O facuram de Constitutie (Opinii)

Joi, 26 Ianuarie 2012, ora 01:15
3933 citiri
O facuram de Constitutie (Opinii)

Teodor Baconschi a fost aruncat prada "mahalalei inepte" si demis din functia de ministru de Externe. Explicatiile sale privind demiterea sunt insa aiuritoare.

Pe de o parte recunoaste ca a gresit in postarea de pe blogul sau si a platit pentru asta, pentru ca pe de cealalta parte, mai apoi, sa intareasca spusele incriminate, considerand ca "termenii au fost deosebit de blanzi". Ba mai mult, ca Opozitia intarata "populatia imbecilizata de televiziuni". Deci n-avem de-a face doar cu inepti, ci si cu imbecili. Un raspuns diplomatic la o "greseala".

Cristian Diaconescu este numit ca inlocuitor al lui Teodor Baconschi la Ministerul de Externe. La acestea, proaspatul demis declara urmatoarele: "Sa nu fim ipocriti. Vine in locul meu un reprezentant al UNPR. Este un joc de negociere in cadrul unei coalitii de guvernare. Nu este vorba de persoane, ci de un raport de forte".

Diaconescu vana mai demult postul lui Baconschi, atacandu-l chiar fatis si acuzandu-l de "teribilism" cand acesta a sugerat ca, in cazul in care opozitia la intrarea Romaniei in spatiul Schengen se mentine, Romania va bloca aderarea Croatiei la Uniunea Europeana. Putem spune ca Baconschi nu a fost revocat atat pentru declaratiile sale insultatoare sau doar gresite, cat pentru a linisti apele in coalitia de guvernare.

Cu tot Guvernul in par, presedintele Traian Basescu a primit juramantul noului ministru si a multumit celui plecat, la propriu si la figurat. Iaca si remanierea de care se tot vorbea in ultima vreme! Numai ca lucrurile se complica inspre un dispret suveran la adresa Constitutiei.

Legea fundamentala a Romaniei, la articolul 85, privind numirea Guvernului de catre presedinte, la alineatul 3, prevede urmatoarele: "Daca prin propunerea de remaniere se schimba structura sau compozitia politica a Guvernului, Presedintele Romaniei va putea exercita atributia prevazuta la alineatul 2 (de numire a unui ministru - n. a.) numai pe baza aprobarii Parlamentului, acordata la propunerea prim-ministrului".

Prin numirea unui ministru din partea UNPR, compozitia politica a Guvernului se schimba. Asa cum s-a intamplat in cazul numirii lui Gabriel Oprea la Ministerul Apararii, el fiind insa audiat in comisiile de specialitate ale Parlamentului, in decembrie 2009. La fel a fost audiat si ministrul Afacerilor Europene. Numirile ambilor au schimbat configuratia politica a Guvernului.

In cazul lui Cristian Diaconescu, Constitutia a fost insa incalcata flagrant. Iar Opozitia nu poate ataca decretul prezidential, deoarece Curtea Constitutionala poate fi sesizata doar pentru "conflict institutional" intre Parlament si Presedinte. In aceasta situatie, acest demers ramane la latitudinea presedintelui Basescu sau a unuia dintre presedintii celor doua Camere, adica Roberta Anastase si Vasile Blaga.

Se vor grabi oare sa o faca? Nicidecum. Ar fi fost oare util acum Mircea Geoana? Bineinteles. Dar miza pare sa nu fie atat de mare precum s-ar crede. Alte "cestiuni la ordinea zilii" fac agenda politica a Opozitiei.

Ramane insa valabila asertiunea ca limitele Constitutiei sunt atat de elastice cat crede actuala Putere ca le poate intinde. Si acest - era cat pe ce sa zic precedent fapt - pare a nu da mult de gandit nici analistilor, intelectualitatii militante, care fac apologia democratiei si statului de drept, nici politicienilor din afara cercului guvernamental, direct responsabili in fata societatii fata de derapajele guvernantilor.

Iar "mahalaua inepta", "populatia imbecilizata de televiziuni" a diplomatului si intelectualului Basescu, probabil ca nu merita osteneala.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Cristian Diaconescu, #constitutie, #Cristian Diaconescu Ministru de Externe, #Teodor Baconschi , #ministru Externe