Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Bucurestiul trebuie sa vina cu o strategie si o oferta pragmatica pentru R. Moldova

Marti, 23 Decembrie 2008, ora 15:23
1695 citiri
Bucurestiul trebuie sa vina cu o strategie si o oferta pragmatica pentru R. Moldova

Noul guvern de la Bucuresti, care a plasat printre prioritati relatia cu Republica Moldova, ar trebui sa vina cu o strategie si o oferta pragmatica de tip pur european a cooperarii cu Chisinaul, considera presedintele Parlamentului de la Chisinau, Marian Lupu.

Intrebat ce fel de relatii si-ar dori Chisinaul cu noul guvern de la Bucuresti, Marian Lupu a preferat sa citeze opinii ale unor politicieni romani expuse in cadrul unor audieri pe tema Republicii Moldova organizate de Comisia pentru politica externa a Senatului roman in urma cu doi ani.

La acele audieri, publicate in Monitorul Oficial, s-a mentionat, printre altele, ca Romania trebuie sa lucreze la o strategie pentru Republica Moldova care sa depaseasca ciclul electoral, o strategie credibila, transparenta, prezentata si asumata in toate forurile internationale, ca o contributie a Bucurestiului pentru integrarea europeana si euroatlantica a Republicii Moldova.

Marian Lupu a citat si afirmatiile potrivit carora Bucurestiul trebuie sa continue schimbarea deja inceputa a discursului Romaniei fata de Republica Moldova, iar concentrarea asupra problemelor lingvistice si istorice este contraproductiva.

"S-a dovedit a fi contraproductiva in relatiile bilaterale si are efecte de scindare in sanul societatii civile si al electoratului din Republica Moldova. Romania trebuie sa vina cu o oferta de tip pur european, iar discursul Romaniei trebuie sa reflecte intentii care sa fie mai pure decat sotia Cezarului.

Prioritatea prioritatilor la aceasta etapa este sa asiguram continuitatea, viabilitatea Republicii Moldova ca stat functional cu viitor european. Daca aceasta este asigurata, atunci toate optiunile de viitor vor fi deschise", s-a declarat in cadrul audierilor din 2006 din Comisia pentru politica externa a Senatului roman.

Marian Lupu a mai citat si opinia lui Horia-Roman Patapievici, care a declarat la acele audieri ca Bucurestiul trebuie sa abordeze relatia cu moldovenii, cu Republica Moldova, de o maniera "mult mai putin propagandistica, mult mai putin sovina, etnicista".

"Romania trebuie sa vina cu un mesaj care sa fie mai atractiv pentru ansamblul Republicii Moldova. Acest romanofobism, de foarte multe ori, este poate alimentat chiar de o atitudine uneori excesiva a Bucurestiului in abordarea unilaterala nu numai a unor parteneri politici de la Chisinau, dar ca tip de retorica, ca tip de mesaj public.

Trebuie sa ne gandim cum putem sa facem ca Bucurestiul sa fie mai atractiv si pentru alte segmente de public, inclusiv pentru moldovenii care nu sunt convinsi de Romania, dar si pentru ucrainenii, gagauzii sau rusii care, eventual, ar putea gasi intr-un mesaj modificat, mai complet al Bucurestiului, mai putina suspiciune si un net de plano la orice fel de initiativa a Bucurestiului", s-a mai spus la audierile din Comisia pentru politica externa a Senatului Romaniei, opinii cu care s-a solidarizat presedintele Parlamentului de la Chisinau, Marian Lupu.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Bucuresti strategie Moldova, #oferta pragmatica Moldova, #relatiie Romania Moldova, #MAE, #Cristian Diaconescu , #Mariana Diaconescu