C. Diaconescu: Mai rau decat atat nu se poate! Raportul MCV e un semnal de alarma

Vineri, 01 Februarie 2013, ora 21:14
3478 citiri
C. Diaconescu: Mai rau decat atat nu se poate! Raportul MCV e un semnal de alarma
Foto: Arhiva

Cristian Diaconescu, fost ministru al Justitiei, in prezent sef al cancelariei prezidentiale, comenteaza raportul MCV spunand ca el este "un semnal de alarma" adresat partenerilor, in care li se spune acestora "cum sta aceasta tara cu justitia si statul de drept".

"Ca si cunoscator tehnic al acestui mecanism - va pot spune ca MCV este un instrument, cum s-ar traduce din engleza, 'despre incredere'. Este despre incredere pentru ca increderea in dorinta, puterea si expertiza realizarii unor reforme ne-a fost pusa la indoiala si astfel, a aparut MCV, mai pe scurt...

Sigur ca monitorizarea si verificarea s-ar fi putut face, intern, de catre autoritati romanesti, insa Comisia Europeana, tot din ratiuni de incredere, a preferat sa realizeze cumva neutru aceste operatiuni", precizeaza Cristian Diaconescu pe blog.

Acesta dezvaluie ca la inceputul anului 2012, in calitate de ministru de Externe, a propus Comisiei Europene ca monitorizarea pe justitie sa se faca in cea mai mare parte de catre autoritatile romane, urmand ca lupta anti-coruptie sa se evalueze printr-un instrument unic la nivelul UE in toate statele membre ale Uniunii. Propunerea nu s-a finalizat din cauza evenimentelor din vara.

Predoiu, despre MCV: Este, practic, un raport de preaderare. Mesajul e clar

Cristian Diaconescu remarca doua elemente de "noutate" in acest raport, primul fiind referirea la presa, mai exact la patronii de presa, subliniaza acesta, iar cel de-al doilea este declaratia CE cu privire la faptul ca Romania a indeplinit conditionalitatile pentru aderarea la spatiul Schengen.

"In sine, din pacate, aceasta precizare a Comisiei nu are o valoare prea mare de intrebuintare (...) Altfel spus, cu temele facute si pe fondul unei cote de incredere sub minimul acceptabil, Romania primeste binecuvantarea Comisiei pe care o poate aseza frumos in vitrina si o poate contempla inca un an daca nu mai bine, pentru ca despre o data certa de aderare nimeni nu vorbeste nici la Bruxelles si nici in capitalele tarilor membre Schengen", subliniaza seful cancelariei prezidentiale.

Mesaje teribile si foarte importante

Cristian Diaconescu atrage atentia asupra faptului ca raportul ascunde "mesaje teribile si foarte importante", printre care faptul ca lipsesc "recomandarile de substanta", dupa "observatiile deloc elogioase".

Acest lucru, spune el, inseamna ca "reputatia noastra si credibilitatea sunt aproape de cota de avarie", iar "optimismul europenilor raportat la noi" este la fel.

"As mentiona un amanunt pe care autoritatile de la Bucuresti nu il inteleg deloc corespunzator, si anume ca MCV nu ne este adresat, paradoxal, el ne priveste dar nu ne este adresat. Este un mecanism care spune public partenerilor Romaniei, cum sta aceasta tara cu justitia si statul de drept. Este deci nepoliticos sau cel putin inadecvat sa ne grabim cu aprecieri la adresa unui document care pare sa fie mai mult un semnal de alarma decat un raport de evaluare", subliniaza Cristian Diaconescu.

Acesta nu se fereste sa spuna raspicat "unde este legatura intre MCV si Schengen".

"Ei bine, in ambele chestiuni, increderea si credibilitatea, par sa fie domeniile care ne opresc sa progresam. Atat in problema MCV, unde mecanismul in sine este o problema de incredere, cat si in ce priveste Schengen, credibilitatea joaca un rol determinant. Da, am auzit adesea spunandu-se ca nu exista nici o legatura intre cele doua probleme - fals. Legatura este facuta de componenta de credibilitate, iar in cazul nostru, de lipsa de credibilitate", afirma Cristian Diaconescu.

Acordul presedinte-premier a devenit "benchmark"

"Un element interesant este transformarea Acordului de colaborare semnat de presedinte si premier intr-un 'benchmark' al evaluarii stabilitatii in Romania. Este o atitudine transanta a UE din categoria 'sa nu spuneti ca nu ati stiut'", afirma acesta.

Cristian Diaconescu adauga ca solutia este "pe cat de simpla pe atat de imposibil de adoptat".

"Nici credibilitatea si nici reputatia nu se pot inventa ori construi prin tehnici de comunicare. Nu exista pana astazi nici macar un singur exemplu de stat care sa fi castigat credibilitate sau reputatie in urma unor campanii de acest tip. Atat increderea cat si credibilitatea se castiga - se masoara - se cultiva.(...)

Din pacate, vad ca responsabilii cu guvernarea tarii gasesc raportul MCV incomplet, gresit, ba chiar un politician mai neinzestrat si necopt spune ca este nedemocratic (de parca ar fi democratic ca cineva sa te puna sa iti speli dintii...). In realitate, problema se abordeaza exact in felul in care nu trebuie abordata, iar de aici pana la a ne face pe langa toate celelalte si ignoranti nationalisti, nu mai este decat un milimetru", mai spune acesta.

Eliminarea MCV este imposibila

Cristian Diaconescu il ironizeaza pe presedintele PNL, Crin Antonescu, cel care a cerut vineri sa nu mai avem raport al Comisiei.

Antonescu critica MCV si ia apararea ministrilor acuzati: CE sa ofere si solutii

"Corect si patriotic, daca tot nu suntem in stare sa pastram casa curata, mai bine sa-i dam foc. Afirmatia vine fie din populismul tot mai evident care continua fluieraturile de pe stadion impotriva occidentalilor aflati la Bucuresti, fie din necunoastere minimala a ceea ce poate sau nu Romania in acest moment.

Deci politic si ultimul diplomat din MAE va poate spune ca eliminarea MCV este imposibila in acest moment. Asta este! Poate ar fi util sa vedeti de ce?? Dar nu stiu daca raspunsul este suportabil din punct de vedere politic", considera Cristian Diaconescu.

Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „într-o ţară civilizată ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi...
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
#Cristian Diaconescu raport MCV, #Cristian Diaconescu acord presedinte, #Cristian Diaconescu raport justitie , #ministru Externe