Diaconescu: Ne implicam serios in apararea drepturilor romanilor din afara tarii

Marti, 06 Martie 2012, ora 19:50
1433 citiri
Diaconescu: Ne implicam serios in apararea drepturilor romanilor din afara tarii

Romania se va implica serios in apararea drepturilor romanilor din afara tarii, a declarat marti Cristian Diaconescu, in debutul audierilor parlamentare privind ratificarea Acordului de Asociere a Belgradului la UE si situatia minoritatii romane din Serbiei, audieri desfasurate cu usile inchise.

"Institutiile reprezentate azi aici vor avea in continuare atitudini extrem de transante si dorim sa ne implicam foarte serios in apararea acestor drepturi, dincolo de vorbe, cu fapte si eu cred ca este de datoria noastra sa fim alaturi de cetatenii care isi au radacinile in aceasta natiune si niciunui roman nu trebuie sa-i fie rusine ca este roman, indiferent unde s-ar afla", a spus ministrul de externe Cristian Diaconescu.

Seful diplomatiei a mai precizat ca spera sa se ajunga la un acord "asupra unor pasi nationali ai Romaniei pe care sa-i putem face in perioada urmatorae - perioada urmatoare insemnand chiar si cativa ani, pentru ca situatia este deosebit de complexa".

Alaturi de Cristian Diaconescu, la audieri au mai luat parte secretarul de stat din MAE, Anton Niculescu, si Eugen Tomac, seful Departamentul pentru romanii de pretutindeni. Audierile din Comisiile reunite de politica externa ale Senatului si Camerei Deputatilor vizeaza procedura de ratificare a Acordului de Stabilizare si de Asociere a Serbiei la UE si situatia minoritatii romane din Serbia.

Comisia romanilor de pretutindeni din Senatul Romaniei a dat un aviz negativ, in decembrie 2011, proiectului de ratificare a Acordului de asociere si stabilizare a Serbiei. In prezent, proiectul se afla la Comisia de politica externa, urmand ca in luna martie sa ajunga in plenul Senatului. Acordul de Stabilizare si Asociere, care liberalizeaza comertul intre UE si Serbia si prevede perspectiva de aderare la spatiul comunitar, a fost semnat in aprilie 2008. Statele membre au inceput procesul de ratificare abia in iunie 2010. Romania se numara printre statele care nu au ratificat acest acord.

"Eu nu garantez ca parlamentarii romani din toate partidele politice nu vor avea o pozitie foarte clara in ceea ce priveste votul impotriva ratificarii acordului. Nu este o discutie care priveste un partid sau altul, discutie pe care o facem in coordonare cu toate partidele politice din Romania. Ceea ce se intampla cu comunitatea romanilor din Serbia este o chestiune care ne priveste in primul rand ca romani, nu ca partide politice. Asteptam un semnal din partea partenerilor sarbi", declara la 29 februarie senatorul PDL Viorel Badea, presedintele Comisiei romanilor de pretutindeni.

Saptamana trecuta, Romania dat unda verde acordarii statutului de tara candidata la UE Serbiei, doar dupa ce Belgradul a semnat un protocol privind drepturile comunitatii romanesti din aceasta tara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
PNL exclude susţinerea lui Piedone la Primăria Capitalei. Ionuț Stroe: "Ar fi cea mai mare greşeală"
PNL exclude susţinerea lui Piedone la Primăria Capitalei. Ionuț Stroe: "Ar fi cea mai mare greşeală"
Susţinerea lui Cristian Popescu Piedone la Primăria Capitalei nu este pe agenda de lucru a PNL, susține purtătorul de cuvânt al partidului, Ionuţ Stroe. Întrebat, în emisiunea România...
#Cristian Diaconescu romani Serbia, #Diaconescu romani afara granitelor , #ministru Externe