Diaconescu: Situatia minoritatilor din Serbia nu se compara cu cea din Romania

Marti, 20 Martie 2012, ora 20:00
1579 citiri
Diaconescu: Situatia minoritatilor din Serbia nu se compara cu cea din Romania
Foto: Gov.ro

Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a declarat, marti, ca problema minoritatilor din Serbia nu se poate compara cu situatiile existente in Romania si Ungaria.

"Fondul relatiilor dintre Romania si Ungaria in ceea ce priveste problema minoritatilor reprezinta un argument extrem de incurajator, foarte bine fundamentat pe valorile si standardele Uniunii Europene si cred ca eforturile facute de-a lungul anilor din acest punct de vedere isi arata roadele si, astazi, cele doua tari pot reprezenta un exemplu de cooperare in aceasta perspectiva", a declarat ministrul de Externe, la conferinta de dupa intrevederea cu omologul ungur, Janos Martonyi, aflat la Bucuresti.

Intrebat despre pozitia Romaniei fata de respectarea drepturilor minoritatii romane din Serbia, ministrul ungar de Externe a precizat ca "fiecare minoritate nationala, comunitate are dreptul sa decida in propriile interese. Asta se refera la toata lumea, se refera la acele comunitati locale care se afla in diferite tari, printre care si Serbia".

Relatiile romano-ungare, extrem de diferite de cele romano-sarbe

Intrebat daca relatiile romano-ungare in ceea ce priveste minoritatile reprezinta o baza pentru situatia romanilor din Serbia, Cristian Diaconescu a explicat ca situatiile sunt "extrem de diferite".

"Din punctul de vedere al Romaniei, am sustinut necesitatea instituirii unui mecanism de monitorizare a modului in care este indeplinit criteriul politic, Criteriile de la Copenhaga privind minoritatile. Din acest punct de vedere este extrem de normal ca un candidat la UE, chiar in momentul preliminar primirii statutului de candidat, sa faca dovada indeplinirii acestor criterii.

Punctul nostru de vedere a fost agreat atat de Comisia Europeana, cat si de partenerii europeni, prin instituirea unui mecanism de monitorizare care urmeaza sa se finalizeze in octombrie si prin implicarea directa a Inaltului Comisar OSCE pentru minoritati, dar si prin semnarea unui protocol in plan bilateral cu partea sarba pentru a avea cel putin din punct de vedere politic reprezentarea domeniilor despre care discutam", a punctat seful diplomatiei.

Diaconescu a mai adaugat ca "diferenta este absolut evidenta atata vreme cat deocamdata ne aflam in faza de a incuraja autoritatile de la Belgrad sa permita autoidentificarea minoritatii romane de pe intreg teritoriul Serbiei. Orice fel de comparatie este lipsita de sens".

Romania a ridicat problema drepturilor romanilor din Valea Timocului in momentul discutiilor privind acordarea statutului de tara candidata la UE Serbiei. Cele doua tari au semnat un Protocol privind minoritatile la 1 martie, iar la 2 martie, la Consiliul European, Serbia a primit statutul de tara candidata la UE.

Comunitatea romaneasca din Serbia numara in jur de 300.000-350.000 de persoane. Cei mai multi locuiesc in Valea Timocului, in estul Serbiei, si Voivodina, in nordul tarii. Spre deosebire de romanii din Voivodina, care au fost recunoscuti oficial inca din timpul regimului comunist din fosta Iugoslavie, cei din Timoc nu s-au bucurat niciodata de drepturi specifice minoritatilor nationale.

In Voivodina, romanii beneficiaza de invatamant public, emisiuni de televizune si posturi de radio in limba romana, iar in 2001 a fost infiintata si o episcopie ortodoxa romana, care a fost recunoscuta de Ministerul Cultelor din Serbia in aprilie 2009 si care are sub jurisdictia sa doar parohiile romanesti din Voivodina. Numiti "vlahi", romanii din Timoc au fost privati de invatamant sau activitati culturale si religioase in limba materna.

Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
#Cristian Diaconescu minoritate Serbia, #Cristian Diaconescu situatie minoritati romani, #minoritate romani Ungaria , #ministru Externe