neprietenos, necivilizat si barbar al noului Guvern roman de a-i refuza lui Nyiro posibilitatea de a se odihni in pamantul natal" si ca "a existat o adevarata vanatoare dupa urna cu cenusa" acestuia.

Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „într-o ţară civilizată ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi...
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
#Cristian Diaconescu Kover Ungaria, #Diaconescu scandal Romania Ungaria , #consilier prezidential