Diaconescu: Romanii din Serbia vor avea drepturi cum au maghiarii din Romania

Miercuri, 29 Februarie 2012, ora 23:48
4274 citiri
Diaconescu: Romanii din Serbia vor avea drepturi cum au maghiarii din Romania
Foto: B1 TV

Ministrul de Externe al Romaniei, Cristian Diaconescu, este de parere ca romanii din Serbia vor avea si ei, "mai devreme sau mai tarziu", drepturile pe care le au maghiarii din Romania.

"Romanii din Valea Timocului trebuie sa aiba incredere, pentru ca ceea ce ei apara reprezinta nu numai valorile Romaniei, ci si valori europene. Mai devreme sau mai tarziu vor avea si ei drepturi pe care le au maghiarii din Romania si care vor fi respectate. Sa aiba incredere", a declarat Diaconescu, miercuri seara, invitat la B1 TV.

Remarca ministrului de Externe vine in contextul in care Romania a blocat, pentru moment, aderarea Serbiei la Uniunea Europeana, din pricina problemei minoritatilor.

Doar amanare, nu blocare

Cu toate acestea, diplomatul roman a tinut sa sublnieze ca a fost vorba doar despre o amanare cu 48 de ore a acestei decizii.

"Am solicitat amanarea unei decizii, cu doar 48 de ore. Ramane ca pana la reuniuea de joi sa avem un dialog cu partea sarba. Prelungirea s-a datorat acestui dialog, care ar fi trebuit sa fie direct, dar a fost mediat", a mentionat Cristian Diaconescu.

Acesta a reamintit ca s-a luat in discutie propunerea privind statutul de candidat al Serbiei si ca aceasta este faza premergatoare etapei de aderare a tarii la UE.

"N-am discutat chestiunea particulara a impartiirii pe care o fac cei de la Belgrad in legatura cu vlahii. Discutia a fost mult mai calma. Statele pun in discutie si temele privind respectarea unor standarde", a precizat ministrul.

Mai mult interes din partea Serbiei in problema minoritatilor

El a tinut sa scoata in evidenta situatia minoritatii romanesti din Valea Timocului si discutiile avute, de-a lungul timpului, cu partea sarba.

"In discutiile avute pe aceasta tema, si avand in vedere faptul ca exista semnale pe care le-a transmis Romania in ultimii 3-4 ani in ceea ce priveste lipsa de interes minim in ceea ce priveste respectarea drepturilor romanilor, am ridicat aceasta problema", a subliniat Cristian Diaconescu.

El a mai spus ca, in vecinatatea Balcanilor, aceste probleme sunt destul de sensibile si ca intre Romania si Serbia se va finaliza un protocol care deja a fost negociat in comisia pentru minoritati si care are sanse mari sa fie semnat joi dimineata.

Totodata, ministrul de Externe este increzator ca "lucrurile vor fi in regula".

El a afirmat ca atat Germania, cat si Suedia si-au exprimat acordul cu pozitia avuta de Romania, fata de problema minoritatilor din Serbia, asigurand ca ministrii de Externe ai celor doua state au fost "absolut de acord".

Serbia si blocajul intelectual

Cristian Diaconescu crede ca Serbia inca nu a depasit "un anumit blocaj cultural" si ca oficialii acestei tari au si "un soi de blocaj intelectual si un frison".

"S-au schimbat generatii, vorbesc despre niste tineri scoliti in Statele Unite ale Americii, care in momentul in care ies din zona minoritatilor devin extrem de europeni", s-a exprimat ministrul roman de Externe.

El a precizat ca mai multi ministri s-au exprimat "in sensul unor rezerve, al unor dificultati", in problema Kosovo si respectarea standardului minoritatilor. In aceasta ultima privinta, Romania a fost singurul stat care s-a exprimat.

Romania - nici in spatiul Schengen, nici in afara sa

Cristian Diaconescu a adus in discutie si problema aderarii Romaniei la spatiul Schengen, mentionand ca, in acest moment, tara nu este nici in acest spatiu, nici exclusa din el.

"Zona de decizie privind Schengen este depasita de mult, de un an si ceva. S-a intrat intr-un blocaj din punct de vedere juridic. Nu suntem nici inauntru, nici exclusi din Schengen. Si noi, si Bulgaria asteptam sa se hotarasca partenerii nostri", este de parere diplomatul roman.

Acesta mai spune, referitor la opozitia din partea Olandei, ca "discuta despre politica externa si nu au jena - 'Avem un partid extremist la guevernare, noi vrem sa ramanem la putere, mai bateti la usa din cand in cand'".

Nu in ultimul rand, politicianul roman a vorbit si despre posibilitatea ca UNPR sa coopereze cu PDL, la urmatoarele alegeri.

"Ne pastram coeziunea, un poartid de centru-stanga. Ne vom pastra sigla. Nu ne vom topi. Vom coopera cu PDL, punctual, pentru a nu ne concura in ceea ce priveste candidatii. Nu ne vom alia electoral", a completat senatorul UNPR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Partidul Mişcarea Populară (PMP) a anunţat că, în cursul zilei de miercuri, Curtea de Apel Bucureşti a respins recursurile formulate de Cristian Diaconescu şi, prin urmare, ”a fost validat...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Cristian Diaconescu, #Cristian Diaconescu ministru Externe, #Cristian Diaconescu Serbia, #Cristian Diaconescu UNPR , #ministru Externe