Cristian Diaconescu explica de ce relatiile cu Rusia au intrat intr-o faza complicata si concluziile conferintei de la Munchen

Marti, 21 Februarie 2017, ora 13:10
13927 citiri
Cristian Diaconescu explica de ce relatiile cu Rusia au intrat intr-o faza complicata si concluziile conferintei de la Munchen
Foto: Arhiva Ziare.com

Relatiile romano-ruse au intrat intr-o faza complicata si e nevoie de un dialog pe fond, care sa respecte interesele de securitate ale ambelor parti, subliniaza fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu.

Afirmatiile au fost facute in contextul in care Ambasada Rusiei a dezvaluit public faptul ca la intalnirea de saptamana trecuta dintre ministrul roman de Externe, Teodor Melescanu, si ambasadorul Valeri Kuzmin s-ar fi stabilit ca Guvernul Grindeanu sa numeasca o comisie pentru cooperarea intre cele doua tari si, mai mult, sa se semneze trei protocoale de cooperare in domeniul educatiei, culturii, cercetarii stiintifice si al presei, conform jurnalistilor de la BN24.ro.

Invitat de Ziare.com sa comenteze acest episod, Cristian Diaconescu a subliniat ca "relatiile romano-ruse au intrat intr-o faza complicata".

"Este necesar un efort sustinut, de ambele parti, pentru o reasezare pe baze constructive a dialogului bilateral", a adaugat fostul ministru de Externe.

In plus, Cristian Diaconescu a explicat ca "transmiterea unor mesaje publice, dupa o audienta la MAE, are numai valoare de semnal".

"Tensiunile in relatiile bilaterale au fost generate in special de o serie de declaratii publice prin care Moscova punea la indoiala optiunile strategice fundamentale ale Romaniei. Privind scutul antiracheta sau integritatea teritoriala a statului roman s-a trecut chiar la afirmatii amenintatoare la adresa Romaniei, ceea ce lasa foarte putin spatiu pentru constructie.

MAE roman a incercat sa sublinieze aceasta realitate. Faptul ca Oficiul Diplomatic al Federatiei Ruse semnaleaza un 'dezghet' in plan bilateral este, in principiu, o dezvoltare pozitiva. Dar mult mai mult continut este necesar pentru a genera incredere intre cele doua state. Cateva protocoale tehnice nu pot inlocui dialogul pe fond, pe baza unei agende convenite, care sa respecte interesele de securitate ale ambelor parti. Federatia Rusa considera ca Romania nu are o politica externa independenta, iar pe temele de securitate partea rusa refuza dialogul bilateral, de substanta.

Pana cand aceasta abordare nu este modificata fundamental, orice evolutie nu poate fi anticipata decat in domenii tehnice limitate. Sigur ca oficiile diplomatice promoveaza proiecte in scopul gasirii zonelor comune in care dialogul bilateral sa poata produce efecte, dar pana cand cele doua state nu identifica puntile de cooperare pe teme fundamentale, privind stabilitatea si securitatea regionala si globala, abordarea trebuie sa fie cel mult temperata", a mai comentat Cristian Diaconescu.

Conferinta de la Munchen: Subiecte, pozitii, concluzii

Tot saptamana trecuta a avut loc un alt eveniment extrem de important pe plan extern - Conferinta pentru Securitate de la Munchen, de la care s-au asteptat clarificari si pozitionari, in special din partea noii administratii instalate la Casa Alba.

"Intreaga comunitate internationala, reprezentata la Conferinta pentru securitate de la Munchen prin sefi de stat sau de guvern, politologi, inalti oficiali in domeniul securitatii, a asteptat indicii sau chiar propuneri privind politicile pe care noua Administratie de la Washington intentioneaza sa le promoveze in domeniile securitatii si stabilitatii globale", a precizat Cristian Diaconescu pentru Ziare.com.

Intrebat cum s-au pozitionat principalii actori prezeni, Cristian Diaconescu a punctat faptul ca vicepresedintele Mike Pence, secretarul de Stat Rex Tillerson sau secretarul Apararii James Mattis "au transmis (cel putin pentru europeni) mesajul de reasigurare privind increderea SUA in parteneriatul transatlantic".

"Si SUA considera ca incalcarea intereselor vitale ale Europei in domeniul securitatii ar produce o criza transatlantica majora.

Totodata, la Munchen nu a fost uitat nici mesajul presedintelui Trump privind indeplinirea obligatiilor financiare de catre statele membre NATO chiar in conditiile in care, cu cateva ore inainte, Angela Merkel reitera linia de mesaj foarte raspandita in Europa conform careia sporirea cheltuielilor militare nu este singura masura care legitimeaza atasamentul statelor membre fata de Alianta.

Vicepresedintele Pence a transmis Federatiei Ruse un mesaj foarte clar. Fara a neglija efortul de a gasi zone comune de cooperare, SUA continua sa considere Federatia Rusa ca fiind responsabila pentru interventia in Ucraina. Demnitarii americani au insistat ca orice eventuala intelegere Trump - Putin nu va fi realizata in dauna intereselor aliatilor europeni din NATO si, probabil, nici impotriva Ucrainei. Daca se va realiza un acord ruso-american, acesta ar putea sa vizeze Siria", a afirmat fostul ministru roman de Externe.

Cristian Diaconescu a mai precizat ca si dupa Conferinta de la Munchen "se mentin neclaritatile privind disponibilitatea SUA de a integra o viziune comuna impreuna cu Europa, ca raspuns la marile crize la nivel global".

In ceea ce priveste pozitia Federatiei Ruse, ea a fost transmisa de ministrul de Externe, Serghei Lavrov.

"Acesta a reluat tema arhitecturii de securitate multipolare, enuntata cu 9 ani in urma prin Strategia Medvedev. In opinia partii ruse, comunitatea internationala trebuie sa evolueze spre o abordare postoccidentala, in care multilateralismul de tip NATO nu ar mai fi de actualitate.

Privind Ucraina, Rusia nu considera ca ar fi necesara vreo flexibilitate existand deja 'concesia' legata de dialogul 'in format Normandia' si Acordurile de la Minsk", a mai punctat Cristian Diaconescu.

Pe de alta parte, una dintre temele importante abordate la conferinta a fost cea a "Europei pentru sine".

"Chiar daca asigurarile SUA au reprezentat un semnal foarte asteptat, inclusiv privind lipsa intentiei de se bloca unilateral sanctiunile impotriva Rusiei, participantii la Conferinta de la Munchen au abordat (din diverse unghiuri) tema 'Europa pentru sine', prin care decidentii europeni, in plin an electoral, considera ca edificarea unei Europe puternice, capabila de actiune si dedicata valorilor occidentale, reprezinta un demers urgent", a subliniat Cristian Diaconescu.

UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#Melescanu ambasador Rusia protocol, #conferinta securitate Munchen , #ministru Externe