Cristian Diaconescu, despre pozitia Romaniei fata de Siria

Marti, 28 Februarie 2012, ora 09:29
2021 citiri
Cristian Diaconescu, despre pozitia Romaniei fata de Siria
Foto: Arhiva

Ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, a prezentat pozitia Romaniei fata de regimul de la Damasc si reorientarea strategica spre Germania.

Ratificarea Tratatului de extradare cu Siria ramane o prioritate, iar inlocuirea Axei Londra-Washington cu directia Berlin are doar o componenta europeana, sustine Diaconescu, intr-un interviu pentru Adevarul.

Miistrul spune ca nu se poate discuta, in prezent, cu regimul Al-Assad, dar exista foarte multe interese acolo, religioase, nationale, transnationale, care, prin coordonarea lor ar putea da un rezultat - sau cel putin asta se spera".

Pentru Diaconescu, ratificarea in Parlament a Tratatului extradare, incheiat de presedintii Basescu si Al-Assad, in 2010, ramane "categoric" o prioritate.

"Acum nu avem cu cine discuta la Damasc, dar tratatul ca atare trebuie sa ramana. Functioneaza regula succesiunii. Noul regim preia toate obligatiile vechiului regim, sau cel putin asa functioneaza dreptul international", a mai spus ministrul Afacerilor Externe.

Acesta a precizat ca tara noastra nu intretine legaturi cu membrii Consiliului sirian de opozitie.

"Vreau sa va spun ca participam foarte activ la dialogul in cadrul Uniunii Europene. Tot ceea ce spune doamna Ashton, Inaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe si politica de securitate, este convenit si agreat intre noi, deci reprezinta pozitia fiecaruia dintre statele membre. Pe de alta parte, daca observati, atitudini prudente au avut, practic, trei sferturi din statele membre ale Uniunii Europene.

Sigur, de la caz la caz, si de la specific national la specific national, o astfel de situatie este interpretata diferit. Dar nu exista o coordonare, in sensul de a solicita Romaniei gesturi mult mai dramatice decat a facut pana acum. Deocamdata nu am simtit nevoia sa avem o atitudine unilaterala din acest punct de vedere", a adaugat Diaconescu.

In alta ordine de idei, Diaconescu spune ca nu se astepata, in Siria, la o solutie de tip libian.

"Cred mai degraba ca va fi o varianta prin care comunitatea internationala va incerca sa determine statele arabe sa se implice mult mai categoric. Pe ce palier si cat de profund, mi-e foarte greu sa va raspund acum", apreciaza Diaconescu.

Pe de la alta parte, despre pozitia Romaniei fata de Constitutia ungara, Diaconescu spune ca, in momentul in care a preluat mandatul, procedurile de sanctionare a Ungariei de catre institutiile europene erau deja pornite.

"Din aceasta perspectiva, sigur ca ne asociem cu ceea ce Uniunea Europeana decide. In mod categoric, suntem interesati de raporturi de vecinatate cat se poate de bune. Dar suntem stat membru al Uniunii Europene ti trebuie sa aratam ca respectam valorile fundamentale. Deci, cata vreme un stat nu se subsumeaza acestor valori, el va trebui sa suporte consecintele", a conchis ministrul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Cristian Diaconescu Afaceri Externe, #Cristian Diaconescu Romania Siria , #ministru Externe